Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Intensjonsavtalen for Nye Stavanger kommune trumfet motstand mot innkreving av bompenger

Frode Myrhol (t.v.) i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) i Stavanger fikk klar melding fra finnøyordfører Henrik Halleland om at intensjonsavtalen vedrørende å jobbe samlet for å realisere finnøyprosjektet Øyfast er høyst gjeldende. Halleland fikk alle sin støtte, unntatt Myrhol, i Fellesnemda i dette. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Frode Myrhol i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) i Stavanger nektet mandag å stemme for å bruke 1 million kroner av et statlig tilskudd til å begynne planlegging av finnøyprosjektet Øyfast.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 05.12.2017 kl 11:14

Det var møte i Fellesnemda for Nye Stavanger mandag kveld i Rennesøy kulturhus i Vikevåg.

De 33 representantene, 19 fra Stavanger og sju hver fra Finnøy og Rennesøy, behandlet blant annet saken «Tilskudd til veier og digitaliseringstiltak - endring av tiltak».

Fra det første møtet i Fellesnemda hadde Kommunal- og moderniseringsdepartementet sagt ja til å omdisponere bruken av fire millioner kroner, som det har gitt Nye Stavanger til tiltak som vil knytte kommunene tettere sammen.

Finnøyordfører Henrik Halleland (Finnøy Krf) fikk gjennomslag for at én av disse fire millionene skulle brukes til å starte planleggingen av Øyfast, prosjektet som har som mål å knytte flere øyer i Finnøy sammen med bruer og tunneler.

– Jeg har sett mer på saken etter sist møte, og merket meg at Øyfast er et høytflyvende prosjekt hvor det meste skal betales av bompenger av folk bosatt i Finnøy. Dette er det helt umulig for meg å være med på, sa Frode Myrhol i FNB, som var først til å ta ordet da leder i Fellesnemda, Christine Sagen Helgø (Stavager Høyre) åpnet for debatt.

– Ferger er også bompenger

Henrik Halleland minnet om at denne saken kom opp gjennom kommunereformen og at Finnøy har holdt på lenge med Øyfast.

– Hovedpoenget er at vi hvert år bruker mye penger på ferger i Ryfylke, og det geniale her er å bygge vei i stedet. Fellesnemda står bak intensjonsavtalen for Nye Stavanger, hvor det står at vi skal jobbe for Øyfast der bompenger er en mindre del. Vi forventer at alle er med å jobbe for dette, sa Halleland.

Frode Myrhol hadde fått med seg at Øyfast er beregnet til å koste 4 milliarder kroner, og for 4000 innbyggere vil det bli 1 million per innbygger.

– Det blir mye penger for de andre som skal være med å bidra, sa han, hvorpå Halleland repliserte at «vi betaler for dette allerede i dag via fergen» og mente Myrhol hadde skjønt hovedprinsippet her.

Finnøyordfører Henrik Halleland (med ryggen til) fikk støtte fra Bjarne Kvadsheim (Stavanger Sp) om å bruke én million kroner til å begynne planlegging av Øyfast. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Bjarne Kvadsheim i Stavanger Sp ga støtte til finnøyordføreren og mente det er positivt å få dette utredet.

– Øyer med fastlandsforbindelse stabiliserer og øker bosettingen, mens det går motsatt vei for dem uten, sa han og mente at ferger er også som å betale bompenger.

Holder på intensjonsavtalen

Nestleder i Fellesnemda, Jostein Eiane (Rennesøy Krf) tok opp at årsaken til at en kan kjøre til Vikevåg til dette møtet er at noen våget å stille spørsmål om det er mulig og klokt.

– Det var mange leserbrev i aftenbladet om at det ikke var mulig og lite klokt (Rennfast), men at en fant ut det motsatte. Dette gjør at vi kan kjøre gratis hit i dag, og det unner vi også andre å få til, sa Eiane, hevet stemmen med en oktav og fortsatte:

– Fellesnemda skal ha svært høy terskel for å stemme i mot intensjonsavtalen.

Eirik Faret Sakariassen (Stavanger SV) var forpliktet til å stemme slik intensjonsavtalen for Nye Stavanger pålegger ham.

– Men dette er ingen blankofullmakt for prosjektet videre, påpekte han og åpnet for hardere tak om Øyfast på et senere tidspunkt.

Frode Myrhol (FNB Stavanger) minnet om at da Rennfast var nesten nedbetalt, så ville noen forlenge bompengeinnkrevingen på Sokn for å delfinansiere Finnfast.

Eiane svarte til Myrhol at kontrakten i Rennfast mellom staten og innbyggerne var fastlagt på forhånd og at det da ble urimelig å foreslå noe annet fra den ene parten da kontrakten var oppfylt.

Fellesnemda tok en liten pause for at medlemmene kunne orientere seg skikkelig i ulike forslag som oppsto i saken om hvordan statlig tilskudd til veier og digitalisering i Nye Stavanger skal brukes. Foto: Sigbjørn Berentsen.

FNB nedstemt

Under avstemningen fikk Frode Myrhol sitt forslag om å kutte ut 1 million kroner til Øyfast nedstemt. Det fikk kun hans ene stemme.
De 32 andre representantene stemte for innstillingen, og dermed blir det 1 million kroner til å starte planlegging av Øyfast.

God uttelling for Finnøy

Forøvrig skal de tre andre millionene brukes til blant annet planlegging og prosjektering av gang- og sykkelvei mellom Austre og Vestre Åmøy (2,5 millioner kroner) og 500.000 kroner til fiber i kommunale bygg på ikke-landfaste øyer i Finnøy kommune.

Dette siste var det ikke debatt om i det hele tatt.

Siste med #KommunereformVis flere

Fylkesmannen vil ha mer kunnskap om kommunenes holdninger til kommunestruktur

Ny runde om kommunestruktur

Fylkesmannen vil ha mer kunnskap.

Fylkesmannen skal stimulere i ny runde om kommunegrenser

– Lite framtidsrettet grense

Kommunegrense Randaberg - Nye Stavanger.

– Nær folk er viktig når vi skaper en ny kommune

Sp: – Tjenester nær folk

Siste med #Nye StavangerVis flere

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...