– Jeg bare gleder meg!

Skolesekk: Stella Valset (5) fikk være med mormor for å kjøpe skolesekk. Da ble det plutselig litt ekstra ting til skolestart som penalhus, matboks og gymsekk. Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

1C. Harestad skole. Der står pulten klar til førsteklassingen Stella Valset og de 14 andre klassekameratene i dag.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2018 kl 08:31

- I alle dager. Kan du skrive navnet ditt allerede sier du? Jeg bretter ut hendene, og et smil, i begeistring.

Fem år gamle Stella nikker litt sjenert og griper etter pennen. S. T. E. L. L. A. Konsentrasjonen er på topp og tungen har funnet plass i høyre munnvik.

- Du kan skrive etternavnet ditt også, Stella, kan du ikke? spør mamma Elisabeth Haga fra andre enden av den grå sofaen. Mellom dem sitter lillesøster Sofie i sin egen verden og ser et eller annet barnetv-relatert program på Ipaden.

Stella nikker idet hun setter et komma, før flere bokstaver blir foreviget ned på papiret: V. A. L. S. E. T. Med blygheten fortsatt intakt, tar hun forsiktig opp blokken og viser navnet.

- Wow, se der! Så flink du er. Hvor har du lært det?

- I alle fall ikke av meg! Lese kan hun også. Verken jeg eller faren vet hvor hun har plukket opp disse tingene. Plutselig leste hun opp skilter høyt til oss mens vi kjørte i bilen, så har det gått over i bøker.

- Er det sånn at jeg kan få ønske meg høytlesning i dag? sier jeg og snur meg til Stella.

I et kort øyeblikk glemmer hun ut at det egentlig er litt skummelt med nye folk. Hun spretter opp og den svarte kjolen forsvinner som et lyn rundt stuehjørnet.

- Løs tann, sier hun og viser frem boken til meg. Og vips, er isen brutt og samtalen i gang. Også lillesøster på to kjenner plutselig sterkt på at hun vil delta i morsomhetene. Bok etter bok havner i fanget mitt fra sjarmtrollet iført rosa kjole, som egentlig er litt misunnelig på storesøster som får begynne på skole. Sjarmtroll nummer to, som visstnok selv også har en løs tann nede, er allerede i gang med høytlesing fra den ene siden etter den andre.

- Vil han bruke pengene fra tannfeen til å kjøpe seg sykkel, sier du?

- Mhm, sier Stella og ler.

- Enn du da? Når du mister din tann?

- En hest.

- Hest?? Små ønsker, ler jeg.

- Ikke en ekte hest. Men en stor hest. En bamsehest, utdyper hun.

- Du har jo så få bamser fra før, at det er viktig å få seg noen til, ler mamma hjertelig.

Akkurat der er Stella meeeer enn enig. Bamser kan du aldri få nok av. Og ikke kjoler heller.

- Er yndlingsfargen din lilla?

- Mhm. Og rosa, stråler Stella, nå i full gang med å vippe opp det lilla penalhuset fra den lilla sekken.

- For et par uker siden fikk Stella være med mormor til byen å handle skolesekk. Eller, det var i alle fall det som var utgangspunktet - at de kun skulle kjøpe skolesekk. Så kom de tilbake med skolesekk, matboks, drikkeflaske, penalhus og gymsekk - selv om hun ikke skal starte med gym før i tredje klasse, ler Elisabeth høyt.

Alle gjenstandene som nylig ble nevnt ligger nå strødd rundt meg - selvfølgelig i matchende farger og mønster. To år gamle Sofie kikker med store øyne bort på sekken og strekker ut hendene.

- Jada, pappa har lovet deg også en liten sekk til du skal opp på stor avdeling i barnehagen til høsten, beroliger Elisabeth henne.

Og i dag er det en slik dag at en velvillig storesøster lar henne få låne gymsekken til å ha på ryggen, til stor glede for lillesøster som nå har en disputt med seg selv om det blir krone eller Frozen-pannebånd på hodet når hun skal ut for å prøvegå sekken i nabolaget.

- Hva gleder du deg mest til?

- Å ha med egen matpakke! stråler Stella og viser stolt frem to alternativer på matboks - en grønn med dyr og en lilla med prinsesse på.

- Det er visst stor stas. I barnehagen fikk hun alltid påsmurt mat mens hun var der, så dette er eksotisk og nytt, ler Elisabeth.

- Så gleder du deg til en annen ting også som du har sagt til oss. Å få nye venner, ikke sant?

Et solid nikk kommer fra andre enden. Det er i alle fall sant. Stella har allerede rukket å få venner på SFO, som hun har gått på siden første august.

Skoleveien har hun også stålkontroll på - for flere uker siden. Læreren fikk hun hilse på før sommeren, det samme med rektor. En av elevene hun begynner i klasse med kjenner hun fra barnehagen, og som ikke det er nok skal hun få lov å dele ut bursdagsinvitasjoner nesten med en gang hun begynner på skolen. Slik er det å ha bursdag 20. august.

- Har du sommerfugler i magen?

- Jeg bare gleder meg kjempemasse! sier hun og smiler så oppriktig som bare barn kan smile.

Det er jo tross alt ikke hver dag du får begynne i aller, aller første klasse.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...