Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Fastelavnsris gir midler til forskning på kvinnehelse

Foto: Kirsti K. Sømme

Inntektene fra sanitetsforeningenes salg av fargerike fastelavnsris går blant annet til å forske på hvordan kvinner, som fjerner friske organer for å forebygge kreft, kan få et bedre liv.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Årlig får rundt 500 kvinner eggstokkreft i Norge. Eggstokkreft er en av de mest dødelige kreftsykdommene kvinner kan få. Samtidig blir enda flere rammet av brystkreft. Mange er genetisk disponert, og frykten for å bli rammet oppleves dramatisk for de kvinnene det gjelder.

– Vi vet at noen kvinner med arvelig kreft i familien velger å fjerne friske organer som bryst, eggledere og eggstokker for å forebygge. Til nå har vi hatt for liten kunnskap om hvilke konsekvenser dette gir, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Halvparten av kvinnene som fjerner friske organer, opplever at de får redusert livskvalitet. Det skyldes blant annet bortfallet av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Hormonpreparater kan motvirke flere av plagene kvinnene får.

– Forskningen viser at den reduserte livskvaliteten i all hovedsak rammer kvinnene som ikke tar hormontilskudd, sier Grete Herlofson.

Sanitetsforeningen har derfor finansiert forskningen til gynekolog Nora Johansen ved Sørlandet sykehus, for å få mer kunnskap om konsekvensene av operasjonene.

– Dette er et godt eksempel på forskning på kvinners helse som blir realisert takket være salget av fastelavnsris, sier Grete Herlofson.

– Kjøper du fastelavnsris bidrar du til viktig forskning på kvinnehelse, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...