Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

temaBypakke Nord-Jæren

Gransking av bypakka

Alexander Rügert-Raustein representerer Miljøpartiet De Grønne i Randaberg kommunestyre. I tillegg ble han nylig valgt til fylkesleder i Miljøpartiet De Grønne Rogaland. Foto: Arkiv

Les innleiinga til utvida kvalitetssikring (KS2) for bypakka datert 1. juni 2016 så får du svar.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2018 kl 16:49

LESERBREV: (Sitat): «Modellen [...] innebærer risiko for sendrektig beslutningsprosess med ansvarspulverisering, forsinkelser, kostnadsoverskridelser og sviktende måloppnåelse. [...] samfunnet taper mer enn 1 krone for hver krone investert i Transportkorridor vest. [...] Å prioritere mellom ulønnsomme prosjekter basert på samfunnsøkonomisk nytte er krevende, siden et ulønnsomt prosjekt per definisjon ikke bør realiseres.»

Tydelegare enn dette blir det neppe. Bypakka burde aldri blitt vedteke. Atkins og co (dei som skreiv rapporten) nærmast lova oss sprekk på 40 prosent Hoppet frå 32,1 til 36,8 milliardar er berre 15 prosent. Berre vent - det kjem meir!

Å vere overraska at ei kunstig underpriset prosjektpakke blir dyrare er latterleg. Enten står ein i det, aukar bomsatser og forlenger perioden eller ein tyr til fornuft og snur. Det er det aldri for seint til.

Det har seg nemlig slik at alt me får i denne pakka er dårlegare enn det me har dagen i dag. Det er hva det betyr at noko ikkje er samfunnsnyttig.

Feil i problemanalysen

Problemet er at me har for mykje kø. Men kva kjem det av? Er det for lite veg eller er det at me køyrer for mange kilometer til og frå jobben? Det er nok det siste. Godt hjulpet av vrøvlet om ein stor felles bo- og arbeidsmarknad har utviklinga gått galt av sted. Vegbygging burde for lengst blitt erstatta av ei balansert utbygging av arbeidsplasser og bustad på same stad og med det redusert behov for pendling. Om Randaberg sidan 2000 hadde halvert utbyggingstakten og sørga for næringsareal til dei som som flytta til, kunne me i dag hatt 50 prosent færre som pendlar til Forus.

Alexander Rügert-Raustein i MDG mener planene om firefeltsvei fra Smiene til Harestad bør kuttes ut. Foto: Bypakke Nord-Jæren (Illustrasjon)

Bruk sjansen - sett nye mål

Nullvekstmålet i bypakka gjeld berre den lokale personbiltrafikken. Tungtransport og regional trafikk skal fortsatt kunne auke. Dermed kan målet ikkje nås. All den tid me har blanda trafikk blir det enten meir eller mindre av alt. Og mindre skal det bli.

Nullvekstmålet er også såå før Parisavtalen. Den tilseier utsleppsreduksjon med 40 prosent innan 2030.

Livssyklusanalyse for elbiler viser at dei ligg cirka 30 prosent under fossile køyretøy med tanke på CO2 utslepp. Det betyr sjøl med 100 prosent elektrifisering av bilparken innan den tid er med nøyde til å redusere trafikken totalt. Ikkje berre all personbiltrafikk må reduserast, også tungtransporten.

Litt meir ambisiøst enn vårt utdaterte nullvekstmål skal Bergen redusere trafikken med 10 prosent innan 2020 og 20 prosent innan 2030.

Og med færre bilar på vegen slepp me å bygge nye.

Gje oss ei framtidsretta pakke

Kutt ut transportkorridoren. Kutt ut fire felt Smiene- Harestad (når Rogfast kjem blir «ferjekøen» borte og da er det på den strekningen ikkje lengre grunnlag for kødanning på ingen tidspunkt).

Gi så kollektiv, sykkel og dei gåande eit skikkeleg løft.

Rushtid-tillegg som føreslått utan å endre på dagens bomstasjoner skulle gje inntekt nok og belaster bilisten mindre. Reduser parkeringsplasser i byen og på Forus og få på plass innfartsparkering. Da køyrar bilisten gjerne buss og vegen blir kort til ei blomstrande region med flytande trafikk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...