Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Frykter hurtigbåt-kutt: – Blir som å gå 30 år tilbake i tid

Ordfører: Mirjam Ydstebø og Kvitsøy kommune uttaler i sitt høringssvar at et kutt i hurtigbåttilbudet er uakseptabelt. Foto: Jan Henrik Heggebø

Kvitsøy kommune gir sterkt uttrykk for at eventuell avvikling av øyas hurtigbåttilbud er uakseptabelt.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 26.03.2019 kl 18:18

Som tidligere nevnt i Bygdebladet gjør en ny kostnadsnøkkel for båt og ferje at det statlige tilskuddet til hurtigbåtdrift i Ryfylke halveres til 90 millioner kroner innen 2021. Av den grunn må Rogaland fylkeskommune gjøre innsparinger med kutt i ulike hurtigbåttilbud.

Kolumbus har tidligere lagt fram sine forslag til innsparinger. Blant de aktuelle kuttene vurderes avvikling av hurtigbåttilbudet til og fra Kvitsøy.

I anledning kuttforslaget har Kvitsøy kommune og ordfører Mirjam Ydstebø gitt sitt høringssvar, hvor det presiseres at avvikling av øyas hurtigbåttilbud er uakseptabelt.

– Kvitsøy kommune kan ikke akseptere kutt som får så dramatiske konsekvenser som det et kutt av særskilt morgenavgangen med hurtigbåt fra Kvitsøy vil kunne føre til for våre reisende, uttaler Ydstebø i høringssvaret.

Les også: Frykter for skolehverdagen

– Det er frustrerende

I dag kan innbyggerne på Kvitsøy benytte seg av enten hurtigbåt eller ferje. Hurtigbåten fra Kvitsøy, som går mandag til fredag, stopper først på Mekjarvik, før den går videre til Stavanger sentrum. På ettermiddagen går den tilbake til Kvitsøy. Fra Kvitsøy er det dermed kun én avgang til dagen. Ferjen går oftere, men kun mellom øya og Mekjarvik.

Et eventuelt kutt i hurtigbåttilbudet betyr med andre ord avvikling. Det kan få store konsekvenser for kvitsøybuen, mener Ydstebø, som i høringssvaret ønsker å utdype disse.

– I dag reiser de som bruker hurtigbåt fra Kvitsøy klokka 06.15. Noen går av på Mekjarvik klokka 06.35 der de har bil parkert, og de fleste rekker å være på jobb innen klokka 07.00. Dersom de skal ta ferje, må de reise fra Kvitsøy klokka 06.45, og er da på Mekjarvik tidligst klokka 07.20. På denne tiden er det mer kø, og de er heldige om de rekker å være på jobb innen klokka 08.00 - altså en hel time senere. Da rekker man ikke å få full arbeidsdag om man skal rekke retur til Kvitsøy og nå barnehagen før stengetid, forklarer hun.

Andre tar hurtigbåten til Stavanger sentrum der de går, sykler, tar buss eller tog videre. Båten er i sentrum klokka 06.50. Alternativet ved kutt er å ta første ferje og deretter buss fra Mekjarvik. De vil da være i sentrum klokka 08.00 - over en time senere.

– Det er frustrerende å lese at Kolumbus beskriver konsekvensen som 25 minutter lenger reisetid, når konsekvensen er å komme en time senere på jobb, og eventuelt måtte si opp deler av jobben om man er småbarnsforeldre. For våre ungdommer er konsekvensen at man ikke lenger har et reelt skolevalg når man starter på videregående skole. Kun de sentrumsnære skolene og Randaberg videregående er mulig å rekke frem til i tide om morgenavgangen med hurtigbåten forsvinner, sier Ydstebø.

Les også: Hurtigbåttilbudet på Kvitsøy kan bli lagt ned

30 år tilbake i tid

Ifølge kommunen viser Kolumbus til at det kommer nye reiseruter, men når alternativet er å reise klokka 05.25 for å rekke frem i tide, vil det for mange føre til at det å bo på Kvitsøy blir mindre attraktivt både for skoleelevene og foreldrenes deres, understreker kommunen.

– Vi trenger småbarnsfamilier som får kabalen med jobb, pendling, barnehage og fritid til å gå opp. Vi trenger at ungdommen vår ikke må flytte på hybel når de er 15 år for å gjennomføre videregående utdanning. Det vil i tilfelle bli å gå 30 år tilbake i tid, sier ordføreren.

Kvitsøy kommune uttaler i høringssvaret at de er avhengig av at båttilbudet består, minst til perioden frem til åpning av Rogfast. Rogfast-byggingen, som skal gjøre Kvitsøy landfast, starter i løpet av høsten 2019.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...