Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Fotball + Frode = Sant

Drakter som suvenir: Frode Skjørvestad kjøper fast en drakt som suvenir for hver stadion han besøker. I tillegg til å kjøpe enda flere.... Han er nå oppe i 76 drakter fra diverse lag og 43 Liverpool-drakter. ALLE FOTO: KATHRINE KNUTSEN Foto: Kathrine Knutsen

Så langt har Frode Skjørvestad (52) vært på 53 ulike stadioner i England. Og flere skal det bli.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

«Talde drakter når dei blei lagt i skapet. 118. 76 diverse og 42 LFC.»

Tekstmeldingen tikker inn kort tid etter at jeg har forlatt det røde huset med den blide gjeterhunden som ønsket meg velkommen og farvel i Østhusvik.

Totalt sett 43 Liverpooldrakter der altså, tenker jeg, i og med at Frode hadde på seg en replica-drakt av Liverpool fra 1986 da jeg møtte ham til intervju.

Mest spesiell: Hva er greia med å lage sånne ruter? spør Frode. Foto: Kathrine Knutsen

Arbeidsantrekk

På jobben i GE er Frode bare kjent som han som alltid går i fotballdrakter.

- Men det må du ikke skrive. Han flirer på andre siden av kjøkkenbordet.

- Og ikke dette heller. Men kom så skal jeg vise deg noe.

Vi tar turen inn i stuen. Der, over ene lenestolen, ligger det klar en svart- og rødtstripet Bohemian Football Club-drakt med matchende skjerf.

- Jeg klarte ikke å dy meg. Bare måtte inn å forhåndshandle på nett...

- Før hva da?

- Før neste tur. Den går til Dublin i 17.mai-helgen. Kamp 18. mai.

- Hvem reiser?

- Jeg, kona og et vennepar.

- Jaha??? sier jeg og kikker på Frode.

- Jada, det er egentlig ikke en fotballtur... Men så var det tilfeldigvis en kamp som gikk akkurat da....

- Og?

- Og nå skal vi på fotballkamp alle fire. Det blir kanonkjekt! Smilet ligger klistret over ansiktet og spes på med ekstra entusiasme av lysende, blå øyne.

Fineste: Denne er en ren og flott drakt, mener Frode. Foto: Kathrine Knutsen

Fotball på maten

Det er kun kort tid siden Frode kom hjem fra sin forrige fotballtur som var i Witham. En by med 22 500 innbyggere. Og et fotballag - i Isthmian League North Division (les; langt nede i divisjonssystemene).

- Er vel oppe i en tre turer over til England i året.... reflekterer han høyt.

- Med en kamp hver dag mens vi er der. Vet du, før var en hel del av turen planleggingen i forkant. Det var ikke så rent lite logistikk som skulle gå opp for at du skulle finne en kamp hver dag som passet med tider, geografi og så videre.

- Men nå, nå bruker jeg bare denne, sier han og viser frem en applikasjon på telefonen.

«Groundhopper». Tommelen til Frode åpner opp en liste. Han scroller. En gang. To. Tre.

- Her har jeg også ført opp alle stadionene jeg har vært på til nå. Til og med Stadion Energa i Polen, Brøndby Stadion i Danmark og McDiarmid Park i Skottland. På listen over stadioner som er godkjent av Supporterunionen for Britisk fotball har jeg 47 stykk. De ni andre jeg har vært på faller ikke innenfor kriteriene. For å ha alle stadionene i England mener jeg du må opp i 92. Da er du det de kaller en groundhopper.

- Har du planer om å klare det målet?

- ALDRI I LIVET! Jeg har lovet meg selv at jeg aldri skal sette mine føtter på Old Trafford så lenge jeg lever. Og når jeg har vært så stor i kjeften og sagt dette, er jeg plukka nødt til å forholde meg til det. Latteren er nå på sitt aller høyeste nivå så langt i intervjuet.

Jeg kalkulerer frem og tilbake, med litt bitter smak i munnen, om jeg skal dele en av mine fotballhistorier.

- Jasså? Jeg har vært på Anfield. Til og med på The Kop. Skikkelig morsom spøk fra de som bestilte billettene da vi reiste en gjeng, mest liverpoolfans og noen Manchester United-supportere, for å se FAcup-kamp i 2012. Vi tapte den kampen...

- Jaja, du slapp i alle fall å få liverpoolkrus av meg på besøket her, sier han og tar leende en slurk av egen LFC-kopp.

Styggeste: Svart og rosa, ikke akkurat vakkert, ler Frode om Birmingham City FC sin drakt. Foto: Kathrine Knutsen

Draktbevis

Det var siste del av 90-tallet. Nærmere bestemt 1997. Da reiste Frode over på sin første fotballtur med en god kompis (som for øvrig nå har vært på alle 92 stadionene i England og har begynt med irske og skotske stadioner).

