Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Elise (15) gir truede fugler tak over hodet

Fuglekasse: Elise Mikalsen Hetland er blant elevene fra Harestad skole som i disse dager henger opp fuglekasser i skogen like nord for Hålandsvannet. Foto: Jan Henrik Heggebø

Fuglenes leveområder blir stadig færre, forteller fuglekikker Stein Tofte. Det ønsker elevene på Harestad skole å gjøre noe med, og tar derfor med seg 75 fuglekasser ut i skogen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Vi vil at fuglene skal ha et sted å bo, sier Elise Mikalsen Hetland (15), elev på Harestad skole.

Hun er en av 20 elever som sammen med to lærere og fuglekikker Stein Tofte, har tatt med seg et lass av fuglekasser inn i et skogholt på nordsiden av Hålandsvannet.

Der skal de tilbringe naturfagtimen, og i den forbindelse henge opp de innflytningsklare fuglekassene.

De miljøbevisste elevene har valgt naturfag som sitt valgfag, fordi de er opptatt av lokale miljøutfordringer forbundet med faget. Blant dagens utfordringer er å opprettholde fuglenes leveområder.

– Det felles mange trær, og da blir det færre steder for fuglene å bo. Derfor ønsker vi å være snille med fuglene, og gi dem et tak over hodet, sier Hetland.

Trues av stadig utbygging

Skogen er et viktig leveområde for fuglene, men disse områdene er også attraktive areal for jordbruk, veiutbygging, nye boligområder og parker. I dag utføres derfor stadig større innhugg i den uberørte skogen, og av den grunn forsvinner blant annet deler av fuglenes naturlige habitat, forklarer Tofte.

Fuglekikker: Stein Tofte forsøkte å lokke fram fuglene ved hjelp av fuglelyder på mobiltelefonen. Foto: Jan Henrik Heggebø

– Vi opplever en mangel på områder hvor fuglene kan bygge rede, hvor de kan fortsette å formere seg, konstaterer fugleentusiasten.

Han frykter derfor for det norske fuglelivet.

For knapt tre år siden kunne Miljødirektoratet opplyse om at én av tre norske fugler står på den norske rødlisten. Det vil si hele 80 arter. Rødlisten er en oversikt over arter som kan ha en risiko for å dø ut i Norge.

– Vi må gjøre en jobb for å ta vare på de som er igjen. Det gjelder ikke bare fuglene. Jeg leste nylig at det er 60 prosent færre villdyr i verden enn for bare 40 år siden. Hvis vi ikke tar vare på dem, blir dette en kjedelig verden, advarer Tofte.

– Elevene utgjør en forskjell

I høyden: Ingrid Goa Tunge (øverst) og Karen Bø Tunge klatret høyt for å henge opp en av de 75 fuglekassene. Foto: Jan Henrik Heggebø

At elevene nå er i ferd med å henge opp hele 75 fuglekasser som de selv har snekret og beiset, gjør både Tofte og fuglene svært fornøyde.

– Med dette bidraget utgjør elevene en stor forskjell for fuglelivet her lokalt. De viser et utmerket engasjement, skryter Tofte.

Ann Siren Solensteen, naturfaglærer på Harestad skole, forteller at det var Naturvernforbundet og ikke minst skolens sløydlærer, Arvid Bø, som gjorde bidraget mulig.

– Vi søkte om støtte fra Naturvernforbundet, og ble bevilget 5000 kroner til dette prosjektet. Vi har også fått god hjelp av Arvid Bø. Han har handlet inn materialer og veiledet oss under byggingen, forteller Solensteen.

Samlet: Samtlige av elevene viste stor interesse for prosjektet. Foto: Jan Henrik Heggebø

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...