– Bli en god hjertevenn

Å bli frivillig aktivitetsvenn i den grønne landsbyen gir dobbelt glede, sier Camilla Svela (t.v.), Anne Gro Hamre, Sissel Nedrehagen og Tone Tvedt Nybø. Foto: Sigbjørn Berentsen

- Vi trenger flere gode aktiviteter til personer med demenssykdom, sier Camilla Svela, sykepleier og demenskoordinator i Randaberg kommune.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Med penger fra tv-aksjonen i 2013 etablerer Nasjonalforeningen for folkehelsen et nytt tilbud, kalt Aktivitetsvenn for personer med demens.

Randaberg blir en Aktivitetsvenn-kommune nå.

I Norge lever rundt 77.000 mennesker med en demenssykdom, og antallet er økende i takt med at det blir eldre.

- Så nå trengs flere folk til frivillig innsats?

- Det er avgjørende at aktivitetsvenn gir en dobbelt glede, at det er bra for den som får litt hjelp til å være med på aktiviteter og for den som hjelper, svarer Svela.

Sissel Nedrehagen er pensjonert lærer. Hun er besøksvenn i tre timer en dag i uka på Steindal gård, hvor Randaberg kommune har sitt dagtilbud til personer med demenssykdom.

- Jeg deltok på kurs for å bli besøksvenn for jeg ville vite mer om hva dette var, forteller Sissel og legger til at de også jobbet i grupper på kurset.

- Etter kurset måtte det modnes litt før jeg sa ja til å bli besøksvenn, og jeg var veldig spent foran mitt første besøk på Steindal gård, sier hun.

Den spenningen fikk utløp i ny energi og Sissel ble glad. Hun eroppvokst i Randaberg, og gjennom sin frivillige oppgave som besøksvenn møter hun foreldre til dem hun selv har vokst opp med og som har mye å fortelle.

- Vi snakker, lager mat eller gjør andre ting sammen, sier hun og trives virkelig med å være besøksvenn.

- Det er greit at den som skal være aktivitetsvenn har like interesser som den som blir hjulpet. Dette skal være gjensidig glede, sier Camilla Svela.

- Jeg har funnet ut at dette er viktig sosialt samvær en gang i uka også for meg som ellers er alene, sier Sissel Nedrehagen og mener absolutt ikke det er noe byrde. Tvert i mot kjenner hun det som en glede å være til hjelp for andre.

Randaberg kommune definerer seg som et demensvennlig samfunn. For at aktivitetsvenner skal få et større miljø når de skal på kurs for å lære mer, deltar Randaberg i et nettverk med kommunene Gjesdal, Sola, Klepp og Stavanger.

- Vi samarbeider om både kurs og andre samlinger, sier Svela og legger til at det er planlagt en samling i Ågesentunet i Hillevåg 20. mars.

- Det er greit å være en del av et større nettverk samtidig som vi også i Randaberg vil gi oppfølging til aktivitetsvenner, sier hun.

For de som har lyst til å vite mer om aktivitetsvenn, er det informasjonsmøte i frivilligsentralen på torget i Randaberg sentrum onsdag i neste uke.

- Det koster ikke noe å komme for å høre mer om det, oppfordrer Tone Tvedt Nybø Anne Gro Hamre, Camilla Svela og Sissel Nedrehagen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...