– Vær bevisst på lokalhistorien, og da bør det nye navnet på Mølleveien bli Smidalen, sier Sigurd Barvik, som har vokst opp ved garden Vik. Foto: Sigbjørn Berentsen

Holder på «Smidalen»

Naboer engasjerer seg når veien de bor i skal få nytt navn som følge av kommunesammenslåing. Ikke velg et navn som ikke betyr noen ting, advarer Sigurd Barvik.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 02.08.2018 kl 12:54

Prosjektgruppa i Nye Stavanger kommune har sendt en lang liste med forslag til nye gatenavn i Stavanger, Finnøy og Rennesøy.

En del veier og gater i de tre nåværende kommunene må endre navn fordi loven krever at alle gatenavn i samme navn skal være unike. Mølleveien i Vikevåg er en av gatene i Rennesøy som skal få nytt navn.

- Da jeg hørte at Mølleveien måtte endre navn, tok jeg kontakt med Sigurd (Barvik) og foreslo «Smidalen», sier Bergit Dahle Nevøy. Hun har vokst opp på gården Vik i Vikevåg, og mener at «Smidalen» har dekning for det som prosjektgruppa har nevnt for nytt navn.

- Det er jeg helt enig i, sier Sigurd Barvik, som også har vokst opp ved gården Vik, der han bor fortsatt.

- «Smidalen» er godt navn, og få kjenner historien rundt dette nå. Det er viktig å bringe historien videre til nye generasjoner og dette er ett eksempel på akkurat det. Barnehage og skole går på tur til «Smidalen» og bruker nettopp dette navnet, så dette er også bevisstgjøring av lokalhistorie, sier Barvik.

To navneforslag

I forslaget som naboene i Mølleveien sendte til prosjektgruppa argumenterer de med at Mølleveien ender i en liten dal som lokalbefolkningen kaller «Smidalen».

- Rundt 1850 holdt smeden Dave Vik til her, og dette var den smia som vi kjenner i dag ble etablert. Dave bodde innerst i vågen i et hus, som jeg selv husker ble revet rundt 1974 - 1975 da dagens kommunehus ble bygget, sier Sigurd Barvik.

Naboer i Mølleveien har laget dette kartet for å vise at «Smidalen» er i enden av veien der de bor og at derfor må «Smidalen» bli det nye navnet. Foto: Sigurd Barvik (montasje)

I høringen til Stednavntjenesten på Vestlandet i Språkrådet har prosjektgruppa foreslått både «Nedre Vikekleiva» og «Smidalen» som nytt navn på Mølleveien.

- He he, «Nedre Vikekleiva» er jo verken fugl eller fisk og forteller jo ingenting, sier Barvik lattermildt.

- Blir ikke «Smidalen» det nye navnet, er det fort gjort å få laget et skilt med nettopp det navnet og så får vi sette det opp selv, sier han mer alvorlig.

Han har vært aksjonist også tidligere, som de fleste kjenner til fra 2006 da han var med å engasjere rennesøybuen i kampen for å få fjernet innkrevingen av bompenger på Sokn og klarte det.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...