– Dette er mitt kick!

Hummerfiske: På teine to satt den første hummeren, og på siste teina satt denne hummeren her som Gerd Reianes holder opp. ALLE Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

66 år gamle Gerd Reianes får mer kick av hummerfiske enn av noe annet.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2018 kl 10:26

- Wuuuuuhuuuuuu!!!! Yes!!!! høres det fra hodet som henger over ripa. En triumferende hånd heves i luften et nanosekund før den sorte sydvesten også kommer til syne. Og et ansikt. Type det aller blideste ansiktet du kan se for deg. Type det er jul og du akkurat har fått den gaven du har ønsket deg mest av alt. Og på mange måter har nettopp Gerd det.

- Der satt den!!!! Hummer i teina, jubler hun videre.

Ektemannen Jostein stopper vinsjen og får teina oppi. Gerd ivrer til og stapper den røde allværsjakken godt inn i teina. Og kommer ut med gevinsten.

- Å, stakkars! Den har bare en klo, sier hun og holder hummeren fram.

- Den må ha vært i kamp med noen andre nede på havbunnen, konstaterer en noe roligere ektemann.

Gerd sjekker at det ikke er rogn, og plasserer hummeren trygt nede i båten.

- Det var ikke verst. På teine nummer to, stråler Gerd. Hun setter seg godt til rette, og har allerede funnet sitteputer til oss siden det i dag er minusgrader i luften.

- Du har fast plass? sier jeg og ser på det ivrige kroppsspråket til styrbord for meg.

- Det stemmer. Jeg MÅ alltid sitte her, med hodet laaaaangt over rekka for å få sjekke så tidlig så overhode mulig om det er noe i teina.

Sydvestbanden

Båten glir bortover Vaulaviga mot teine nummer tre. Sola har lenge ligget som et rødt filter bak fjellene, men er nå i ferd med å klatre over fjelltoppen for å speile seg i sjøen. Det føles som sjøen glitrer, og roen senker seg hos sydvest en, to og tre ombord i båten. En sort hurtigrutesydvest, en sort til og en gul lofotensydvest med ørn på. Det er det som skulle til. Etter første teine kom opp tom, minus en krabbe, måtte sterkere lut til. Da måtte strikkeluen av til fordel for sydvesten.

- Der ser du, det var det jeg sa, sier Gerd og dulter meg i siden.

- Det er sydvesten som er hemmeligheten! Alle ombord må ha det, så går det alltid godt! Hun ler, og både meg og Jostein blir smittet av det upåklagelige humøret.

- Det var enda godt vi fikk noe, ellers er hun ikke god å ha med å gjøre, spøker han.

- Det er ikke tull en gang! Vanligvis pleier jeg å gå inn her og studere havbunnen på ekkoloddet, finne ut hvor de beste plassene for å sette teinene er. Siden det er siste trekk for denne sesongen skal vi jo ikke det i dag, men du kan tro jeg studerer. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, ler Gerd og gestikulerer fremfor skjermen inne i styrhuset.

- Og hvor er det best å sette teinene? Det er hemmeligheter de færreste vil dele?

- Jeg tenker: Okey, sjøen er for alle. Folk liker å fiske hummer, og det skjønner jeg jo. Jeg elsker det jo selv. Ikke røyker jeg. Ikke drikker jeg. Det er her på hummerfiske jeg får mitt kick! Så, nei, jeg er ikke redd for å røpe at vi er i Vaulaviga nå, for vi flytter oss nemlig rundt på forskjellige plasser i løpet av hummersesongen, smiler hun lurt.

Teine tre kommer opp langs ripa på båten. Arbeidsfordelingen er klar - Gerd får opp blåsa, gir den til Jostein som vinsjer opp teina og får den ombord og Gerd tar ut den eventuelle fangsten.

- Søren og, tom, slår hun fast mens vi tøffer oss bort til neste.

Sjekker teina: Jostein kan bekrefte at denne er tom for hummer. Foto: Kathrine Knutsen

Erfaren hummerfisker

Det er hele 12 år siden Gerd startet med hummerfiske. Og hverken da, eller nå, vet hun om andre damer som fisker hummer.

