Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Sauebeite er bra for å holde vegetasjon nede sånn at allmennhetens interesser for blant annet stårslått utsikt på Randabergfjellet kan bli ivaretatt. Fylkesmannen oppfordrer samtidig Randaberg kommune til å nøye overvåke de firbeinte sitt beitetråkk. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

Fylkesmannen: – Sauehold har følger for friluftsliv og vegetasjon

Etter Fylkesmannens syn er Randaberg kommune sine tiltak for å skjøtte friluftsområdet på Randabergfjellet gjort helt etter de reglene som kommunestyret har vedtatt. Men kommunen oppfordres til å følge nøye med.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Tiltakene er etter vårt syn i samsvar med formålet og planbestemmelser i reguleringsplanen, og vil være normale - ikke-søknadspliktige tiltak som ligger til kommunens forvaltningsansvar for sikrede friluftsområder, uttaler ass. fylkesmiljøvernsjef Per Kristian Austbø og seniorrådgiver Knut Harald Dobbe.

Fylkesmannens folk viser til kapittelet «Forvaltning av statlig sikrede friluftsområder» i Håndbok 30-2011 fra Direktoratet for naturforvaltning.

Les også: Levende gressklippere.

Der står det blant annet at behov for skjøtsel skal vurderes for hvert enkelt område. Og at for å ta vare på og eventuelt gjenopprette et åpent og attraktivt landskap for friluftsliv, vil det være med nødvendig med skjøtsel.
Det påpekes også at det i områder der allmennhetens friluftsinteresser er det primære, så må det finnes fram til metoder for skjøtsel som lar seg kombinere med friluftsliv.

Austbø og Dobbe er relativt godt kjent i området, Randabergfjellet, både før og etter de aktuelle skjøtselstiltakene som er gjennomført.

Les også: Skeptisk til skjøtsel.

De framholder at beitedyr i sikrede friluftsområder kan by på utfordringer. På Randabergfjellet er det for eksempel at sauer holder undervegetasjon og tre-oppslag under kontroll sånn at de som bruker området kan nyte storslått utsikt.

Alternativ til sauebeite ville blitt svært ressurskrevende gjennom vedvarende manuell rydding, påpeker Per Kristian Austbø og Knut Harald Dobbe.

Les også: Fylkesmannen er invitert til befaring.

Likevel, påpeker de, vil det være viktig å overvåke beitetråkket jevnlig for å unngå overbeiting og uønskede konsekvenser for biologisk artsinnhold i området.

– Kommunen bør også være oppmerksom på negative opplevelser av saue-avføring på turveiene og oppholdsområder, ikke minst med tanke på rullestolbrukere og barns lekeområder, framholder Austbø og Dobbe.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...