Fikk igjen gullring som var mistet i sau

«Din Mirjam» står det i gullringen som Jone Holgersen og datteren Leah fant med metallsøker på Ydstebø. Foto: Jone Holgersen

Per Albin Ydstebø på Kvitsøy hadde aldri trodd at forlovelsesringen, som han mistet i en sau under lemminga for cirka 15 år siden, skulle komme til rette.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2018 kl 12:49

Historien fra Kvitsøy er nesten for god til å være sann, men sann er den.

For cirka 15 år siden mistet ektemannen til kvitsøyordfører Mirjam Ydstebø, Per Albin Ydstebø, forlovelsesringen sin.

Borte i sau
Hvordan ringen forsvant er en historie for seg. Per Albin Ydstebø driver gardsbruk med sau, og under lemminga hjalp Per Albin til med vanskelig lammeefødsel.

Hansker hadde han dessverre ikke på seg. For midt i jobben med å få ut lammet skled gullringen av fingeren og ble igjen inne i sauen. Forskrekkelsen var stor, men ringen var og ble borte.

- Vi har vel spøkt med at den etter hvert hadde havnet i hevdatanken og lå ute på markene ett eller annet sted, forteller kvitsøyordfører Mirjam Ydstebø.

– Du får se om du finner forlovelsesringen, hadde Mirjams mann sagt til Jone Ydstebø før han startet søket på markene. At ringen som forsvant i fjøset skulle dukke opp, hadde ingen trodd. Foto: Arkiv

Kjøpte ny ring
Etter et par år kjøpte paret ny ring til Per Albin, men den spesielle historien om forlovelsesringen som forsvant i en sau levde videre i familien.

Historien ble også brukt som et eksempel overfor barna på hvor viktig det er å bruke hansker i arbeidet på garden.

Ny hobby
Jone Holgersen bor i Stavanger men eier et hus i Leiasundet på Kvitsøy. Det siste året har han blitt mer og mer hektet på sin nye hobby, søking med metalldetektor.

Han har for det meste søkt i Leiasundet, men siden han kjenner Per Albin og Mirjam hadde han spurt og fått lov til å søke på deres eiendom på Ydstebø.

Fem år gamle Leah Holgersen var med faren da gullringen ble funnet. Foto: Jone Holgersen

- Nå i påsken fikk jeg endelig tid til å ta meg en tur til Ydstebø med metalldetektoren. Datteren min, Leah, på fem år var med. Per Albin og Mirjam sa det hadde vært morsomt om jeg fant igjen ringen de hadde mistet, men jeg tenkte ikke mer på det, forteller Jone.

Gullfunn

Dagen gikk og de to gjorde en del metallfunn, blant annet et par mynter, en muskettkule og det som trolig er et pipelokk. I det tiende hullet lå derimot noe helt annet. Noe blankt og skinnende, cirka 10-15 centimeter under bakken.

- Det var en gullring. Og det var litt morsomt da jeg leste inskripsjonen «Din Mirjam». Det var ingen tvil om hva jeg hadde funnet, sier Jone Holgersen.

Han syntes det var stor stas å kunne gi den tapte ringen tilbake til ordførerparet, som hadde gitt ham lov til å søke på deres eiendom.

Utrolig men sant
- Da han kom på døra i går trodde jeg at han tullet, innrømmer Mirjam Ydstebø. Hun var inne på tanken om Jone Holgersen kunne ha tatt med seg en annen ring for å lure dem, men det som stod gravert i ringen var tydelig bevis på at funnet var ekte.

Hun sier sjansen var som en nål i en høystakk for at ringen, som forsvant i en sau inne i fjøset for 15 år siden, skulle bli funnet igjen i jorden ute på markene.

- Den må ha havnet i hevdatanken og deretter blitt spredt som gjødsel ut på marken. Den ringen har hatt en interessant reise, sier Mirjam lattermildt.

Jone Holgersen har fått mer og mer sansen for søking med metalldetektor. Dette bildet er ikke fra Kvitsøy, men tatt i en annen anledning. Foto: Privat

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...