Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

En distré professor og slavehandel i klosterkirka 18. mai

Det er her i klosterkirken på Utstein de skal spille «Nåde» om kvelden fredag 18. mai. Rolf Ådne Sele (t.h.), Svanhild Eggebø Spanne og Silje Flesjå. Bakerst står regissør Leif Arild Steen. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Fredag 18. mai er det premiere på en ny, humoristisk forestilling i Utstein kloster - kalt Nåde, en historie om blant annet en brutal slavehandler. Men også om en distrè og lettere nevrotisk teologiprofessor.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Den nye forestillingen er i hovedsak skrevet av Leif Arild Steen, med god hjelp av hans kolleger. Det er en såkalt «spin-of» etter Luther med latter, som livsgnistgjengen spilte hele 54 ganger i fjor.

- Ja, nå kommer oppfølgeren til Luther med latter, sier Steen til Bygdebladet.

Den ufortjente nåden

- Luther-forestillingene i fjor ga oss mot og inspirasjon til å lage en oppfølger om Luthers hovedbudskap, nåde, sier Steen.

- Hvorfor tar dere opp dette?

- Det kan aldri bli nok fokus på nåden. Ofte blir det en moralsk pekefinger i stedet, svarer Steen.

Rolf Ådne Sele, til daglig lærer ved Randaberg videregående skole, har ulike roller i «Nåde», deriblant John Henry Newton, en engelsk sjøkaptein og slavehandler som levde mellom 1725 og 1807.

- I forestillingen vil publikum møte en rå kaptein som henter slaver fra Afrika til England, sier Sele.

Newton opplevde på et tidspunkt selv å bli tatt til fange og ble behandlet like brutalt som andre slaver. En farlig overfart langs Afrikas kyst i 1748 fikk ham inn på nye tanker rundt dette.

- Innholdet i forestillingen viser at nåden er ubegripelig stor og gjelder alle mennesker i alle situasjoner og sammenhenger, sier Rolf Ådne Sele.

- Hvordan er den ufortjent?

- Det ligger i ordet nåde, at det er noe vi får ufortjent, så vi snakker om en raus Gud, svarer Sele og Steen nikker.

- Nådens mysterium, det at man kan få tilgivelse selv om man ikke fortjener det. Dette budskapet må løftes mer fram, mener jeg. Vi er ikke perfekte noen av oss. Tabber vi oss ut, så trenger vi av og til nåde. Både Guds nåde, men også oss mennesker mellom, sier Leif Arild Steen.

Daglig leder i Utstein Pilegrimsgard, Arvid Kaspersen (t.v.), ønsker velkommen Rolf Ådne Sele, Svanhild Eggebø Spanne og Silje Flesjå med forestillingen «Nåde» i klosterkirken 18. mai. Regissør Leif Arild Steen (bakerst) er bevis på at dette er humor presentert på en intelligent måte. Foto: Sigbjørn Berentsen

Realistisk spill

Mot slutten av 1770-tallet skrev sjøkaptein John Henry Newton teksten til den kjente salmen «Amacing Grace».

- I en forestilling med usedvanlig vakker musikk tar vi for oss den fantastiske nåden, som vi gjør alt for å sette inn i større perspektiv, sier Steen.

Som i «Luther med latter» vil publikum også i «Nåde» møte igjen en distré og nevrotisk professor, fortelleren som underveis skal forklare hva som skal skje. Dagens faktasjekk ville felt professoren på mye, men dette grepet viser at gjengen i Ryfylke Livsgnist løfter fram viktig historie.

Professoren blir spilt av Tolli Frestad, og Svanhild Eggebø Spanne skal blant annet spille ei dame som er dømt til døden.

- Noen av scenene er ganske røffe ja. Men vi tar utgangspunkt i historisk fakta og bibelske fortellinger. Og så balanserer vi dette med musikk og humor innimellom, sier hun.

Middag i pilegrimsgarden

Utstein Pilegrimsgard sto som medarrangør da «Luther med latter» ble spilt i klosterkirken for ett år siden.

- Det var enkelt å si ja til å bli med også i år. Vi har lyst på et årlig arrangement som kan trekke mye folk, og så serverer vi middag både i forkant av forestillingen og etterpå, sier daglig leder Arvid Kaspersen.

Så travle folk kan dra rett fra arbeid, spise i Utstein Pilegrimsgard og få med seg viktig historie framført på en humoristisk måte, som er et slags varemerke i Ryfylke Livsgnist sine oppsetninger.

- Men viktig å understreke at vi ikke tuller med hovedbudskapet. Dette er absolutt ingen revy, men forhåpentligvis en forestilling som får fram budskapet om nåde på en god måte.

kulturFakta

«Nåde»

Premiere: 18. mai er kan du få med deg forestillingen «Nåde» i klosterkirken på Utstein.

Berører: Oppfølgeren til fjorårets suksess «Luther med latter» har sterke historier som utfordrer både lattermuskler og tårekanaler.

Skuespillere: Tolli Frestad, Svanhild Eggebø Spanne og Rolf Ådne Sele

Regi: Leif Arild Steen

Arrangør: Ryfylke Livsgnist og Utstein Pilegrimsgard

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...