Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Forfatterbesøk med vaskeekte detektiv

Med hilsen: Det er ikke ofte man har en av landets mest leste barnebokforfattere i klasserommet. Da må man gripe sjansen til å få en personlig hilsen i boka. Foto: Vikevåg skule

Det var ikke bare Randaberg som fikk besøk av berømte krimforfattere i uken som gikk. Mosterøy skole og Vikevåg skule på Rennesøy fikk besøk av Jørn Lier Horst.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Den tidligere politietterforskeren er minst like populær for sin barnekrim som han er for sine bøker for voksne.

- Han var toppønsket vårt, forteller skolebibliotekar Alise K. Aske ved Vikevåg skule. Mosterøy og Vikevåg veksler på å koordinere forfatterbesøk, og i år fikk sistnevnte velge.

Krim for alle aldre

Horst står bak bokseriene «Detektivbyrå nr. 2» ,for barn i alderen 6 til 10, og «Clue» for dem fra 10 til 14. Begge krimseriene er blant de mest populære bøkene i skolebiblioteket,

- Han er unik i at han treffer så aldersmessig bredt, konstaterer Aske.

4. og 7. trinn har brukt norsktimene de siste ukene til å lese bøker i seriene, samt finne frem til gode spørsmål å stille forfatteren når han besøker dem. Temaet falt i smak:

- En av elevene leste fem bøker i løpet av den første uken, og begge klassene har i det hele tatt lest mye.

Poenget med forfatterbesøk og tilrettelegging av norsktimer er nettopp det å fremme leselyst, understreker Aske.

Engasjerende møte

- Han hadde dem i sin hule hånd, ler hun.

Med sine historier fra virkeligheten som politietterforsker, som jo også danner et grunnlag for krimlitteraturen, engasjerte Horst elevene. 4. klasse var med og løste mysterier, og lærte om detektivspor som fingeravtrykk. 7. klasse fikk et innblikk i en etterforskers tankegang, og fikk se utvalgte bilder fra politiarkivet.

- Det illustrerte virkelig hvor mye erfaring som ligger til grunn for bøkene, bemerker skolebibliotekaren, som berømmer Horst for hans evne til å skape engasjement - og til å signere et uttal bøker.

- Jeg har sjelden sett elevene så rolige og engasjerte. Mange hadde med seg bøker de ville få skrevet en hilsen i.

- Skriv om det du vet om

- Vi spurte om hvorfor han ville bli forfatter, og hvordan han kom på navnene til karakterene i bøkene, sier Elida Herrebrøden og Katelyn Cocker på 4. trinn.

De forteller at svaret på det første var at Horst liker å fortelle historier, og at svaret på det andre lå litt innbakt:

- Forbokstavene til Tirill og Oliver blir TO, og serien heter jo «Detektivbyrå nr. 2»

Elevene i 4. fikk også en eksklusiv titt på forsiden til den kommende boka i serien, som mange gleder seg til.

Lucas Helgevold og Lycke Brimsø Vik på 7. trinn forteller at de spurte forfatteren om skrivetips og hva som var best med å være forfatter.

- Han sa at du bør skrive om det du har erfaring med, forteller Lycke

- Ja, ikke skriv en kjærlighetshistorie om du aldri har vært forelska, sier Lucas.

Selv sier forfatteren at han skriver for barn og unge for å gjenskape den leselysten han selv hadde som barn, og han berømmer elevene for engasjementet:

- De er ivrige og vitebegjærlige - det er alltid hyggelig å møte slike lesere.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...