– Det har nok ikke gått opp for oss enda hvor stort prosjekt Rogfast er

Slik så det ut da salven gikk av. Foto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesen

Statens vegvesen inviterte avfyring av den første Rogfast-salven i Arsvågen torsdag 4. juni klokka 12.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp) er opptatt i regjeringsforhandler med Venstre, så han var ikke til stede i Arsvågen.

Men det var mange andre, deriblant kvitsøyordfører Mirjam Ydstebø.

– En stor begivenhet dette, som selvsagt måtte prioriteres, sier hun begeistret og legger til at det er svære greier.

– Jeg tror ikke det helt har gått opp for oss enda hvor stort dette prosjektet er, men så er det så godt å endelig være i gang.

Da Mirjam Ydstebø flyttet til Kvitsøy i 1999 fikk hun høre at Rogfast skulle være ferdig i 2016.

– Så flott, tenkte jeg, for da skal eldstejenta begynne på videregående skole, sier hun med et smil. Så raskt skulle det altså ikke gå. Rundt 15 år er Rogfast vært under planlegging, men i dag fyrte altså Statens vegvesen av den første salven som markering på at byggingen er i gang.

Skytebasen gjør klart til å fyre av den første Rogfast-salven. Foto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesen

Randaberg-ordfører Kristine Enger var også til stede i Arsvågen.

– En historisk dag, sier hun og mener det er verdt å bruke et sånt begrep.

– Selv om den første salven i dag er for en transporttunnel, er det en viktig markering av starten på realsieringen av store planer også vi i Randaberg har jobbet med veldig mange år, eksempelvis E 39 Harestadkrysset og reguleringsplan i Mekjarvik.

Enger er mest opptatt av det langsiktige Rogfast bringer med seg. Ikke minst at det vil skapes at 120 dekar nytt nærings- og havneareal i Mekjarvik.

– Det er veldig verdifullt for Randaberg, og selvfølgelig for hele stavangerregionen og Rogaland, som blir et felles bo- og arbedismarked, sier hun.

På Kvitsøy vil Rogfast også bety mye. Ett av de største prosjektene vil skje under Kvitsøy under havbunnen, hvor det skal bygges svære ventilasjonssjakter, rundkjøringer, vedlikeholdstunnel og mer.

Gassfergene som nå trafikkerer mellom Arsvågen og Mortavika blir historie når Rogfast står klar for gjennomkjøring mellom sør- og nord-Rogaland cirka 2026. Foto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesen

– Rogfast vil bety en stor endring for kvitsøysamfunnet, antakelig det lokalsamfunnet som vil merke prosjektet mest, ikke minst i byggeperioden da mellom 300 og 400 personer vil jobbe her og skal betjenes godt, sier ordfører Ydstebø og legger til at det er kjekt å få være med på.

For stortingsrepresentant Roy Steffensen var dette en begivenhet han selvsagt måtte få med seg.

Stortingsrepresentant fra Kvitsøy, Roy Steffensen, tok selvsagt turen til Arsvågen for denne begivenheten. Der traff han kvitsøyordfører Mirjam Ydstebø, som for anledningen spanderte en selfie. Foto: Mirjam Ydstebø (selfie)

– Det er helt fantastisk at vi endelig er i gang. Rogfast vil bety mye for hele fylket som blir bundet sammen, og eksempelvis halvert reisetid til Haugesund, sier han.

– Så betyr det også at noen som jobber på fergene vil miste jobben?

– Hadde vi brukt et argument ved å endre i Posten, ville vi ikke fått til noe. Det vil jobbe cirka 1000 personer på Rogfast-prosjektet, og folk har flere år på å omstille seg til nye jobber. Rogfast betyr å gjøre ting enklere for folk, og det jobber vi for, svarer Steffensen.

Begivenheten på Arsvågen ble feriet med kake.

Oppstart av Rogfast-arbeidet ble feiret kake. Her forsyner prosjektleder Torgeir Espedal seg, mens fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal venter på tur. Til venstre står statssekretær i samferdselsdepartementet, Knut Morten Johansen. Foto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...