Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Lærere varsler skummel utvikling i skolen:

Jobber for en trygg og inkluderende skole

Skolesjef: Jenny Nilssen sier den uønskede utviklingen er et sammensatt problem. Foto: Jan Henrik Heggebø

Lærere opplever mye oftere vold og trusler fra elever nå enn for bare fem år siden. Nå skjerpes rutiner og tiltak i håp om en bedre skolehverdag.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 22.02.2019 kl 15:24

I undersøkelsen utført av Utdanningsforbundet i juni 2018 kommer det fram at 36,1 prosent av småskolelærerne i Randaberg kommune opplever trusler og vold fra elever på 1. - 4. trinn «mye oftere nå» enn for bare fem år siden. I tillegg svarer 41,7 prosent at episodene forekommer «oftere».

- Det er svært bekymringsfullt at barn utagerer, slik vi ser at noen gjør. Det er viktig å presisere at dette ikke gjelder mange barn. Mange ulike tiltak blir prøvd ut og mye ressurser blir brukt for å få slutt på denne utviklingen vi ser nå, sier skolesjef i Randaberg kommune, Jenny Nilssen.

På Randaberg skal dette ha vært en prioritert satsing i flere år. Nilssen understreker imidlertid at den uønskede utviklingen, av det som trolig er stadig flere utagerende elever, er et sammensatt problem som ikke fikses over natten.

Les også: Flere enn en av tre lærere utsettes for vold:– Det er skremmende

Kurs, samarbeid og rutiner

Ansatte i skole og barnehage har over flere år vært på kurs og møter i forbindelse med programmet «Være sammen». Dette programmet, som er for de som jobber med barn fra null til ti år, har fokus på autoritativ voksenrolle, medvirkende barn, empatiutvikling og sosial kompetanse.

- Dette er kun ett av satsingsområdene våre. Hensikten med dette er at elevene skal kunne møte trygge og kompetente voksne på alle områder, sier Nilssen.

I tillegg prøver skolene å ha et tett og godt samarbeid med foreldre, barnevern, PPT (pedagogisk-psykologisk tjeneste) og andre hjelpeinstanser.

Ifølge skolesjefen brukes det nå også større ressurser i form av voksentetthet, slik at oppfølgingen av skole- og barnehageelever blir grundigere.

- I tillegg har vi skjerpet rutinene i forhold til rapportering av uønskede hendelser, sier Nilssen.

Kartlegging av vold/trusler

39 lærere deltok i undersøkelsen.

34,2 prosent av lærerne sier de har blitt fysisk angrepet eller vært innblandet i en voldsepisode med elever på 1. - 4. trinn i løpet av de siste 12 månedene.

Etter at de ble fysisk angrepet eller utsatt for en voldsepisode, ga 60,9 prosent beskjed til leder og kollega om det de opplevde.

82,6 prosent sier de ikke fikk videre veiledning og oppfølging av leder etter angrepet/voldsepisoden.

50 prosent av lærerne sier de har blitt krenket av elever de siste 12 månedene, på en slik måte at de opplevde det som ubehagelig.

Etter at de ble truet, ga 61,5 prosent beskjed til leder og kollega.

82,6 prosent sier de ikke fikk videre veiledning og oppfølging av leder etter krenkelsen/truslene.


Les også: Ber foreldre slette «mobbeapp» fra barnas telefon

- Viktig at vi forstår barna

Skolesjefen forteller at det nylig ble arrangert kurs for lærerne i skolen for at de bedre skal forstå og håndtere utagerende barn.

- Det har seg slik at mange av dagens lærere ikke er utdannet til å håndtere denne type utfordringer. Det er ikke det lærerutdanningen har hatt fokus på, sier hun.

På kurset ble det sett nærmere på hvordan hjernen til små barn utvikler seg og hva som skjer når deres toleranse settes på prøve.

- Det er viktig at vi forstår barna. De driver ikke bevisst vold mot voksne. Dette er enkeltelever som har det vanskelig og som derfor utagerer. Det er selvsagt fryktelig for de som blir utsatt for det. Derfor jobber vi hele veien med å prøve å få disse ungene til å ha det godt på skolen, sier Nilssen.

- Samtidig er det viktig å sørge for at lærerne opplever at de får hjelp og veiledning. Dette er ikke noe de skal stå alene om. Dette er en felles utfordring vi skal løse sammen, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...