Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Feirer Kjell Pahr-Iversen i kulturlåven på Bru

Kjell Pahr-Iversen fyller 80 år og skal feires i Stavanger Konserthus fredag 22. desember. Kvelden før kan du få et aldri så lite vorspiel på festen i Kulturbruk 44/4 på Bru. Foto: Privat

Neste torsdag blir det førpremiere på et helt nytt musikalsk verk i Kulturbruk 44/4 på Bru.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Fredag 22. desember fyller kunstneren Kjell Pahr-Iversens 80-år. Kulturbruk 44/4 på Bru markerer det allerede kvelden i forveien.

- Vi feirer lysets maler torsdag kveld 21. desember, sier Inger Lise Bru i Kulturbruk 44/4.

Jubilant: Maleren Kjell Pahr-Iversen fyller 80 år og blir feiret i neste uke, blant annet på Bru. Foto: Privat

«Han dypper penselen i solen», som Alfred Hauge i 1966. Det var i et intervju med Kjell Pahr-Iversen, som den gang var ung og ukjent.

Stiftelsen Kjell Pahr-Iversen samarbeider med Stavanger Konserthus om festforestillingen «Kjell Pahr-Iversen: 80 år, og 60 år som kunstner».

Musikk for alle

Ingrid Geuens leder for Norwegian Youth Chamber Music Festival (NYCMF), hvor berømte og unge musikere fra hele Europa opptrer sammen.

- Det er et veldig proft orkester som kommer. Musikerne er blant de beste i verden innen klassisk musikk, og som kommer til Bru neste torsdag, sier Geuens til Bygdebladet.

Klassisk musikk: Det som heter Norwegian Youth Chamber Music Festival er blant de som spiller på Bru neste torsdag. Foto: Privat Foto: Privat

Der skal de blant annet skal utframføre et nytt verk av den norske komponisten Ståle Kleiberg, professor i komposisjon og musikkvitenskap ved Institutt fot musikk ved NTNU i Trondheim.

Ingrid Geuens har bestilt dette verket av Kleiberg til Pahr-Iversens 80-årsdag.

- Jeg har samarbeidet med Kjell Pahr-Iversen tidligere, så det er kjekt for meg å få være med på dette, sier Ståle Kleiberg til Bygdebladet.

Han har laget verket «Portene åpner seg».

- Det er en konsert for fiolin og styrkeorkester, der jeg har tatt utgangspunkt i produksjonen til Pahr-Iversen, en billedserie og derav navnet, sier Kleiberg.

Verket har en forbindelse mellom Pahr-Iversen bilder og Kleibergs musikk, og skal framføres av et tysk solistensemble, Mainzer Virtousi, under ledelse av sin franske dirigent Jean-Pierre Wallez.

- Det er fint at disse musikerne er engasjert sammen med Laurens Weinhold (fiolinist), som er en veldig dyktig musiker.

- Hvem er konserten for?

- Den passer absolutt for alle, og er ikke en type musikk som skal skremme vekk noen. En trenger ikke å være musiker selv for å glede av dette, sier Ståle Kleiberg.

Liker seg på låven

I tillegg spiller NYMCF sammen med solisten Laurens Weinhold, som nå er ferdig utdannet fra Wien med høyeste grad.

- Han er fra Stavanger, men har studert i Wien i mange år, sier Ingrid Geuens. Sammen med NYCMF har hun vært på Bru ved flere anledninger tidligere. Hun er begeistret for låven på Bru som spillested og skryter av samarbeidet med Inger Lise Bru.

- Kunst og natur henger sammen, så dette passer glimrende, sier hun.

Billedkunst: Et eksempel på jubilanten Kjell Pahr-Iversens arbeid. Han har vært kunstmaler i 60 år. Foto: Privat

Kjell Pahr-Iversen vil også være til stede på Bru neste torsdag, blant annet for å signere kunstkritikeren Trond Borgens bok «Det krumme skal bli rett», som omhandler Pahr-Iversens 60 år som maler.

Bursdagfest

- Naturligvis vil det også bli servert vannbakkels og kaffe, sier kulturprodusent Inger Lise Bru, og legger til:

- Selvfølgelig synger vi bursdagssangen kvelden før den aller største festen for i Stavanger Konserthus.

I tillegg til tradisjonell julemusikk, skal NYMCF også spille Mozarts Divertimento i D-dur, som Ingrid Geuens framhever.

- D-dur er en glad toneart og lyder som festmusikk, som passer veldig godt til anledninger. NYCMF har et godt program å by på, frister hun.

Bakgrunn

Førpremiere

Bursdagsfest: Maleren Kjell Pahr-Iversen fyller 80 år fredag 22. desember.

Det skal være fest for ham i Stavanger Konserthus denne kvelden.

Kulturbruk 44/4 på Bru inviterer til en smakebit på festen torsdag kveld 21. desember.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...