Glede, nerver og spenning

Gledet seg: Kompisgjengen og bandet «Konteiners» gledet seg masse til å gå på scenen. Her med Anders Særheim, Eivind Bø Reinertsen, Mathias Bø, Elias Ingemundsen, Mathias Frostestad og Vetle Hjelleset. alle Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

Før de går ut i scenelyset er det nervepirrende forventning. Bli med bak scenen på lokalmønstringen i UKM.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2018 kl 13:12

Klokken kryper mot seks på kvelden denne lørdagen. Og det er ikke hvilken som helst lørdag - det er lørdagen hvor Ung Kultur Møtes. Det er kvelden hvor du gleder deg til å vise det du har øvd på, men også kjenner litt på nervene. Kvelden hvor du møter likesinnede og får nye venner. Kvelden hvor du utfordrer deg selv.

- Dette går fint, hører jeg UKM-koordinator fra Rennesøy kommune, Kelli Rise oppmuntre ungdommene.

Nye bekjentskap: Ragna Andrews Steine (t.v) og Amalie Kråbøl ble kjent med hverandre under UKM lørdag. Foto: Kathrine Knutsen

Jeg gløtter inn i rommet hvor ene skyveveggen er åpnet opp litt. Gitarer. Kostymer. Trippende føtter. Leende ansikter. Noen i dyp konsentrasjon. Andre med armene rundt hverandres skuldre. Nå er det kun minutter om å gjøre.

- Da braker det snart løs, sier logistikkansvarlig Ingunn Moa.

Setene i Varen kulturscene klatrer opp i rommet som en liten middelhavslandsby som klamrer seg til fjellveggen. Det er folk. Mye folk. Og alle er her av en grunn - for å heie frem de lokale talentene som viser guts og entrer scenen denne kvelden.

- Er det noe liv? La oss høre om dere er flinke til å juble? oppfordrer konferansierene Synne Schøld og Solveig Lindheim.

Og publikum gjør som de får beskjed om. Høyt. Så er vi plutselig i gang. UKM 2018.

Først ut

17 år gamle Oskar Frost starter med klassisk improvisasjon. Publikum setter seg godt til rette i setene og nyter tonene. Randaberggutten blir erstattet av kveldens eneste deltaker fra Kvitsøy - 17 år gamle Ragna Andrews Steine. Hun leser diktet «Før du går» - med stor innlevelse. 16 år gamle Amalie Kråbøl fra Rennesøy er neste. Sangen «Light of the day» skrev hun til bestefaren sin. Det er blikkstilt i salen under fremføringen. Amalie lever seg inn i fremføringen, og salen gjør det med henne. Applaus. Mye applaus.

Backstage: Slik så rommet ut som deltakerne oppholdt seg på når de ikke var på scenen. Foto: Kathrine Knutsen

Jeg tar sats før neste nummer og beveger meg ut i gangen. Hilser på kultursjef, rennesøyordfører og randabergordfører på veien. Alle til stede for å gjøre stas på de lokale ungdommene. Flott. Og det er også synet som møter meg i gangen. Hele syv kunstneriske innslag - foto, tegninger og malerier. Et spenn av kreativitet.

- Hvordan går det? Jeg setter meg ned på samme bord som Ragna og Amalie. Bak oss henger et stort lerret som viser det som skjer på scenen.

- Det går fint. Det er kjekt. Spennende. Flott å få vise det du driver med og brenner for, sier Ragna og smaker på ordene. Hun har vært med en gang før.

- Det hjelper litt på å ha deltatt før, da vet du hva det går i. Men samtidig må jeg si at jeg kjente jeg var nervøs rett før. Hjertet pumpet litt ekstra.

Amalie trekker på smilebåndet. Det er en beskrivelse hun kjenner seg godt igjen i.

- Jeg ble så nervøs rett før at det føltes som om hele kroppen ristet. Da var det fint å ha Ragna her, ler Amalie.

