Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Dette er Rogalands grønne gull

Urteproduksjonen er større i Rogaland enn de fleste andre fylker i landet. Foto: Jan Henrik Heggebø

Urteglade nordmenn brukte i 2017 nesten hundre millioner kroner på kjøp av urter. I Rogaland sto to urteprodusenter for ni prosent av hele omsetningen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Tusenårsskiftet regnes som selve gullalderen for urteprodusenter. Siden den gang har stadig flere bønder, små som store, begynt med dyrking av urter, sier Hans Erik Fuglerud, kulturansvarlig urteprodusent i Gartnerhallen.

Det var nemlig på starten av 2000-tallet at den norske befolkning virkelig begynte å eksperimentere med nye smaker på matfatet, etter å ha latt smaksløkene løpe løpsk i det eksotiske utland.

Det var da de velduftende og aromatiske urtene i stadig større grad fant veien inn til de norske hjem. Siden den gang har urteproduksjonen i Norge skutt i været.

Millionproduksjon i Rogaland

I dag deles urteproduksjonen inn i to ulike varianter, nemlig snittproduksjon og potteproduksjon. Snittproduksjon er betegnelsen for kuttede urter i løsvekt, som går til catering. Potteproduksjon, er dyrking av urter i potter, og regnes som en svært lukrativ produksjon. Dette produktet går direkte til dagligvarebutikkene.

Hans Erik Fuglerud, kulturansvarlig urteprodusent i Gartnerhallen. Foto: Gartnerhallen

Gartnerhallen, som er Norges største aktør innen produksjon og distribusjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter, og eier av 1165 frukt- og grøntprodusenter, registrerte i fjor en produksjon på 10,7 millioner potter urter. Det resulterte i en omsetning på 91,3 millioner kroner.

Gartnerhallens produsenter er de som leverer til Norges største handelshus, NorgesGruppen, som har Kiwi, Meny, Spar og Joker som sine dagligvarekonsepter.

Blant Gartnerhallens potteprodusenter er to lokalisert i Rogaland. Disse sto i 2017 for 7,71 prosent av det totale volumet potter på landsbasis, og 9,02 prosent av selve omsetningen.

Utallige antall produsenter

Gartnerhallen har derimot ingen potteprodusenter fra Vest-Agder. Derfra har de heller ingen snittprodusenter registrert i sine systemer. I Rogaland har de én.

Heller ikke frukt og grønt-selskapet Bama har potte- eller snittprodusenter fra Vest-Agder blant sine produsenter. Fra Rogaland har de imidlertid tre potteprodusenter som i 2017 sto for produksjonen av nærmere 650.000 potter.

Ifølge Fuglerud i Gartnerhallen er det trolig flere aktive urteprodusenter både i Rogaland og Vest-Agder, men på mindre, gjerne private plan.

– Akkurat hvor mange som dyrker urter i disse fylkene, og i Norge generelt, er vanskelig å si. Det er mange som driver import, og mange privatpersoner dyrker for seg selv, forteller han.

Brønnkarse – en sikker vinner

Siden nordmenn i større grad begynte med eksperimentering av nye smaker, har flere ulike typer urter havnet i butikkhyllene. Blant urtene som Gartnerhallens produsenter har sett seg nødt til å dyrke flest av er basilikum, brønnkarse, rosmarin og kruspersille.

I fjor sørget potteprodusentene i Rogaland for at over 300.000 potter brønnkarse, 100.000 potter rosmarin, 140.000 potter basilikum og 65.000 potter kruspersille havnet i handlevognene til det norske folk. Urtene ble solgt for en samlet verdi på bortimot 6,5 millioner kroner.

De nevnte urtene skal også være de mest populære i resten av landet, ifølge Fuglerud.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...