Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Kritisk til abortloven: – Jeg får vondt langt inn i hjerterota

Ønsket endring: Mirjam Ydstebø synes det er leit at KrF ikke fikk gjennomslag på endring av paragraf 2 c. Likevel synes hun KrF fikk mange positive gjennomslag. Nå ser hun fram til tiden med KrF i regjering. Foto: Sigbjørn Berentsen

Mirjam Ydstebø (KrF) mener abortloven er diskriminerende. Hun synes det er trist at KrF ikke fikk gjennomslag for å endre loven, men ser også klare lyspunkt.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Etter forhandlingene om ny regjeringsplattform ble det klart at KrF tapte slaget om å endre abortloven. Partiet fikk imidlertid gjennomslag for innstramminger i muligheten for fosterreduksjon, noe Kvitsøy-ordfører Mirjam Ydstebø (KrF) applauderer.

- Det er bra at den nye regjeringen (KrF, Høyre, Frp og Venstre) nå stopper muligheten for tvillingabort, altså å kunne fjerne ett eller flere fostre ved flerlinger, sier Ydstebø til Bygdebladet.

Samtidig synes hun det er flott at den nye regjeringen vil lage en handlingsplan for å redusere uønskede graviditeter og å få ned aborttallene i årene som kommer.

- Dette er helt i tråd med KrF sitt program som sier at vi ønsker et samfunn hvor man bedre beskytter det ufødte livet. Vårt mål er at samfunnet skal være så barne- og foreldrevennlig og velferdsordningene så gode at gravide kvinner også av den grunn beholder barnet de bærer, sier Ydstebø.

Derfor mener hun at gravide må få god informasjon og veiledning samtidig som innsatsen for å forebygge uønskede svangerskap styrkes.

- Diskriminerende paragraf

Det KrF ikke fikk gjennomslag for var forslaget om å endre paragraf 2c i Lov om svangerskapsavbrudd. 2 c er bestemmelsen som gir rett til abort i tilfelle det ufødte barnet diagnostiseres med alvorlig sykdom eller utviklingshemning.

Selv synes Ydstebø at det er leit at KrF ikke fikk gjennomslag på dette punktet.

- KrF mener denne paragrafen er diskriminerende ved at den antyder at noen mennesker er mindre verdt enn andre. Et friskt foster kan i dag ikke uten videre aborteres etter uke 12, mens fostre med noen typer egenskaper, diagnoser eller annerledesheter kan aborteres på bakgrunn av sine egenskaper. Dette er et problem for oss alle, fordi det rokker ved en av hjørnesteinene i vårt liberale demokrati: At alle mennesker har like stor verdi, mener Kvitsøy-ordføreren.

Ydstebø sier samfunnet blir fattigere dersom det ikke gis rom for mangfold.

- Menneskeverdet kan ikke graderes og retten til liv er den mest grunnleggende menneskeretten, og må gjelde fra unnfangelse til naturlig død. Dette er en av de viktigste grunnene for at jeg engasjerer meg i KrF, understreker hun.

Hun har selv tidligere jobbet med barn med spesielle behov, mange av dem svært syke og pleietrengende. Ingen har lært henne mer om livet og om henne selv enn disse ungene, sier hun.

- Tanken på at noen av disse skal nedgraderes i forhold til verdi gjør vondt langt inn i hjerterota for meg. Jeg ønsker å stå opp for disse, sier Ydstebø.

Under regjeringsforhandlingene fikk KrF gjennomslag for en likeverdsreform. Målet er å gjøre det enklere for familier som venter eller allerede har fått barn med spesielle behov. Ydstebø tror det kan bidra til at færre ønsker å benytte seg av 2c-paragrafen.

Positiv til ny regjering

Før KrF gikk inn for en borgerlig firepartiregjering var det tydelige uenigheter innad i partiet. Det gjenspeilte også selve avstemningen, da kun 19 av 36 i KrFs landsstyre stemte for å godkjenne den nye regjeringsplattformen.

Selv er Kvitsøy-ordføreren positiv til at KrF nå er en del av regjeringen.

- Jeg synes det er utrolig spennende. KrF har fått gode gjennomslag i regjeringsplattformen, og når vi ser kritikken fra venstresiden i etterkant, bekrefter det for min del at vi valgte riktig retning. Partiet har vært gjennom en krevende periode siden i høst og det er viktig for oss som parti nå å se fremover og samle oss. Gode gjennomslag for KrF-politikk blir et viktig bidrag for å lykkes med det, mener Ydstebø.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...