- Det er helt sant. Jeg kjenner ingen. Og jeg skjønner det ikke. Jeg er jo helt vill i hummersesongen. Gleder meg som bare det! Og så tror jeg at jeg høster litt respekt hos gutta også, når jeg viser at dette får jeg til, ler hun hjertelig.

Så langt i sesongen, men vår sistervervede enarmede banditt, er vi nå oppe i 16 hummere. Da er fjoråret slått, hvor totalen ble 14.

- Det var bror min Jostein som fikk meg i gang med dette. Han holdt på og ertet og trakk i meg og da bestemte jeg meg: Nå skal det jaggu bli hummerfiske!

Og som sagt, så gjort. Gerd fortalte om ønsket, ektemannen Jostein skaffet båt. Og dermed var hummereventyret og tradisjonene i gang.

Hummer og makrell

Gerd grabber tak i blåse nummer fire. Tomt der også. Og med en umiskjennelig lukt av hummeragn.

- Vi fisker makrell som noen gaaaaaaaalne hele sommeren, for å gjøre klar agn til hummerfisket. Utenom hummerfisket er makrellfiske det morsomste jeg vet. Det rykker og river i stangen og alt koker i sjøen. Da snakker vi!, sier 66-åringen og gir hendene frislepp ut i den blå himmelen. Hansker har hun ikke på seg, og ikke fryser hun heller, det er det bare pyser som undertegnede som gjør.

- Jeg er kokvarm! Nå gjelder det - last chance, sier hun og ser på den oransje blåsa som dupper nikkende til oss i vannskorpa.

- Jeg har troen, sier jeg.

- Jeg også, sier Gerd.

- La oss håpe dere har rett sier Jostein.

- HAHA!!!!!!! YEEEEEEEEEEEEES!!!! ENDA EN!!!! Gerd flakser med armene som en fugleunge som nettopp har forlatt redet.

- Jeg er litt gal også, vet du, ler hun og stapper hånden inn i teina. Ut kommer hummeren, men to klør denne gang, og helt uten rogn.

Godt team: Ekteparet Gerd og Jostein Reianes utgjør et godt team i jakten på hummeren. Foto: Kathrine Knutsen

- To på fem teiner, det kaller jeg fiskeren sin, ler jeg.

- Nei skulle du ha sett, så bra!!! jubler hun videre.

- Ene gangen jublet jeg sånn at ene båten kom ekstra bort og spurte hvor mye vi hadde fått i teina. Svaret var jo en hummer, men du verden så gøy.

- Og nå over til dette, sier Jostein flirende og viser hummermålet. På ene siden står det «for den ærlige fisker» og oppmålt 25 normale centimeter. På andre siden står det «for den uærlige fisker». Her er centimeterne halvparten så lange. Begge passerer mål (på den normale siden).

I boblen

- Det viktigste når vi kommer på land nå er å sende melding til broren min på Messenger. Det er viktig å trekke og fortelle om fangsten. Det er jo halve moroa.

Den barnslige gleden og sjarmnivået som denne båten er lastet med gjør at gliset mitt har stått i spenn siden vi la fra kai. På vei innover lener Gerd seg fornøyd tilbake og strekker smilet på sitt lengste opp mot brillene.

- Det er herlig å være på sjøen, er det ikke?

- Den roen, den freden..... Utenom når vi fisker opp hummerne, da, ler hun selvironisk.

- Det gjør noe med deg som menneske. Dette er min lille boble, min lille verden. Dette er trivsel.

Solstrålene treffer oss i ansiktet. Krangler litt med frosten om hvem sin plass det er å eie. På marken vi kom ned står fortsatt fotsporene igjen etter oss i rimfrosten.

- Nå som fangsten er ombord blir det en veldig god dag, humrer Jostein.

- Hehe, ikke sant, ler Gerd tilbake.

17 hummere på årets sesong. To på siste trekk med fem teiner. 30. november er sesongen slutt. Da må Gerd vente helt til 1. oktober neste år før sjøsafarien starter opp igjen.

- Men i mellomtiden kan vi glede oss til et kjempemåltid første juledag. Da blir det hummerlapskaus, og den lager Jostein aller best, smiler hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...