Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Her er reglene for hummer- og krabbefisket

Arne Reinertsen fra Havhesten Undervannsklubb viser fram bomullstråden som nå er påbudt i hummerteiner. Når teinene blir liggende på havets bunn i lengre tid, råtner tråden slik at teinene åpner seg og innestengte dyr og fisk kan komme seg ut. Foto: Kirsti K. Sømme

Fra 1. oktober klokken åtte om morgenen til 30. november kan det fiskes hummer. Her er reglene som hummerfiskere må følge i Rogaland.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Fra 1. oktober klokken åtte om morgenen til 30. november kan det fiskes hummer. Her er reglene som hummerfiskere må følge i Rogaland.

o Alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Skjemaet finnes på Fiskeridirektoratets nettside.

o Minstemål for hummer er basert på totallengde fra pannehornet til bakre kant av midtre svømmelapp. Minstemålet for hummer er 25 cm.

o Det er bare tillatt å fiske hummer med teiner som er tilpasset hummerfiske. Hummer som tas med annen redskap, skal settes tilbake i sjøen.

o Det er påbudt å bruke nedbrytbar bomullstråd i hummerteiner. Tråden skal virke slik at et panel i teinen faller ut etter en viss tid.

o Hummerteiner skal røktes minst en gang per uke. Som fritidsfisker kan du ikke fiske med mer enn 10 hummerteiner og ruser til sammen.

o Det er rapporteringsplikt for hummer som blir oppbevart i sanketeiner i sjøen i desember.

Reglene for krabbefiske

oDu kan fange krabbe hele året, og tidligere forbud mot å sette ut krabbeteiner lørdag-søndag under hummerfisket er nå opphevet. Det er ingen spesielle regler for lysing etter krabbe.

o Minstemål for krabbe i Rogaland er 11 cm. Krabbe skal måles over skallets største bredde.

o Det er ikke lenger forbudt for fritidsfiskere å sette krabbeteiner på grunnere vann enn 25 meter.

o Som fritidsfisker kan du bruke inntil 20 teiner per person og per fartøy. Dersom flere personer fisker fra samme båt, kan de altså ikke sette ut mer enn 20 teiner og ruser til sammen.

o I hummerfiskeperioden kan du ikke fiske med mer enn 10 hummerteiner og ruser til sammen - men du kan i tillegg bruke inntil 10 andre teiner, for eksempel krabbeteiner.

o I teiner for fangst av krabber skal det være minst to sirkelformede fluktåpninger på hver side av redskapen. Diameter på åpningen skal være minst 8 cm, og åpningen skal plasseres helt nede ved redskapsbunnen slik at hummeren lett kan ta seg ut.

o Alle krabbeteiner skal være tydelig merket med eiers navn og adresse.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...