Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Klar tale for bevaring av hurtigbåt til Kvitsøy

Ordføreren: Mirjam Ydstebø forteller at hun og store deler av befolkningen på Kvitsøy møtte opp for å fortelle fylkespolitikerne hva de mente om det eventuelle hurtigbåtkuttet. Innfelt er en hurtigbåt på vei fra Stavanger sentrum til Kvitsøy. Foto: Arkiv

Kvitsøybuen møtte nylig syv fylkespolitikere med en klar oppfordring: bevar dagens hurtigbåttilbud. – Budskapet ble klart og tydelig mottatt, mener ordfører Mirjam Ydstebø.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2019 kl 13:29

Som tidligere nevnt i Bygdebladet, halveres det statlige tilskuddet til hurtigbåtdrift i Ryfylke til 90 millioner kroner innen 2021. Av den grunn må Rogaland fylkeskommune gjøre innsparinger med kutt i ulike hurtigbåttilbud. Blant annet vurderes kutt i tilbudet til og fra Kvitsøy.

I den anledning inviterte Kvitsøy kommune fylkespolitikerne Lin Veronica Jacobsen (Ap), Arne Bergsvåg (Sp), Janne Johnsen (H), Bjørn Sæstad (H), Nina Sæbø (H), Margrete Dysjaland (Frp) og Per Kåre Foss (Krf) til øya, for at de skulle få høre innbyggernes, lokalpolitikernes og ordførerens innspill angående det eventuelle hurtigbåtkuttet.

Tidligere har Kvitsøy-ordfører Mirjam Ydstebø uttalt at et kutt med andre ord betyr avvikling av hele hurtigbåttilbudet på øya, noe hun mener er helt uakseptabelt. Kvitsøybuen ellers er av samme formening, noe fylkespolitikerne skal ha fått et klart inntrykk av under møtet.

– Store deler av befolkningen her ute møtte opp for å fortelle fylkespolitikerne hvor viktig hurtigbåten er for dette samfunnet. Budskapet ble klart og tydelig mottatt, mener Ydstebø.

Les også: Frykter hurtigbåt-kutt: – Blir som å gå 30 år tilbake i tid

Innstilt ferje delte møtet i to

Ordføreren forteller om et vellykket møte, selv om seks av syv fylkespolitikere faktisk ikke kom seg til øya forrige uke. Ferjen mellom Kvitsøy og Mekjarvik ble nemlig innstilt på grunn av været.

– Dermed var det kun Lin Veronica Jacobsen som rakk å komme seg til øya i tide. Resten ble igjen på et venteværelse på Mekjarvik, hvor de ble møtt av lokalpolitikere for et møte der, forteller Ydstebø.

På Mekjarvik møtte rundt 30 lokalpolitikere og innbyggere opp, mens nærmere 70 gjestet Aktivitetshallen ute på Kvitsøy. Det tilsvarer omtrent 20 prosent av Kvitsøys befolkning.

Les også: Frykter for skolehverdagen ved eventuelt hurtigbåtkutt

Delte sine meninger

På de to møtene fikk pendlere, lokalpolitikere og innbyggere på flere måter fram viktigheten av hurtigbåttilbudet, både for enkeltpersoner og samfunnet generelt.

Blant konsekvensene av en eventuell avvikling er at pendlere ikke kommer seg til jobb og skole til riktig tid. Uten hurtigbåten, som i dag går fra Kvitsøy til Mekjarvik og så til Stavanger sentrum mandag til fredag, er eneste pendlemulighet å ta ferjen fra øya til Mekjarvik.

– I dag reiser de som bruker hurtigbåt fra Kvitsøy klokka 06.15. Noen går av på Mekjarvik klokka 06.35 der de har bil parkert, og de fleste rekker å være på jobb innen klokka 07.00. Dersom de skal ta ferje, må de reise fra Kvitsøy klokka 06.45, og er da på Mekjarvik tidligst klokka 07.20. På denne tiden er det mer kø, og de er heldige om de rekker å være på jobb innen klokka 08.00 - altså en hel time senere, forklarer Ydstebø.

Les også: Hurtigbåttilbudet på Kvitsøy kan bli lagt ned

– Forstår frustrasjonen

Ap-politiker Jacobsen sier hun har stor forståelse for innbyggernes innspill.

– Jeg tenker at en reduksjon i rutetilbudet ved at hurtigbåten kuttes vil forringe arbeidshverdagen til pendlere og skoleelever. Konsekvensene av at folk får dårligere pendlervilkår kan bli utflytting fra kommunen. Jeg mener dagens tilbud må forbli, sier Jacobsen.

Hun får støtte av blant andre Margrethe Dysjaland (Frp) og Bjørn Sæstad (H).

– Jeg forstår helt klart frustrasjonen til de jeg traff på Mekjarvik. Vi ser at dette tilbudet er viktig for å opprettholde bosettingen på øya. Vi må gjøre det vi kan for å opprettholde et godt tilbud til kvitsøybuen, sier Dysjaland.

– Vi ønsker å jobbe for å få til en løsning for Kvitsøy. Vi har et ønske om å beholde tilbudet, sier Sæstad.

Arne Bergsvåg (Sp) sier at også han ønsker å bevare tilbudet, men legger til at det er en krevende sak på bakgrunn av de økonomiske forutsetningene. Også han ønsker et best mulig tilbud for kvitsøybuen.

Videre skal problemstillingen tas opp innad i partiene. På sikt tas saken opp til politisk behandling, først i samferdselsutvalget og til slutt i fylkestinget hvor det endelige vedtaket skal fattes. Foreløpig er det usikkert om dette skjer før eller etter sommeren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...