Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Jeg føler meg tryggere når jeg bruker refleksvest

Blir sett: Heidi Ulversøy-Gøgsig og Emil Ulversøy-Gøgsig vet hvor viktig det er å bruke refleks. På Refleksdagen brukte de refleksvest. Foto: Jan Henrik Heggebø

Emil Ulversøy-Gøgsig (8) bruker refleksvest for ikke å bli påkjørt. Langt flere fotgjengere i Rogaland bør bli like bevisste som Emil, mener Ingrid Lea Mæland i Trygg Trafikk Rogaland.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Det er torsdag morgen. Datoen er 18. oktober, og klokken har akkurat bikket åtte. Som så mange ganger før på denne tiden, spaserer åtte år gamle Emil til Grødem skole, sammen med sin mor, Heidi Ulversøy-Gøgsig. Skoleruten er alltid den samme, men én ting forandrer seg litt og litt for hver dag. Det blir nemlig stadig mørkere ute.

Derfor har både Emil og Heidi kledd seg i gule vester. Førstnevnte vet godt hvorfor.

– Det er fordi det er mørkt ute. Har du på refleksvest når du går langs veien om morgenen, ser bilene deg bedre. Og så er det jo Refleksdagen i dag, forklarer Emil.

– Viktig å bruke refleks

Hvert år på denne tiden arrangerer Trygg Trafikk Refleksdagen. Det har de gjort siden 2006. Selve formålet med Refleksdagen er å få flere til å bruke refleks, slik at myke trafikanter kan ferdes trygt i trafikken.

At refleksvesten er et viktig redskap på mørke høstdager har mange elever på Grødem skole fått med seg.

– Det er viktig å bruke refleks. Hvis ikke er sjansen mye større for å bli påkjørt. Når jeg bruker refleksvest føler jeg meg tryggere, sier 6. klassingen Tobias Nilsen Goa, som akkurat har ankommet skolen.

Tobias har helt rett i at refleksen utgjør en vesentlig forskjell. Ifølge nyhetsbyrået Newswire, reduseres risikoen for å bli påkjørt med hele 85 prosent når en bruker refleks.

Likevel bruker færre enn halvparten av oss refleks i høstmørket.

Føler seg tryggere: Tobias Nilsen Goa bruker refleksvest. Foto: Jan Henrik Heggebø

Voksne må bli flinkere

Ingrid Lea Mæland, distriktsleder i Trygg Trafikk Rogaland, kan fortelle at 40 prosent av alle fotgjengere i Norge brukte refleks i fjor. I Rogaland derimot, var det kun én fjerdedel av befolkningen som fant fram de lysreflekterende gjenstandene.

– Andelen fotgjengere som bruker refleks er lav. Vi er langt fra fornøyd med fjorårets resultat, sier Mæland, som håper på bedre resultater i år.

Distriktslederen peker på at særlig de voksne må bli flinkere til å bruke refleks.

– Voksne er flinke til å passe på barna sine, men ikke like flinke til å passe på seg selv. Derfor oppfordrer jeg dem til å ha en refleks liggende i jakkelommen, slik at heller ikke de glemmer å ta den i bruk på mørke høstdager, sier hun.

Positiv utvikling

Selv om langt flere fotgjengere kunne tatt refleksen i bruk, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå en positiv utvikling de siste ti årene. I 2008 var antallet fotgjengerpåkjørsler dobbelt så mange som i fjor.

I Rogaland er antallet skadde fotgjengere redusert fra 62 til 41 i samme periode. Blant hardt skadde fotgjengere ser vi imidlertid en økning i Rogaland, fra seks i 2008 til åtte i 2017.

– At færre fotgjengere blir påkjørt generelt, skyldes en positiv utvikling i bruken av refleks både lokalt og nasjonalt, sier Mæland, som igjen presiserer at refleksbruken fremdeles kan bli bedre.

Sjekk refleksen: Ingrid Lea Mæland i Trygg Trafikk oppfordrer alle om å sjekke at refleksen fremdeles reflekterer lys før en går ut i høstmørket. Foto: Trygg Trafikk

– Refleksen går ut på dato

Videre forteller Mæland at refleksen må byttes ut regelmessig.

– Det er det ikke alle som vet, sier hun, og oppfordrer alle til å sjekke refleksens kvalitet før en beveger seg ut i høstmørket.

Refleksvesten som har ligget i bilen eller i jakkelommen i årevis, er ikke like lysreflekterende som den en gang var.

Det forteller Ingrid Lea Mæland, distriktsleder i Trygg Trafikk Rogaland. Faktisk kan refleksen være så dårlig at den gir en falsk trygghet når en ferdes i trafikken.

– Det sies at de fleste reflekser har en levetid på tre år. Når det gjelder refleksvester er det veldig varierende hvor lenge de reflekterer nok lys. Det avhenger av hvor mye den er brukt og hvor ofte den vaskes, og bør nok skiftes ut hyppigere enn hvert tredje år, informerer Mæland.

Nå som morgenene og kveldene blir stadig mørkere, anbefaler hun alle om å kvalitetssikre sine reflekser.

– Det gjør en ved å gå inn i et mørkt rom eller ut i mørket. Bruk en lommelykt til å lyse på refleksen. Lys på den fra ulike avstander og se om den reflekterer lyset, forklarer distriktslederen.

Ved kjøp av nye reflekser oppfordrer hun alle til å sjekke om produktet er CE-merket.

Dette merket er produsentens måte å informere tilsynsmyndighetene om at de grunnleggende sikkerhetskravene er oppfylt.

Det betyr at produsenten erklærer at kravene er ivaretatt, at produktet er sikkert og at dokumentasjonen for dette er tilgjengelig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...