Et mesterverk av en roman

Et dramatisk og uhyggelig leksikon om Henry Rinnan, bandeklosteret og en jødisk familie etter krigen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 27.08.2018 kl 13:48

BOKOMTALE: Jeg har lest utrolig mange forskjellige romaner. De fleste har hatt sin egen litterære sjarm, men det er få som har truffet meg skikkelig.

Det var helt fram til jeg nylig fullførte Simon Stranger sin nye historiske roman «Leksikon om lys og mørke». Noe som jeg ikke angrer et sekund på.

Forfatteren tar leserne med gjennom det forrige århundret på en dramatisk, alvorlig, uhyggelig, spennende og dyster måte. Stranger har et allsidig forfatterskap bak seg, men «Leksikon om lys og mørke» er uten tvil min favoritt blant Simons utgivelser. Forfatteren har skapt et litterært mesterverk, som jeg lover du seint vil glemme.

Gjennom 400 sider stifter leserne bekjentskap med den usle og beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan som ble til en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser.

Leserne blir også kjent med den jødiske familien som valgte å flytte inn i bandeklosteret til Rinnan etter krigen. Et hus som etter andre verdenskrig stod igjen som reine symbolet på ondskap.

Utgangspunktet for romanen «Leksikon om lys og mørke», er at forfatteren får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til. Bandeklosteret som var Rinnans hovedkvarter.

Da han begynner å grave i historien, finner han historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få.

Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre.

I «Leksikon om lys og mørket» har Simon Strange bygget kapitlene opp alfabetisk. Der romanen starter med «A for anklagen» og avslutter med «Å for den siste bokstaven i alfabetet».

Denne måte å skrive på, har jeg aldri sett maken til i norsk litteratur. Noe som gjør dette til en sjeldent god roman. Simon Strange har levert en særdeles velskreven roman som er så drivende god at den er vanskelig å legge fra seg.

Handlingen i romanen krysses av familiehistorie og krigshistorie. Det er ingen tvil om at Simon Strange har gjort en solid research for å tegne et såpass grusomt, vakkert og spennende bilde av Norgeshistorien. Leserne får innblikk i tiden før, under og etter krigen.

Forfatteren byr på troverdige beskrivelser av historien og realistiske skildringer av miljøet og karakterer. «Leksikon om lys og mørke» er en roman, som når en først har startet å lese, er vanskelig å legge fra seg.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...