Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Gripende og oppsiktsvekkende historisk spionthriller

Foto: Simen Ingemundsen Foto: Simen Ingemundsen

En briljant og engasjerende thriller

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2019 kl 13:59

Robert Harris er en av verdens mest anerkjente thrillerforfattere. Forfatteren står bak bestselgere som "Diktator" og "Fryktindeksen". Harris er mest kjent for den kritikerroste Cicero-trilogien. I fjor høst var han aktuell med "Konklave", et psykologisk og historisk portrett av makt, korrupsjon og svik. Med et forfatterskap på 7 romaner, regnes Robert Harris for å være en av de høyst respekterte thrillerforfatterne i verden.

I år er Robert Harris igjen aktuell, denne gangen med det jeg vil si er tidenes råeste spionthriller. Med "München" kan Robert Harris lett sammenliknes med store forfattere som John Le Carre og Ken Follett, bare at han gjør det flere hakk bedre. Dette har Robert Harris virkelig talent for, jeg håper at han kommer med flere slike praktfulle historier. Forfatteren serverer med "München" et mesterverk jeg ikke har lest maken til noen gang, for dette er en historie som virkelig er fengslende, og umulig å legge fra seg. Robert Harris er et geni av en forfatter, som gir alt av seg selv for å tilfredsstille sine thrillersultne lesere, noe som han klarer på en særdeles god måte.

For aldri før har jeg vært så engasjert i en spionthriller, som med denne. Jo det vil si, Ian Flemmings har flere ganger gjort meg målløs med sin James Bond, så der har Robert Harris et lite stykke igjen å gå. Men du vil bli mektig imponert over hvor dyktig Robert Harris er med å blande historie og spenning. Her har du litt av hvert, samlet i en historie som virkelig får nakkehårene til å reise seg.

I "München" er det bedrag, troskap, lojalitet og svik som står i sentrum. Bakteppet for historien er den skjebnefulle München-konferansen i september 1938. Det er like før andre verdenskrig bryter ut og Adolf Hitler er rikskansler. Jeg får frysninger bare av å tenke på den stemningen verden følte på den gang. Det er en fryd å lese forfatterens imponerende mesterverk, en sann glede å lese Robert Harris gode historie.

Hugh Legat er en fremadstormende stjerne i britisk diplomati, og statsminister Neville Chamberlains private sekretær. Paul von Hartmann jobber i det tyske utenriksdepartementet og er hemmelig medlem av anti-Hitler motstanden. Legat og Hartman var omgangsvenner på Oxford på 1920-tallet, men har ikke hatt kontakt siden. Når Hugh, i følge med Chamberlain, flyr fra London til München, og Hartmann reiser på Hitlers nattog fra Berlin, blir deres veier satt på en katastrofal kollisjonskurs. Her er faktiske hendelser av historisk betydning med Hitler, Chamberlain, Mussolini, Daladier i hjertet av en gripende og altoppslukende roman det er umulig å legge fra seg.

Med "München" har Robert Harris uten tvil skrevet sin beste kriminalroman til nå. Dette er en historie som virkelig får deg til å tenke på hvordan samfunnet var da det nærmet seg en ny verdenskrig. Noe som går igjen i alle Robert Harris sine bøker, er hans gode måte å beskrive miljø og skildre karakterene i historien på. Det er bare å ta av seg hatten for Robert Harris, og håpe på at han kommer med noe nytt snart. For dette er en forfatter, vi virkelig skal være stolte av at vi har innen krimlitteraturen i verden.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...