Ny kraftlinje:

Einar vil ha kunnskap om faktiske kostnader med jordkabel

Einar Hanasand vil bli berørt betydelig av foreslåtte alternative traséer for ny kraftlinje i lufta gjennom Randaberg. Foto: Sigbjørn Berentsen

NVE har fått en mengde innspill til den plan-lagte utbyggingen av ny kraftlinje fra Stavanger til Rennesøy og ny trafo i Randaberg.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Lyse Elnett må utrede hva det faktisk koster å bruke jordkabel i stedet for luftspenn, mener Einar Hanasand på Leikvoll i Randaberg.

Hanasand dyrker grønnsaker i den grønne landsbyen. Rundt 1750 dekar jord disponerer han for dette, 1200 dekar leiejord, resten eier han selv.

Stor påvirkning

Valget av trasé for en ny kraftledning fra Stølaheia ved Stokkavannet i Stavanger, gjennom Randaberg til Nordbø på Rennesøy, vil ha svært stor betydning for Hanasand sin grønnsaksproduksjon. Det forteller han i et høringsinnspill til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Vi trenger opplysninger fra Lyse om kostnader med jordkabel, så de må utrede dette, hva det koster og hvordan det kan bygges, sier Einar Hanasand til Bygdebladet.

nyheterBakgrunn

Strømforsyning

Lyse Elnett planlegger å bygge ut strømnettet fra Stølaheia ved Stokkavannet i Stavanger gjennom Randaberg til Nordbø på Rennesøy.

I en melding til NVE, som skal gi konsesjon til utbyggingen, skisserer Lyse Elnett opp alternative traséer for hvor en ny kraftlinje skal gå.

Ny transformatorstasjon må bygges i Randaberg, mener Lyse Elnett, og har sett seg ut fire arealer hvor som er aktuelle å plassere denne.

Det er greit å ha med seg at Lyse Elnett ikke har fått konsesjon til utbygging av strømnettet enda. Nå innhentes informasjon om hva som bør utredes av konsekvenser ved planleggingen.

Samordning

I innspillet til NVE tar han til orde for Lyse Elnett bør samordne sitt arbeid med Statens vegvesen ved bygging av Transportkorridor Vest (TKV). Den nye veien skal gå over landbruksjord fra Kvernevikveien til Randabergveien, og den nye kraftlinja kan legges ned i jorda samtidig som den delen av TKV blir bygget.

Et par av traséene for kraftlinja, som Lyse Elnett har foreslått, påpeker Hanasand vil innebære at han ikke kan drive med vanne og sprøyte arealene sine med maskiner, som ofte er nødvendig.

Dessuten, framholder Einar Hanasand, endrer produksjonen seg av åpne produkter av salat og grønnsaker. Derfor bør produksjonen skjermes for nedfall fra kraftlinjenettet, og at kraftlinjer i lufta vil trekke fugleflokker som kan gi nedfall som er ødeleggende for matsikkerheten.

Stråling skal vurderes

På folkemøtet i Randaberg kulturscene Varen 7. mars var noen opptatt av stråling fra høyspentlinjer som henger i lufta.

Ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) viser fagdirektør Tone-Mette Sjømoen ved Avdeling strålevern og måltjenester til brosjyren «Bebyggelse nær høyspenningsanlegg».

I denne brosjyren er grenseverdien for lavfrekvente magnetfelt 200 mikrotesla.

- Vi eksponeres ikke for så høye verdier i dagliglivet, sier Tone-Mette Sjømoen.

Hun legger til at et nivå på 0,4 mikrotesla skal tas hensyn til ved utbygging og oppgradering av kraftlinjer nær bebyggelse.

- Hvordan?

- Det skal vurderes hvor mange bygg det forventes at årsgjennomsnittlig magnetfelt overstiger 0,4 mikrotesla, og mulige tiltak og alternative løsninger skal vurderes, svarer Sjømoen.

Siden det er usikkert om tiltak forebygger negative helseeffekter, og 0,4 mikrotesla ikke er en grenseverdi, er det kun snakk om å gjøre tiltak som fører til mindre kostnader og andre ulemper. For øvrig ser Sjømoen at det ser ut som om Lyse Elnett har tatt hensyn til dette i utredningsprogrammet sitt.

Avviser luftspenn

I sitt høringsinnspill til NVE og den planlagte kraftutbyggingen mellom Stavanger og Rennesøy, slutter Naturvernforbundet i Rogaland seg til innspill fra kommunene Randaberg og Rennesøy. - Naturvernforbundet mener en samlet vurdering av interesser og verdier knyttet til naturvern, landbruk og kulturmiljø tilsier at kraftlinja må legges i bakken. Ingen av de foreslåtte traséene som luftspenn bør gås videre med i utredningsprogrammet, framholder daglig leder Erik Thoring og styreleder Hallgeir Langeland i Naturvernforbundet.

Bevar Ryggmyra

Under ingen omstendighet, poengterer Naturvernforbundet, kan det aksepteres luftspenn ved Ryggmyra, som er en av de siste intakte lavlandsmyrer på Jæren med nasjonale verneverdier. Ryggmyra er av Fylkesmannen i Rogaland foreslått som verna i et forslag til en supplerende fylkesvis verneplan, og Randaberg kommune støtter dette forslaget.

Naturvernforbundet støtter planutvalgene i både Rennesøy og Randaberg, som sterkt anbefaler at jordkabel blir valgt for ny strømforsyning til kommunene.

Vern landbruksjord

Fylkesmannen i Rogaland peker også på at Lyse Elnett må legge vekt på jordvern, og at punkt for master, anleggsveier og andre faste installasjoner må plasseres utenfor dyrket mark, så langt det er mulig.

For øvrig mener Fylkesmannen at forsyningssikkerhet må vektlegges ved bygging av en ny transformatorstasjon i Randaberg. Men:

- Dersom det er liten forskjell mellom Randaberg og Harestad, som Lyse Elnett mener er aktuell plassering av ny trafo, er det bedre å beholde dagens trafo ved Tungenesveien av hensyn til miljø og landbruk, framholder fylkesmiljøvernsjef May Britt Jensen.

Marine verdier som finnes i traséer hvor det er aktuelt med sjøkabel, må undersøkes. Samtidig må det gjøres en grundig samfunnsøkonomisk analyse av foreslått alternativ for luftspenn, også med tanke på fleksibiliteten for arealplanlegging på lengre sikt, mener Fylkesmannen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...