Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Kokker smakte på kysten

Godt oppmøte: Bortimot 20 kokker fra noen av regionens fremste restauranter tok turen til Tungenes. Foto: Andreas Ramsay Thorsen

Forrige uke inviterte Randaberg kommune og Greater Stavanger regionens kokker til inspirasjonstur ved Tungenes. På menyen sto ville urter.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Ordfører Kristine Enger er etter hvert kjent som svært urtekyndig. I forrige uke guidet hun et tjuetalls kokker fra noen av regionens topprestauranter fra Tungenes fyr til Sandestranden. Langs veien ble det plukket og smakt på mange ville urter som hun synes burde vies mer oppmerksomhet.

Populært initiativ

- Hva er vel en bedre start på en uke i juni enn en inspirasjonstur i sjøkanten? spurte Greater Stavanger i sin invitasjon.

Dette vekket interessen til kokker fra restauranter som Sabi Omakase, Spiseriet i Stavanger Konserthus, Mondo, 26 North, Bar Social Eating, og flere.

Kreative og utforskende som de er, kjente mange til en del av urtene fra før av, men alle hadde noen de var nysgjerrige på.

- Denne passer perfekt som pynt til en aperitif nå på sommeren, sier Roger Joya fra Sabi Omakase.

Han holder opp turens første vekst - en tusenfryd. Når det kommer til smak, er det én urt han er spent på:

- Jeg er veldig nysgjerrig på fjæresauløk! Det vil bli interessant å se om vi kan finne plass til den i en rett.

Stor variasjon

Hele tolv vekster står på menyen: tusenfryd, geitrams, brennesle, gåselabb/skvallerkål, engsyre, marikåpe, fjæresauløk, engsmelle, strandkvann, mjødurt, blæretang og tangmelde. Av disse er det gjerne tre særlige høydepunkt.

Omtrent halvveis er det tid for en pust i bakken der hvor fjæresauløken vokser, og Kristine Enger finner frem knekkebrød, laksesashimi, lime og soyasaus. Den veldig lokale urten gir måltidet en subtil ekstra smaksdimensjon som begeistrer alle.

Søt avslutning

Mot slutten av turen kommer følget til noen klynger med mjødurt og strandkvann, som Enger har laget henholdsvis saft og sirup av. Pappkopper og skjeer blir delt ut, og kokkene forbauses over hvor tydelig vaniljepreget til mjødurten er.

Men strandkvannen gjør sterkest inntrykk:

- Dette er den beste sirupen jeg noen gang har smakt! utbryter Leif Roger Torgersen, som får bifallende nikk fra kollegaen Roger Joya.

Alt med måte

Det er vanlig å forbinde «naturlig» med trygt, men så enkelt er det ikke. Mange planter produserer giftstoffer for å beskytte seg, og tar man feil kan man få en ubehagelig opplevelse. Selv de spiselige urtene er det best å behandle med måtehold.

- Disse plantene bruker vi jo for å sette mer smak på maten vår, man skal ikke spise seg mett på dem i seg selv. Nå som det har vært tørt en stund, blir stoffene i plantene mer konsentrert, så det gir også grunn til å passe på. Men det trengs ikke mye for å få smak! forklarer Enger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...