Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Det er omstendelig

Anita Egeli i Randaberg Frp mener kommunen må opplyse om alle klagemuligheter når søknader blir avslått. Foto: Sigbjørn Berentsen

14 måneder tok det før en innbygger i Randaberg kommune fikk sin handikapparkeringstillatelse - med hjelp fra Sivilombudsmannen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2019 kl 11:09

Innbyggeren søkte i midten av juli 2014 om å få fornye sin parkeringstillatelse for forflytningshemmede.

Vel en måned etter avslo administrasjonen i Randaberg kommune søknaden. Årsaken til avslaget var at reglene for å få slik tillatelse tolkes strengere nå enn det ble gjort da vedkommende fikk tidligere.

Tolkes strengt

Avslaget ble anket med påstand om at kommunen hadde tolket regelverket for strengt. Innbyggeren sto på at en ny tolkning i det minste ikke må være strengere enn slik både Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet har ment at reglene skal praktiseres.

Saken har også vært behandlet i Klagenemda i Randaberg kommune, der Torfinn Goa i Miljøpartiet De Grønne er leder. Klagenemda festet lit til rådmannens beslutning og mente at den var riktig.

Anita Egeli (Frp) fikk kjennskap til denne saken denne uken. Hun reagerer på at det i vedtaket fra Klagenemda blir vist til at avslaget er endelig og ikke kan påklages.

nyheterFakta

Sivilombudsmannen

Sivilombudsmannen er oppnevnt av Stortinget for å ivareta den enkeltes rettigheter i møte med forvaltningen.

Ombudsmannen velges av Stortinget hvert fjerde år. I denne stortingsperioden har dr. juris Aage Thor Falkanger denne rollen.

50 jurister er ansatt hos Sivilombudsmannen.

Alle klagemuligheter i forvaltningen må være brukt opp før en kan sende klage til Sivilombudsmannen.

Alle kan klage til Sivilombudsmannen, men en må selv ha vært utsatt for den feilen eller forsømmelsen som klagen gjelder.

- Unik mulighet

Den aktuelle innbyggeren klaget avslaget i Klagenemda inn for Sivilombudsmannen.

- Hvorfor blir det ikke opplyst om at det er en klageinstans til, når det vitterlig er det, sier Egeli oppgitt og legger til et spørsmål:

- Hvem vet om Sivilombudsmannen?

Anita Egeli synes det ligger en unik mulighet for innbyggere til å klage. Det er hun opptatt av å opplyse folk om.

I Randaberg kommune er svaret at et vedtak i Klagenemda er endelig.

- Selve vurderingen av klagen avsluttes her. Dersom en innbygger mener å ha vært utsatt for feil i forvaltningen, at ny informasjon ikke har blitt vurdert eller at frister ikke har blitt overholdt, kan innbyggeren melde saken til Sivilombudsmannen, som da vil undersøke om kommunen har gjort rett eller feil i saksbehandlingen, sier kommunikasjonssjef i Randaberg kommune, Tone M. Haugen.

Dersom der avdekkes at det er gjort feil i saksbehandlingen, vil Sivilombudsmannen be kommunen om at saken blir behandlet på nytt.

Har ikke skjønt saken

Innbyggeren som fikk avslag på å fornye sin parkeringstillatelse brakte avslaget inn for Sivilombudsmannen. 23. oktober kom brevet til Randaberg kommune med anmodning om å behandle saken på nytt.

Den anmodningen ble imidlertid trukket tilbake fordi kommunen i september i fjor likevel ga innbyggeren denne parkeringstillatelsen.

Sivilombudsmannen påpeker at kommunens bruk av begrepet «annen aktivitet», som er brukt for å avslå søknaden ikke er rettslig holdbart - fordi ingen har noe med om brukeren trenger parkeringstillatelse for å benytte lege, fysioterapeut eller for eksempel å handle.

- Det er uklart om Klagenemda har lagt til grunn riktig forståelse av hvilke aktiviteter som kan gi grunnlag for parkeringstillatelse etter forskrift om parkering for forflytningshemmede, skriver Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...