Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Torleif Todnem lever i en travel hverdag. Årlig produserer han og hans ansatte flere titalls tonn urter. Foto: Jan Henrik Heggebø

Dyrker livet på den grønne urtegrein

Torleif Todnem er tredjegenerasjons urtedyrker på en av landets mestproduserende urtegårder, Frøvoll Gård i Randaberg. Der har han gått i far Helges grønne fotspor, og produserer i dag over 80 tonn urter i året.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Jeg føler meg privilegert, sier Torleif Todnem.

Fingrene hans glir gjennom de tykke, grønne vekstene av blader, som danser under trykket av håndflaten hans. Rundt ham bugner det av urter, og inne i industridrivhuset lyser det av grønt liv.

I 2011 tok Torleif over familiebedriften som i dag produserer over 80 tonn urter i året. På den lille bakketoppen, på Frøvoll Gård, styrer han en av landets fremste urtegårder.

For nærmere 70 år siden plantet hans forfedre det første frøet, som gjorde det hele mulig.

Fra frø til storgård

Duften av urter river i neseborene når Torleif åpner døren til drivhuset. Med en utstrakt, jordete hånd leder han oss inn i det grønne riket. Basilikum, timian og estragon. Salvie, koriander og dill. Det bugner av vekster mellom drivhusets fire glassvegger.

Blant urtene er også kruspersillen, som hans besteforeldre plantet de aller første av. Et frø ble satt i jorden, og opp spirte en av landets største urtegårder.

– Det var farmor og farfar som begynte med persilleproduksjon her på gården. Selv tok de kjelleren i bruk, til å sortere og bunte urter. Når det ble for kaldt der, la de ut en plastduk i grovstuen og fortsatte arbeidet der. Vekstene solgte de på torget i Stavanger, sier Torleif flirende, vel vitende om at mye har forandret seg siden den gang.

Generasjonsgård: Siden 1919 har Torleifs slektninger styrt gården i Randaberg. I 2011 tok Torleif over styringen. Foto: Jan Henrik Heggebø

Nå dyrker Torleif og hans ni ansatte urter på 70 mål, to til fem ganger i året. I bare kruspersille produserer de 40 tonn i året. Kjeller og grovstue er byttet ut med drivhus og langstrakte åkre, og med tak over store deler av matjorden dyrker de urter fra mai til oktober.

– Det er den gunstige beliggenheten og den høye gjennomsnittstemperaturen som gjør at vi i dag strekker sesongen lenger enn normalt. Blant urtene vi har ute opplever vi også god vekst, mye på grunn av det ekstra lyset de får når de speiler seg i fjorden like ved, sier urtebonden.

Med god vekst og tonnevis av urter leverer de ikke bare urtene til torget i Stavanger lenger, men landet over, gjennom sitt samarbeid med et av landets ledende selskaper innen distribusjon av fersk frukt og grønt.

I løpet av sine 40 år har Torleif sett Frøvoll Gård spire og gro. Hans far Helge, som drev gården fra 1980 til 2011, var selve drivkraften bak utviklingen. Han var en pioner innen urteproduksjonen, og Torleifs store forbilde.

Innovativ utvikling

Uten Helges innovative tenkning hadde ikke gården vært det den er i dag, mener sønnen.

– Far var alltid, og er fremdeles, svært innovativ. Han tok grep som gjorde at gården genererte nok kapital til å bygge opp dagens infrastruktur, bygninger og produksjonsapparat. Som både far og urtegartner er han en person jeg alltid har sett opp til. Å gå i hans fotspor er en stor ære for meg, sier Torleif takknemlig.

Helge forvandlet en gård med dyr, grønnsaker og urter, til en rendyrket urtegård som har markert seg nasjonalt. Gården ble markedsledende da Helge, som en av de to første i landet, allerede i 1983 tok i bruk en egen maskin for pakking av persille. Egne maskiner for persillepakking fantes ikke i markedet, men Helge investerte i en pølse- og påleggsmaskin, som viste seg å bli et sjakktrekk i måten å selge kruspersille til grossistene.

– Siden den gang har varene blitt sendt ut på løpende bånd. Kom, så skal jeg vise deg, sier Torleif, mens han trasker målrettet gjennom lagerbygningens porter.

En jevn, lav summing intensiveres brått idet Torleif åpner døren til pakkerommet. Der jobber et titalls hender med å kvalitetssikre kassevis med urter, før de sendes inn i gapet på den umettelige pakkemaskinen.

