Kristine er klar til å vie

Tungenes fyr: Kristine Enger viser rundt inne i «uthuset», som er en av flere muligheter for vielse på Tungenes fyr. Det er tenkt at vielsene skal skje utendørs, men med «uthuset» som et alternativ ved dårlig vær. Kafébygget kan leies om par ønsker at vielsen skal skje der. Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

Fra 1. januar 2018 kan ordfører med flere vie par i egen kommune.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Det var vel ikke akkurat den oppgaven jeg så komme i min jobb som ordfører - det må jeg innrømme, ler randabergordfører Kristine Enger.

- Samtidig er det et ærefullt oppdrag å få være en så sentral del av en så viktig dag i noen sitt liv, fortsetter hun.

- Det eneste jeg synes er dumt med ordningen er at det blir overført oppgaver til kommunen uten at det blir gitt noen særlig økonomisk kompensasjon for det.

Fra 1. januar 2018 overføres nemlig ordningen med borgerlig vielse fra Stavanger Tingrett til kommunene.

- Det er jo en god tanke med vielser lokalt i kommunen du bor, slik at du ikke må reise til Tinghuset. Det vil nok gjøre det både enklere og bedre for mange, sier ordføreren.

Hun forteller at kommunen er pålagt å utføre vielser for personer som bor i kommunen, men at kommunen i tillegg selv står fritt til å bestemme hvorvidt de skal åpne opp for personer utenfra.

- Så spørs det hvor populært dette blir da. Tungens fyr er jo en av plassene det er tenkt det skal avholdes vielser. Og det er jo som kjent en veldig spektakulær plass, smiler hun.

I tillegg til at brudeparet kan gifte seg enten ute på Tungenes fyr eller i «uthuset» om været ikke tillater det, eller ved på forhånd å ha leid kafébygget, så vil kommunestyresalen også bli stilt til disposisjon.

- Vi har allerede gjort oss noen tanker om hvor i kommunestyresalen det skal være og hvordan det skal rigges til med både blomster og stoler, forteller ordføreren idet hun viser rundt i salen.

Giftet borgerlig selv

- Så langt jeg har tid og anledning ønsker jeg å forstå vielsene selv, sier ordføreren, som selv giftet seg borgerlig i 1991.

- I tillegg har jeg vært med som forlover i en borgerlig vielse, så jeg har en idé om hvordan det er. Selv om det ikke tar lang tid er det en høytidelig og flott opplevelse, så sånn sett gleder jeg meg til å være med på å skape en ramme som er så viktig, sier ordføreren.

Utenom å lese opp fra forskriften, ønsker randaberbergordføreren å gjøre noe ekstra.

- Jeg har lyst at hvert brudepar skal få sitt eget dikt for å gi det litt særpreg.

Lov å ønske

I formannskapet ble det foreslått at følgende personer kan vie i tillegg til ordfører Kristine Enger og varaordfører Gunhild Vårvik Tangeland:

Bjørn Kahrs, Jarle Bø, Kirsten Clausen, Gunnar Hiim, Magne Fjell, Tone M. Haugen og Anders Jaarvik. Samtlige sier ja til å vie likekjønnede par.

Dette er imidlertid ikke endelig bestemt før det er vedtatt i kommunestyremøte i kveld.

- Dersom vi blir så mange så er det klart at dersom personene som skal gifte seg har et sterkt ønske om en bestemt person til å gjennomføre vielsen, så vil vi selvfølgelig prøve å ordne det på en så spesiell dag, sier ordføreren.

Erklæring og attester

Før vielsen må brudeparet sørge for at egenerklæringer, forlovererklæringer og attester er sendt til folkeregisteret som skal bekrefte at vilkårene for å inngå ekteskap er oppfylt. Folkeregisteret vil deretter utstede en prøveattest som er gyldig i fire måneder. Denne må sendes til Randaberg kommune eller leveres på kommunehuset senest to uker før vielsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...