- Jeg husker vi så Tottenham, sier han og roter nedi skoesken foran seg. Der, i all sin prakt, ligger samtlige av fotballbillettene som Frode har brukt opp gjennom årene. Fra toppnivå til 8. divisjon. Kjøpt på nett, kjøpt utfor stadion svart, kjøpt på impuls og kjøpt av ren glede.

- Etter jeg kom hjem fra denne turen fant jeg ut at jeg måtte ha en suvenir fra hver kamp. Jeg etterbestilte drakter. Og siden har jeg alltid kjøpt drakt, aller helst på stadion.

- Rundt 40-45 pund per drakt sier du? Tør vi gjør det regnestykket?

- Nei. Absolutt ikke!, ler han.

- Men det er verdt det! Og, som sagt, jeg bruker jo faktisk draktene hver dag. De blir ikke liggende i skapet, argumenterer rennesøybuen smørblidt.

- Eller, alle utenom Premier League-draktene da. Der går grensen. Da er det kun Liverpool-draktene som er i bruk. Jeg har vel en Arsenal-drakt, det er egentlig ikke helt innenfor.... Og en City-drakt - jeg forstår egentlig ikke hvorfor jeg kjøpte den....

- Ikke jeg heller! Når er bursdagen din? Jeg har en fin gave som du mangler i samlingen....

- Hehehe, ellers takk!

På Witham-besøk: Alle draktene hang striglet, også helt nede på nivå 8. Foto: privat Foto: privat

Imøtekommende

- Men altså, du har sett en del kamper nede i systemene? Har du sett Woking? En halvtimes togtur utenfor London. Det var en skikkelig morsom opplevelse, ler jeg.

- Jepp! Vært der! Og er enig! Å dra på kamper langt nede i divisjonssystemene er fantastisk. Folk er så utrolig imøtekommende.

- Ikke sant?

- Jo, bare ta nå når vi var i Witham. Vi var ute i god tid før kamp, som vanlig. Ute på parkeringsplassen traff vi to menn som vi kom i drøs med. Han ene skulle innom stadion for å rette på reklameskiltet til bedriften sin. Han andre var sikkerhetsansvarlig i klubben.

- For en klubb langt nede i divisjonene?

- Hehe, korrekt! 8. nivå. Uansett hvor langt nede i divisjonene lagene er i England, følger det alltid en viss klasse over alt de gjør. De har eksempelvis alltid en pub! Og den spurte vi etter hvor lå hen. «Der borte», pekte sikkerhetsvakten. «Men den åpner ikke før om en halvtime, så kom så skal jeg låse dere inn.»

Frode slår seg løs på latterfronten igjen. Og inn gikk de. Han, kompisen og sikkerhetsansvarlig. Ble servert en pint. Og ble tilbudt en omvisning på anlegget.

- Vi så på bilder, spurte og gravde, husker jeg. Til stor begeistring for han som viste oss rundt. De legger stolthet ned i historien sin. Fotball er lidenskap. Så fikk vi se garderobene, og der lå draktene til spillerne like fint linet opp som i Premier League, sier Frode og slenger frem bildebevis på Iphonen.

- Så tilbydde han oss å komme inn på boardrommet i pausen. Vi gikk nedover, fant en Moelvenlignende brakke og banket på. Døren ble slått opp og velkomsten var overveldende. Vi fikk tilbud om den ene matretten etter den andre. Helt utrolig, stråler 52-åringen.

Jeg begynner å le.

- Ellers noen spesielle kampopplevelser du husker?

- Ja. Forest Green Rovers. Her var det akkurat som å komme hjem. Rundt banen var det landlig og grønt, og sauene beitet og breket. Men det som er spesielt her er at eieren selv er veganer, og derfor hadde innført at de kun skulle selge denne type mat på stadion.

- Til fotballsupportere? Som alltid går for habbis?

- Haha, ja! Som sagt, en spesiell opplevelse, sier han og begynner å rote gjennom draktbunken. Og her er drakten, sier han og holder den frem.

- Jeg går konsekvent for XL når jeg kjøper og satser på den passer.

- Og se på denne! Det er langt i fra alle draktene som er like fine. Og langt i fra alle jeg er like stolt over, ler han og holder opp en svart og rosa drakt som tilhører Birmingham City FC.

Veganerklubben: Forest Green Rovers FC har en veganer til eier - dermed har det blitt innført kun veganermat på stadion. Foto: Kathrine Knutsen

På Witham-besøk: Alle draktene hang striglet, også helt nede på nivå 8. Foto: privat Foto: privat

Vi flirer.

- Når jeg forteller at jeg storkoser meg med denne livsstilen, med å ha det som hobby, så er det nok enkelte som vil himle med øynene. Og jeg kan jo forstå at noen synes det er litt teit... Nesten litt nerd... Det er jo litt spesielt - får jeg beskjed om.

Et magedrag av latter kommer ut av 1986-replicaen.

- Men slik er det. Og forresten - jeg har tro på Champions League-seier til Liverpool, også!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...