Kruspersille, kjørvel og mynte. I rytmisk takt brer emballasjen seg rundt de ulike urtene, og ut kommer ferdigpakkede produkter, klare til å sendes til dagligvarebutikker og storkjøkken landet over i bredt sortiment.

– Vi er kanskje mest kjent for vår kruspersille, og vi er fremdeles inne i et slags nisjemarked, men i dag produserer vi urter av et mye bredere utvalg. Det var en endring vi så oss nødt til å gjøre ved tusenårsskiftet, ikke bare for å vokse, men for å kunne opprettholde omsetningen, forteller urtegartneren.

Pleie og omsorg: Torleif Todem passer alltid på at urtene har de perfekte forholdene for å vokse. Foto: Jan Henrik Heggebø

Fra tre til fjorten kulturer

På 90-tallet hvilte gårdens omsetning på kun tre kulturer, nemlig kruspersille, dill og isbergsalat.

Helge var for øvrig landets første til å dyrke isbergsalat, en salat med fast hode. Salaten dyrker de ikke lenger i dag, da de nå har spesialisert seg på urteproduksjon.

Ved tusenårsskiftet måtte de utvide utvalget, da det skjedde en dreining i markedet.

– Norges befolkning fikk gradvis øynene opp for utenlandske matvarer, og ønsket i større grad å eksperimentere med nye smaker. Det gjorde at også vi måtte endre oss for å tilfredsstille kundenes behov, forklarer Torleif.

På Frøvoll Gård dyrkes det derfor i dag 14 forskjellige typer urter. Hovedproduksjonen består fremdeles av kruspersille og dill, men utgjør kun 60 prosent av den totale omsetningen.

– Hadde vi ikke utvidet sortimentet hadde omsetningen blitt betydelig lavere, sier han og plukker opp en bunt med koriander.

– Denne urten her for eksempel, har blitt veldig populær blant kundene, sier han.

I 2017 bidro korianderurten til en total årsomsetningen på rundt 10 millioner kroner. Der har omsetningen vaket siden de første årene etter tusenårsskiftet. På gården er det et potensial for ytterligere økonomisk vekst, men enkelte faktorer påvirker fortjenesten, understreker Torleif.

– Vi kunne alltids ha ansatt flere medarbeidere og produsert mer urter, men markedet i Norge er forholdsvis lite, og det er flere produsenter om beinet. Slik sett byr markedet på utfordringer. Samtidig er det vanskelig å ha full kontroll på nøyaktig hvor stor avlingen blir fra år til år, alt etter variasjonene i vær og klima, sier han.

– Det er dette jeg brenner for

Selv om Torleif i dag befinner seg på den grønne grein, etter å ha tatt over den framgangsrike urtegården, er hverdagen likevel travel, med optimalisering av produksjonen og opprettholdelse av gårdens omdømme.

Det er imidlertid et ansvar han stortrives med.

– Det er dette jeg brenner for. Ansvaret som følger med ville jeg aldri ha vært foruten. Landbruk og urteproduksjon har ligget i blodet siden barndommen, så det var naturlig at jeg en gang skulle ta over etter far, sier han.

Gjennom utdanningsløpet har han nemlig gått i sine fars fotspor.

– Som ungdom tok jeg utdanningen min på Gjennestad gartnerskole, slik som min far. Deretter fullførte jeg førstegangstjenesten min i militæret, for så å delta på et driftslederkurs på en gartnerskole i Danmark. I tillegg tilbrakte jeg en sommer i England, hvor jeg høstet erfaring innen landbruksproduksjon, forteller han.

Ser framover: Torleif Todnem ser fram til mange flere år som urteprodusent på Frøvoll Gård. Foto: Jan Henrik Heggebø

Før han tok over gården i Randaberg fullt og helt, drev han den sammen med sin far i nærmere fire år. Da Helge bestemte seg for å førtidspensjonere seg i 2011, tok sønnen over styringen.

Nå går han ikke lenger i sine fars fotspor. De setter imidlertid nye spor sammen.

– Han bidrar fremdeles aktivt på gården, og er en viktig bidragsyter for veien videre. Det er fantastisk å jobbe så tett på sitt eget forbilde, samtidig som jeg har ansvaret for å føre familiebedriften videre, sier Torleif.

Det har urtegartneren planer om å gjøre i uoverskuelig framtid, men en dag håper han å etterlate urtene til sine egne etterkommere.

– Jeg har ikke kone, og dermed heller ikke barn. Det er imidlertid langt fra for seint, smiler Torleif lurt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...