- Hun foreslo nemlig at vi skulle gå oss en tur for å slappe av litt. Gjøre noen pusteøvelser. Det hjalp, smiler hun.

Også Amalie har deltatt på UKM før. En gang for tre år siden. I kveld er imidlertid første gang Amalie og Ragna møter hverandre.

- Vi ble vel kjent for, njaaaaaa, halvannen time siden kanskje, ler Ragna.

De synes begge det er flott å bli kjent med nye folk. Ha noen du kan sitte sammen med her backstage. Ha noen som backer deg opp. Og som ikke minst skjønner hva du går gjennom.

- Etter å ha vært ute på scenen er det ikke skummelt i det hele tatt å ta kontakt med personer her inne og komme i prat, ler duoen.

- Alt blekner i forhold til det, smiler Amalie.

Bak dem er det noen gutter som gjør ulike tøyeøvelser. Det er ikke lenge til de skal på. Verre er det med rapperne André Håvarstein og Åsmund Kristiansen.

Forbereder seg: UKM-koordinator Truls Clausen Waage sammen med konferansierene Synne Schøld og Solveig Lindheim. Foto: Kathrine Knutsen

- Fytti, kjenner på den følelsen ja, innrømmer André.

- Vi er jo det ant siste innslaget. Det er en lang stund å vente bak her. Nervene får tid til å bygge seg skikkelig opp, sier makkeren Åsmund.

De har satt seg ned på bordet med Ragna og Amalie.

- Stemmer. Det er faktisk første gang vi er med, svarer rapperne til Amalie og Ragna.

Bak oss går døren opp, og inn kommer siste innslag før pausen. De høster stor applaus fra de andre deltakerne.

- Det er viktig å heie hverandre frem. Først får du applaus idet du går av scenen, så får du en runde til når du kommer inn hit. Det føles trygt og godt, sier Ragna og forsyner seg av fruktfatet.

- Her er det en god og avslappende stemning. De har vært flinke til å legge til rette for oss med frukt, brus, god plass å sitte, god informasjon og ikke minst at vi får følge med på skjermen, utdyper Ragna.

- Forresten, hvordan synes du det er å være eneste representanten for Kvitsøy kommune? Og til og med ha varaordføreren her i kveld som heier deg frem? skyter jeg inn.

- Hahaha, det er faktisk moren min.

Vi begynner å le begge to.

- Da tar det jo av litt av presset, flirer jeg.

Noen bord lenger bort sitter guttegjengen som går under bandnavnet «Konteiners». De er første innslag på scenen etter pausen etter kunstfilmen «Catelitt Studios» har blitt vist.

- Har dere nerver?

- Vi tar det som det kommer! Det blir kjekt å komme på scenen, sier Eivind Bø Reinertsen.

- Vi er jo født til dette, spøker Elias Ingemundsen.

Guttene på 14 og 15 år levere høy sjarmfaktor og et smittende godt humør.

- I dag skal vi slå til med, ja du kan jo si det selv Anders. Det var jo du som valgte låten, gliser Eivind.

- I dag blir det «Life is a highway»!, stråler Anders Særheim.

- Det er litt for «løye». Dessuten så var jeg syyyykt hekta på den sangen en periode, fortsetter han.

Det er andre gang guttegjengen deltar på UKM. Og de har allerede rukket å opparbeide seg en fanskare. Ene jenten etter den andre stikker hode inn i døren for å ønske dem lykke til. Guttene flirer.

- Det er jentene fra klassen, forteller gjengen som har holdt på med musikk i mange år. Som ved sist deltakelse på UKM kom videre. Og som synes det er gøy å delta på slike arrangement.

- Det er først og fremst fellesskapet, og ikke musikken, som gjør at vi synes det er gøy!, enes de fort om.

- Så er det veldig kjekt å gi en opplevelse til andre, sier Elias, som foruten å være med i band også driver med trylling.

- Nå er dere neste innslag på. Hva er planen for å sjarmere publikum?

- Vi skal smile og ta det som det kommer!

- All right! Lykke til, da!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...