En øy man alltid vender tilbake til

Bugnende: Frode Ljosdal og hans medarbeidere dyrker flotte grønnsaker i vakkert landskap. ALLE Foto: Andreas Ramsay Thorsen Foto: Andreas Ramsay Thorsen

Med bare to fastboende familier, er nok Brimse den desidert minste bygda vi har besøkt i denne serien. Men den lille øya har mye å by på.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2018 kl 09:18

- Det kunne ikke vært mer tilfeldig at jeg havnet her, sier Frode Ljosdal. Han var simpelthen på jakt etter et hus med stor hage, og fikk beskjed om å ta ferja til Rennesøy og se.

Betagende Brimse

- Jeg ble betatt - jeg var vel ung og litt dum, smiler han. Da han flyttet hit sent på åttitallet, jobbet han med betongplattformer, og hadde ingen erfaring med landbruk. Faktisk førte dette avslag fra jordstyret om å overta gården, og han måtte vente i et år før fylkesmannen omgjorde avslaget. Ting begynte å gå seg til, og siden 1992 har han vært heltidsbonde.

Lenge var det slik at alle som bodde på Brimse drev landbruk, så vel som fiske, for å livnære seg. Men tidene forandrer seg.

- Det var fem gårder da vi kom, og en av dem var virkelig et småbruk, sier den eneste bonden som fortsatt driver gård her nå.

Læringskurve

Med sitt team av gårdsarbeidere, som i høysesongen teller ni personer - fra Litauen, Estland, Polen, Afghanistan og Norge - produserer Ljosdal grønnsaker til de beste restaurantene i Norge. Men det tok tid å finne frem til riktig formel.

- Da jeg kom, hadde jeg en trillebår og en hammer, og det var ganske falleferdig her, sier han.

- Jeg begynte med kjøttproduksjon - sau og storfe. Og så melk en stund, men solgte kvota.

I det hele tatt gikk de 10 første årene med til å bygge opp et velfungerende gårdsbruk, og etter hvert begynte han å fokusere på grønnsaksdyrking. Forestillingen om at bønder har lange og travle dager kan se ut til å stemme, der Ljosdal stadig spretter opp fra kjøkkenbordet for å dirigere hva som må plukkes og pakkes. Men han liker det slik:

- Jeg er nok godt oppi åra den dagen jeg gir meg, og da satser jeg alt på Ole Petter, sier han og nikker mot eldstesønnen, som er hjemme på gården for å hjelpe til for sesongen. Han ser ikke skremt ut av tanken på odel, så Ljosdal ser ut til å ha startet en ordentlig slektsgård.

Kom tilbake igjen

Et par hundre meter vestenfor gårdstunet til Ljosdal bor Johnny Nielsen og kona Monica, med hennes datter Kristine, deres sønner Ole Marius og Alexander, og niesen Hilde.

Johnny, broren og foreldrene flyttet til Brimse i 1981. Hans far, Audun, var sauebonde og jobbet i tillegg på rutebåtene.

- Før jeg og Sverre kom hit, var det bare en jente i skolealder på hele øya. Hun gikk for å være Norges dyreste elev, siden kommunen måtte skysse henne til skolen hver dag! Med oss to ble jo iallfall den kostnaden delt på tre, da, smiler Johnny.

Etter videregående, hvor han dog hadde seg et år på hybel på Storhaug i Stavanger som 16-åring, endte Johnny etter hvert opp på Bryne, hvor han traff Monica.

- Ettersom faren hans fortsatt bodde på Brimse, var vi mye her på besøk. Men at vi skulle komme til å flytte hit til øya i 2005, lå egentlig ikke i kortene, sier Monica.

- Vi bodde på Bryne, og trodde vi skulle bli gamle i huset vårt der, legger hun til.

En helg da de var på et av disse besøkene, etter at Johnny hadde lagt seg, kom svigerfar og spurte Monica om de ikke ville flytte inn i huset som var blitt ledig ved siden av hans.

- Vi måtte tenke oss om, men kom til at vi måtte bare ta sjansen, sier hun

Det har de ikke angret på. Selv om transport kan være strabasiøst og de er få på øya, så har de godt selskap i hverandre, og gode naboer.

- Hilde og Tor, som har fritidsboligen her bortfor oss, kommer inn så og si hver helg, så dem tilbringer vi mye tid sammen med.

Helt og holdent landlig

Familien Nielsen hadde sauer inntil i fjor, men det ble vel travelt når man også pendler inn til Stavanger på jobb hver ukedag. Selv om de ikke driver gård som sådan, er den frodige hagen deres, med bugnende epletrær og kjøkkenhage under oppføring. Her ute nyter de sesongens siste varme dager.

- Den eneste tingen noen savner her, er vel asfalt. Det ønsker guttene seg, for det blir lite skating slik som det er! humrer Johnny.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...