Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Klare mobilforbud på lokale skoler

– Viktigst med regler for mobilbruk i skolen er å unngå usikkerhet blant elever om de blir filmet eller tatt bilder av og at dette kan bli brukt på uønsket måte, sier Per Jarle Marsli ved Grødem skole. Foto: Jan Henrik Heggebø

Skolene i Randaberg, Rennesøy og Kvitsøy har et strengt regime for elevers mobilbruk.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 15.02.2019 kl 17:40

- Da må det være lærerstyrt aktivitet, sier Per Jarle Marsli, undervisningsinspektør ved Grødem skole. På denne skolen er det generelt heller ikke lov til å bruke smartklokke aktivt i skoletida.

Ved Mosterøy skole er nedfelt i ordensreglene at mobiler skal oppbevares enten avslått eller på lydløs i ranselen gjennom hele skoledagen.

- Den kan ikke brukes uten etter avtale med en voksen, sier rektor Kristin Surnevik, og legger til at dette er i forståelse med foreldre (FAU). Dette er begrunnet med at skolen vil forebygge at det blir tatt bilder av medelever i skoletida låm skolens område.

Les også: Ber foreldre slette «mobbeapp» fra barnas telefon

Ved Kvitsøy skole er de i ferd med å oppdatere ordensreglementet. Rektor Unni Tingvik forteller til Bygdebladet at det kan bli endringer blant annet at mobilen skal oppbevares i ranselen eller innelåst i et skap.

- Ingenting er bestemt ennå, men med dagens ordensreglement er mobil kun tillatt i undervisningssammenheng. Elektroniske spill og leker er ikke tillatt på skolen, sier hun.

Tingvik legger til at det har vært tilfeller der elever har vært inne på nettsider som ikke er ønskelig og lest krenkende kommentarer om medelever.

- Utenom skoletid har skolen også fått melding om at appen «tellonym» har medført krenkende uttalelser om og til medelever, sier rektoren.

Ved Goa skole sier rektor Eva Walde Lund at de har en klar regel om at mobilen skal ligge avskrudd i ranselen. Den kan brukes i undervisning hvis læreren legger opp til det.

- Mobilen har som oftest ikke en plass verken i undervisning eller friminutter med mindre den skal brukes som hjelpemiddel. Alle begrensninger av muligheter elevene har til selv å bestemme dette kan noen ganger møte motstand, men i samarbeid med FAU mener skolen det er bra å gi elevene digitale pauser, sier Walde Lund.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...