Et lite stikk er viktig for «flokk-immuniteten»

BESKYTTELSE: 15 måneder gamle Mateo Barrera-Stenersen får trøst av pappa Sten Stenersen mens helsesøster Astrid Haraldseid setter MMR-vaksinen. Foto: Kirsti K. Sømme Foto: Kirsti Kastrup Sømme

At en rekke farlige sykdommer nesten er utryddet i Norge, betyr ikke at vaksinene er unødvendige.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Vaksinasjonshistorien er historien om det som ikke skjedde, sier kommuneoverlege Ole Bernt Lenning i Randaberg.

Det er historien om epidemiene som aldri ble epidemier og dødsfallene som aldri fant sted, fordi massevaksinasjonene hindret smittespredning og at folk ble syke. Utfordringen er at når sykdommen utryddes i Norge, finnes det foreldre som ikke vil vaksinere fordi de tror det er unødvendig eller fordi de er redd det kan være skadelig for barnet.

All vaksinasjon er frivillig, og Folkehelseinstituttets anbefalte vaksinasjonsprogram omfatter vaksiner mot 12 forskjellige sykdommer som alle kan være livstruende eller gi alvorlige følgetilstander.

- Forskere anslår for eksempel at anslagsvis ti millioner dødsfall verden over har vært unngått i løpet av tiåret 2000-2010 bare som følge av tiltak mot meslinger, sier Lenning.

De siste årene har det vært utbrudd av meslinger i flere europeiske land, bant annet i Sverige. Meslinger er en veldig smittsom sykdom som begynner med forkjølelsessymptomer og høy feber, etterfulgt av utslett. Meslinger følges ofte av komplikasjoner, noen av dem kan være alvorlige.

Det har ikke vært dødsfall som av meslinger i Norge siden 1989. Vaksineringen mot meslinger begynte i 1969 og før det var det i Norge 20- til 30.000 syke med meslinger hvert år. Det medførte cirka 10 årlige dødsfall og et høyere antall komplikasjoner.

Et samfunnsansvar

- Det å vaksinere handler om «flokk-immunitet». For at det ikke skal oppstå sykdomsutbrudd i befolkningen, er det avhengig av at vaksinasjonsdekningen er høy nok. Det handler også om solidaritet overfor de gruppene som er risikoutsatt, de som for eksempel er eldre eller syke og har nedsatt immunforsvar, sier Lenning.

Kommuneoverlegen mener det er et samfunnsansvar å støtte opp om vaksinasjonsprogrammet.

- Disse alvorlige sykdommene er ikke langt unna hvis man slutter å vaksinere, sier han og får støtte av ledende helsesøster i Randaberg kommune, Anne Haukali.

Helt frem til poliomyelitt-vaksinen kom i 1956 var det årlige polioepidemier i Norge der flere hundre barn og ungdommer fikk varige lammelser. Opptil 10 prosent av de som ble syke, døde. Etter at vaksinasjon ble innført, er sykdommen under kontroll i Norge og en rekke andre land. Poliomyelitt forekommer fremdeles i land i Afrika og Asia, og uvaksinerte kan bli smittet der.

Nødvendig immunitet

De vaksinene som brukes i barnevaksinasjonsprorammet fører til god beskyttelse for hver enkelt som er vaksinert. Den individuelle beskyttelsen varierer fra cirka 85 prosent for kikhostevaksine til nærmere 100 prosent for difteri-, stivkrampe- og poliovaksine. I tillegg blir mennesker i den vaksinertes nærmiljø mindre utsatt når det er færre mennesker som kan smittes.

For å få en sykdom under kontroll kreves en vaksinasjonsdekning på 80-95 prosent i befolkningen, avhengig av hvor smittsom sykdommen er.

- Her er det få som velger bort vaksinene, så vi er heldige og har en god vaksinasjonsdekning, sier Anne Haukali.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...