Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Klare til å si fra mot mer bompenger

BOM-MOTSTANDERE: Martin Schanche (t.v.) fra Henriksen Oljetransport AS og Marcus Berven gruer seg begge til rushtidsavgift og flere bommer. De mener konsekvensene vil bli alvorlige, både for enkeltmennesker og lokale bedrifter. Foto: Kirsti K. Sømme Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Marcus Berven vil organisere lokale markeringer mot bompenger i Randaberg.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2018 kl 10:32

- Datteren min går i barnehage på Hundvåg, mens jeg bor og jobber i Randaberg. Det blir dyrt å kjøre og hente henne tre-fire ganger i uka, og det er umulig å slippe unna rushtidsavgiften. Å ta buss tur-retur Randaberg-Hundvåg på vei til og fra barnehage og jobb er ikke realistisk, sier Marcus Berven.

Det er allerede en belastning i dag å kjøre datteren til og fra barnehagen på Hundvåg. Kjøreturen tar enkelte ganger nesten en time, og allerede nå betaler Marcus bompenger på turen når han passerer bommen på vei ut av Randaberg.

- Når barnehagen åpner halv åtte og du skal være på jobb klokken åtte, sier det seg selv at mange småbarnsforeldre får problemer og kanskje må ha redusert arbeidstid for å få det hele til å gå opp. Og på toppen av dette, kommer nå rushtidsavgiften og flere bomringer, sier han oppgitt.

Bom både privat og i jobb

Marcus Berven er en av dem som har engasjert seg i facebook-gruppen «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger». Onsdag arrangerte gruppen planlagte demonstrasjoner mot økte bompenger både i Sandnes og på Sølyst i Stavanger. Selv deltok han på en aksjon i Sandnes der det møtte opp over 1000 personer.

- Jeg var i møte med initiativtakerne til facebook-gruppen i denne uken, og vi har blitt enige om å planlegge nye aksjoner. Vi satser også på å planlegge markeringer ved bomstasjonene her i Randaberg, sier Marcus Berven.

I tillegg til at han kjører mye tur-retur Hundvåg for å hente og levere datteren sin, driver han et bemanningsbyrå innen oljebransjen.

- Firmaet har nylig flyttet til Randaberg, men vi kjører stadig på møter og har kandidater rundt om i hele fylket som vi følger opp. Bompengene blir helt klart en stor ekstrakostnad, sier han.

Miljøbedrift får miljøavgift

Martin Schanche representerer firmaet Henriksen Oljetransport AS. For et par år siden flyttet firmaet, som driver med transport og håndtering av olje og annet farlig avfall, fra Kalhammeren i Stavanger til Mekjarvik. Størsteparten av kundene holder til utenfor Randabergs grenser.

- Vi kjører veldig mye på Dusavik, og våre biler er tunge kjøretøy som ikke får noen rabatt. En enkelt tur fra Mekjarvik til Dusavik vil koste oss 110 kroner i rushtiden. Det går ikke an å fortelle kundene at vi ikke kan kjøre i rushtiden. Vi kan ikke velge å begynne klokken seks om morgenen eller kjøre om ettermiddagen klokken fem, sier Schanche.

Henriksen Oljetransport AS sin jobb, å hente farlig avfall med tankbiler fra skip og industri, kan ikke gjøres med el-sykkel eller kollektivtransport.

- Vi og firmaet Stavanger Slop AS fjerner 15 millioner kilo miljøgifter i året. Hver bil kan maksimalt ta 32 - 24 tonn. Det sier seg selv at dette blir en enorm ekstrabelastning. Timesregelen hjelper oss heller ikke, for vi har en jobb å gjøre dit vi skal. Det er sjelden vi kommer oss frem og tilbake innen en time, sier han.

Han sier firmaet trolig må belaste kundene for ekstrakostnadene ved økte bompenger, flere bommer og rushtidsavgift.

- Det er ekstremt merkelig å jobbe med å fjerne miljøgifter, samtidig som du belastes fordi du forurenser mens du gjør jobben, sier Schanche.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...