Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Datatreff er ikke bare en gutteting

Hundrevis av ungdommer inntok Randaberg Arena da Warpzone ble arrangert for 31. gang. Der blir andelen jenter stadig større.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Fremdeles er jentene få og i stort mindretall, men færre gutter gjør at andelen øker sakte, men sikkert.

Blant dataskjermer, energidrikker, pizzakartonger og lysende tastaturer i en delvis mørklagt spillehall, sitter 358 datainteresserte ungdommer, 328 gutter og 30 jenter. Fra nært og fjernt har unge deltakere og medarrangører funnet veien til Randaberg Arena, hvor de har planer om å tilbringe store deler av høstferien.

Der er det duket for det årlige datatreffet, Warpzone.

Blant dem som har rigget seg til bak en av de mange dataskjermene er 17 år gamle Sofie Eikeland. Der ser hun fram til å tilbringe de neste dagene og nettene sammen med vennegjengen.

– Jeg synes det er veldig kjekt å være her. At det er litt jenter her er også hyggelig. Spillmiljøet er jo ikke lenger bare for gutter, sier Eikeland.

Det har Eikeland helt rett i, for på datatreff som Warpzone blir andelen jenter bare større.

Større andel jenter

Spaserende mellom kontorstoler, dataskjermer og lange rekker med pulter, er det helt klart flest gutter å spore i Randaberg Arena. Av 278 deltakere er det nemlig kun 12 jenter som har meldt seg på datatreffet.

Likevel opplever arrangørene en økning i antallet jenter som engasjerer seg i spillmiljøet.

Under fjorårets Warpzone var antallet jenter det samme som i år, men den totale andelen deltakere var større. At antallet jenter forblir det samme, mens noen gutter faller fra, kan tyde på at skillet fortsetter å jevne seg litt mer ut i årene som kommer, mener Andreas Harestad, leder for arrangementet i Randaberg.

– Det å være jente i spillmiljøet er ikke noe som ses på som uvanlig lenger. Det oppleves som stadig mer normalt. Selv føler jeg at det blir flere jenter i spillmiljøet generelt, ikke bare her. De er fremdeles langt færre enn guttene, men jentene blir helt klart flere, konstaterer Harestad.

Han legger også til at 18 av de 80 frivillige som bidrar under årets Warpzone er jenter.

– Flere av dem bidrar med det tekniske, og noen av dem er ledere for ulike spillkonkurranser som vi arrangerer i løpet av de kommende dagene, sier Harestad.

– Ikke bare en gutteting

At flere jenter inntar spillmiljøet forundrer hverken Eikeland eller vennene hennes, Aksel Ravndal Rød (17), Marius André Bakken (17) og Rapolas Musneckis (17).

– Datatreff er ikke lenger bare en gutteting. Vi kjenner flere jenter som spiller aktivt, og mange av jentene er like dyktige som oss gutter. Blant dem som spiller profesjonelt er det imidlertid guttene som fremdeles er best, sier Ravndal Rød, mens Eikeland smiler lurt, uten å motsi uttalelsen.

En sosial arena

Selv har Ravndal Rød, Bakke, Musneckis og Eikeland inntatt Randaberg Arena, ikke bare for å spille, men for å bli kjent med andre datainteresserte gutter og jenter.

– Dette er en sosial arena hvor du treffer folk som har de samme interessene som deg, sier Bakken.

– Og det er en fin plass å tilbringe høstferien. Her sitter vi ikke bare og spiller hver for oss, men bedriver sosiale aktiviteter med de andre deltakerne, legger Musneckis til.

Ifølge lederen av Warpzone er det nettopp sosialisering hele opplegget handler om.

– Dette er et arrangement hvor vi har som mål å samle flest mulig ungdommer i løpet av høstferien. Dette er en fin arena for dem å knytte nye vennskap samtidig som de får drive med hobbyene sine, sier Harestad.

Store pengepremier

Selv om spillingen kun er en hobby for de fleste, er det de som trener hardt for å bli best i sine spill før de ankommer arrangementet. På Warpzone arrangeres nemlig spill-konkurranser, hvor deltakerne kan vinne store pengepremier.

Til sammen ligger hele 85.000 kroner i premiepotten. Tusenlappene fordeles ut til de som kommer på første- og andreplass i ulike spill.

Selv har ikke Eikeland planer om å utkonkurrere de andre deltakerne, men kanskje er det noen andre av de kvinnelige deltakerne som stikker av med deler av pengepotten i år.

– De som vinner får komme opp på scenen for å motta en premie, sier Harestad, som fra tribuneplass peker opp på en storslått scene i enden av hallen.

Warpzone for 31. gang

Sammen med resten av mannskapet i Warpzone har Harestad jobbet iherdig med å forvandle fotballbanen i Randaberg Arena til et mekka for ivrige spillentusiaster.

– Vi begynte arbeidet på fredag, og åpnet dørene søndag, så det var to travle døgn. Vi har blant annet lagt ut et 4800 kvadratmeter stort gulv over kunstgresset. Vi har satt opp store telt, fått på plass lange rekker med PC-bord, koblet opp alt det elektriske slik at samtlige av deltakerne kan rigge seg til med egne PC-er, og klargjort denne fantastiske scenen. Den er det mange andre datatreffansvarlige i Norge som misunner oss, sier Harestad smilende.

Selv om dagene før datatreffet har vært travle, understreker han at mannskapet har ligget i rute og hatt full kontroll under hele klargjøringen.

– Vi har jo gjort dette noen ganger før. Dette er faktisk den 31. gangen vi arrangerer Warpzone, forteller Harestad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...