Ingveig og Heidis juleoppskrifter

Rødkål Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Her får du noen av oppskriftene fra Ingveig Tveranger og Heidi Netland Berges bok «Bruk alt - deilig mat og god samvittighet».

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Rødkål Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Rødkål
1 rødkål
2 dl eddik
1/2 dl sukker/honning
2-3 appelsiner/klementiner
salt
Krydderforslag: anis, nellikspiker, kanel

Ta av de ytterste bladene og finsnitt rødkålen. Skyll og skjær appelsinene i skiver med skallet på. Ha alt i en gryte sammen med de andre ingrediensene og kok under lokk til rødkålen mykner, men fortsatt er fast i konsistensen. Dette tar ca. 30-40 minutter. Appelsinene plukkes ut før servering.

TIPS: Bruk rødkålrester i salat sammen med ferske appelsiner, epler, granatepler, stangselleri og nøtter.

Leverpostei Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Leverpostei
150 g svinelever
100 g ferskt spekk
1 liten løk
4 ansjosfileter
1,5 dl melk
3 ss hvetemel
1 ts salt
1/2 ts malt pepper
1/2 ts malt allehånde
1/2 ts malt ingefær
1/4 ts malt nellik

Renskjær leveren for hinner og sener. Skjær kjøtt og løk i mindre biter, kjør dette sammen med lever og ansjos i en foodprosessor. Tilsett de andre ingrediensene og kjør til en jevn masse. Ha det over i en smurt form og stek i vannbad i stekeovnen på 175 grader i 1 time. (Du heller vann i den dype stekeplaten og setter formen nedi. Sjekk at du ikke bruker for mye vann, det skal ikke gå over kantene.) Bruk steketermometer. Leverposteien er ferdig når steketermometeret viser 76 grader.
Dersom du ønsker en smidigere konsistens på leverposteien, er det lurt å la leveren trekke et par minutter i varmt vann før du går i gang.
Gir ca. 5 dl ferdig postei.
TIPS: Leverposteien kan fryses i rå tilstand, lag derfor gjerne flere former når du er i gang.

Gravet laks Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Gravet fisk eller kjøtt
- basisoppskrift som egner seg både til fisk og kjøtt

2 deler salt
1 del sukker
kvernet pepper
fileter av fisk eller kjøtt
urter og krydder etter smak,
det du synes passer til fisken eller kjøttet

Salt og sukker blandes sammen, kvern i litt pepper. Gni filetene med blandingen. Legg filetene i en form, Med fisk legges den første med skinnsiden ned, den neste med kjøttsiden mot den første. Mellom filetene kan du legge urter eller krydder du ønsker i tillegg.
For eksempel er det godt med dill til gravet fisk, og til gravet kjøtt er einerbær veldig godt.
Sett formen kjølig, og la stå noen dager. Snu filetene underveis. Når det er ferdig, skal det ha en fastere konsistens. Kan oppbevares i kjøleskap eller fryses.

Sylta grønne tomater Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Sylta grønne tomater
2 kg grønne tomater
eddik og vann

Sukkerlake:
2 kg sukker
3 dl eddik
4 dl vann
vaniljestang

Først vasker du tomatene og koker dem i like deler vann og eddik til de lett kan flåes. La dem stå i laken til neste dag, skrell og del i passende stykker på langs.
Kok sukkerlake og skum godt av under veis. Legg tomatene i og kok dem i 10-15 minutter.
Tomatene tas opp og legges i glass eller krukke. Laken i gryten kokes videre inn i 20-30 minutter. Hell så den kokende laken over tomatene og lukk glassene.

Lun rødkålsalat med epler Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Lun rødkålsalat med epler
Bruk rester av rødkål

1 ss smør
1 eple i terninger
2-3 dl rødkål
Smelt smør i en gryte. Ha i epleterningene og fres dem litt før rødkålen blandes inn. Rør i gryten og la rødkålen bli god og lun før servering.

Surkål Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Surkål
1 hodekål
4 dl eddik
1 dl sukker
1 ss karve
salt

Finsnitt kålen og ha i en gryte sammen med de andre ingrediensene. Kok til kålen er myk og fin. Beregn omkring en times koking for å få god surkål.

TIPS: Kan oppbevares på tette glass. Varm glassene i stekeovnen på 100 grader. Fyll på varmt kål og lukk igjen. Oppbevar kaldt.

Sylta laks Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Sylta fisk
- basisoppskrift som egner seg til flere typer fisk, for eksempel laks, sild eller kveite

300 g fisk
1 dl eddik 7 prosent
2 dl sukker
1 dl vann
1 løk
krydder; hel pepper, nellik, 
sennepsfrø

Kutt løken i ringer og fisken i små stykker. Legg til side. Kok opp laken med krydder i. Ha i løken mens laken er varm, la det trekke 5 minutter og avkjøl.
Ha i fisken og la det stå kjølig en stund slik at smakene trekker sammen.

Hvis det skal oppbevares en stund, har du det over i glass med tette lokk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...