Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Gammel rønne ble til husets perle

Ellen Lien Rygg og Bjørn Rygg på Viste i Randaberg ville egentlig rive, men måtte bevare. Det er de i ettertid glade for.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 07.11.2018 kl 14:12

Ekteparet Ellen Lien Rygg og Bjørn Rygg i Randaberg skulle bygge nytt hus, men på tomten stod et gammelt jærhus. Huset hadde blikktak. Det var både råttent og utett og stod på dårlig drenert jord. Ellen ønsket seg et nytt hus og var ikke innstilt på å bevare det gamle huset, som fremstod som en rønne.

– Vi trodde at vi bare kunne rive det. Men de fant et bumerke på veggen, og da var det ikke snakk om at det kunne rives. Huset ble vernet, forteller Ellen.

Det ble en omfattende og omstendelig jobb å restaurere jærhuset og få det slik at det i dag fungerer som en viktig del av deres nye og moderne hus, samtidig som den gamle fasaden og sjarmen er bevart.

Illustratør Jens Flesjå tegnet utkast til hvordan han kunne se for seg tunet med jærhuset bevart. Hans bror, Ola Flesjå, er tømmermann og gav råd og veiledning til hvordan huset kunne tas vare på samtidig som det ble funksjonelt for eierne. Malermester Roy Tunge behandlet det gamle treverket etter alle kunstens regler for at det skulle holde seg og bevare sjarmen.

Slik så jærhuset ut før restaureringen. Foto: Kirsti K. Sømme

Byggeprosessen tok halvannet år. Hele tunet med løe, og nytt hus som er bygget sammen med det restaurerte jærhuset, stod ferdig 18. juni 2016.

– I dag er det husets perle, innrømmer Ellen.

Langbord
To små stuer i jærhuset er slått sammen til ett større rom med langbord som har plass til 20 personer. Det brukes flittig både til familiemiddager med barn og ni barnebarn, til strikketreff og når Bjørn skal ha forretningsforbindelser på besøk.

Første mandag i måneden møtes naboer, venner og bekjente til strikke- og drøsekveld i jærhuset hos Ellen Lien Rygg. Foto: Kirsti K. Sømme

I første etasje er det lagt skifergulv, og i tillegg til gang og storstue har det blitt plass til et grovkjøkken og vaskerom i den ene skuten. Et tidligere «kammers», soverom, har blitt til tv-stue og bibliotek.

– I den andre skuten har jeg mitt kontor. Der har jeg fått egen inngangsdør, for jeg ville ha kontoret adskilt fra resten av huset sånn at jeg aktivt må gå ut for å gå inn når jeg skal på jobb, forteller Ellen.

Oppe i andre etasje er det to soverom. Gjennomgående har familien valgt å beholde de solide tømmerveggene ubehandlet, eller tilsynelatende ubehandlet. Malermester Roy Tunge har lagt mye arbeid i å behandle de store stokkene slik at de kan bevares men likevel ser ubehandlet ut.

Dørene til kammersene i andre etasje er laget slik de opprinnelige dørene var, i tre med smijernshåndtak.

155 år gammelt
Jærhuset er datert til 1863, men faktisk kan det være ennå eldre. Det er tydelig at stokkene i den ene delen av huset virker eldre enn i den andre delen av huset. Noen steder er det brukt spiker og nagler av jern, mens det andre steder er plugger av tre i stokkene.

– Se her, sier Ellen og peker på den ene laftede veggen i skuten. Der er tømmerstokkene nummerert fra bakken og oppover ved at det er skåret inn streker, en strek nederst og flere streker jo lenger oppover mot taket stokken er plassert.

Slik nummerering kan være et tegn på at huset er flyttet fra et annet sted før det ble ført opp på Viste, og da kan det være eldre enn fra 1863. Noen har også spekulert i om tømmeret kan stamme fra et gammelt skip.

– Vi får se om vi kan få datert tømmeret fra den eldste delen, sier Ellen fornøyd.

De gamle tømmerveggene er bevart, og det heklede sengeteppet skaper en nostalgisk atmosfære i kammerset. Foto: Kirsti K. Sømme

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...