Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– De voksne må være rollemodeller og ta bedre vare på miljøet

Theodor (t.v.) og Elias tilbrakte skoledagen ute for å plukke søppel. Foto: Jan Henrik Heggebø

Elias (9), Theodor (9) og Marius (10) er klar i talen: de voksne må lære barn å tenke miljøbevisst. Fredag plukket de søppel på Mosterøy, sammen med resten av Mosterøy skole.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2019 kl 08:32

– Se alle disse røykstumpene. De ligger jo strødd overalt. Hvorfor har de kastet det fra seg her, spør Elias (9).

Han tilbringer hele skoledagen utendørs for å plukke søppel på Mosterøy, sammen med de rundt 250 andre elevene på Mosterøy skole.

Hvert år, i minst 20 år, har skolen arrangert ryddedag rundt mai måned, og sjelden har tidspunktet for rydding passet bedre enn nå. I disse dager har nemlig store ryddeaksjoner blitt arrangert landet over, i form av blant annet ”Hele Norge rydder” og ”Strandryddeuka 2019”.

Theodor (f.v.), Elias og Marius syens foreldre bør ta mer ansvar for miljøet, og framstå som gode rollemodeller. Foto: Jan Henrik Heggebø


Les også: Ella (7) og Emma (7) vil redde kloden

– De voksne kan bli flinkere

De 250 elevene på Mosterøy skole har tatt ryddejobben på alvor. De har delt seg inn i grupper som har ansvar for hvert sitt område i kommunen. Første- og andreklasse rydder området Dysjalandsvågen og rundt den gamle skolen. Tredjeklasse rydder langs gang- og sykkelstien til Kadlaneset. Fjerdeklasse plukker søppel rundt hele skolen og idrettsanlegget, mens femteklasse rydder langs veien fra Vaula til Kiwi. Sjetteklasse plukker søppel på Bruhalsen og syvendeklasse på Utstein Kloster.

Ifølge fjerdeklassingene Elias, Theodor (9) og Marius (10) har det ikke vært mangel på søppel.

– Vi har funnet masse forskjellig, som gamle sykkeldekk, tau og annen plastikk. Det er ikke bra i hele tatt. Det er synd at det finnes så mye søppel i naturen, sier Theodor.

Trioen mener at alle burde ta mer ansvar for miljøet, men kanskje aller helst de voksne.

– De kunne vært mye flinkere til å plukke søppel, synes jeg. De er jo rollemodeller for oss, så de bør ta bedre vare på miljøet. Det er jo dem vi skal lære av, sier Marius.

– Selv plukker jeg en del søppel når jeg er ute i nabolaget mitt. Det er jo viktig at vi passer på miljøet, legger Elias til.

Det ble funnet mye rart under ryddeaksjonen. Her med Benedikte fra fjerdeklasse. Foto: Jan Henrik Heggebø

Les også: Over 2000 barn samles for å plukke søppel

Oppdaterte elever

Elevene på Mosterøy skole er tydelig miljøbevisste. Det kan lærer på 4. trinn, Hanne Kristin Dirdal, skrive under på.

– Hver gang skolen arrangerer ryddedag er samtlige av elevene veldig giret. De ønsker å bidra til at det ser finere ut rundt oss. De synes dette er viktig, og i forkant av ryddingen bruker vi mye tid på skolen til å snakke om det å ta vare på miljøet , sier læreren.

Hun opplever elevene som veldig engasjerte og oppdaterte på nyhetsbildet.

– Det er tydelig at de følger med på nyheter, for de snakker mye om ting de har sett på TV, som all plasten som finnes i havet og om dyr som har dødd på grunn av at de har fått i seg plast og metall, sier Dirdal.

Elevene fant mange røykstumper da de var ute og ryddet fredag. Foto: Jan Henrik Heggebø

Foretrekker friluftslivet

At elevene viser stort engasjement på skolens ryddedag skyldes helt klart deres interesse for miljøet. Elias, Theodor og Marius innrømmer imidlertid at de også synes ryddedagen er kjekk fordi de får være ute framfor å sitte i klasserommet.

– Det er jo selvsagt mye kjekkere å være ute, særlig når vi sammen kan gjøre noe som er viktig for miljøet, sier Theodor, som er godt på vei til å fylle opp søppelsekken.

Benedicte (t.v.) og Benedikte plukker ivrig søppel fredag formiddag. Foto: Jan Henrik Heggebø

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...