Næringsutvikling

Datasenter på Gangenes

Fra innsiden av datasenteret på Hodne i Rennesøy kommune. Foto: Knut Bry.

Ved etableringa av Green Mountain i Hodnehola, for snart ti år sidan, vart Rennesøy vert for ei ny framtidsretta, grøn vekstnæring.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

LESERBREV: Steg for steg er naudsynt infrastruktur komen på plass. Lokaliteten er nå eit fiberknutepunkt for Vestlandet med den beste kontakten med Europa og USA på plass, og oppgradering på veg. Næringa sjølv, grunneigarar og Rennesøy kommune har gjort eit omfattande arbeid knytt til kommuneplanen for å sikre framtidig utvikling på eller nær ved knutepunktet.

Fylkeskommunen er positiv til etablering av kraftkrevjande næring/datasenter. Kommunen blir bedt om å sjølv avklare kva alternativ som er best eigna. Vurdering av næringsarealet på Hanasand må med, når kva som er eigna skal vurderast. Dette kan berre næringa sjølv gjere og me ventar ei klargjering etter signal frå Green Mountain på folkemøtet på Østhusvik. Denne avklaringa må kome raskt.

Nei til alt og uklart vidare

Det var å håpe at regjeringa og fylkesmannen hadde same konstruktive tilnærming. På møte i Oslo gjorde næringsministeren det klart at næringa skulle handsamast som alle andre. Ein kan ikkje vente noko rundskriv eller anna for å følgje opp satsinga «Norge som datasenternasjon» når det gjeld planarbeid og tilrettelegging for tomt. I fylkesmannen si høyring til kommuneplanen står mellom anna: «Fylkesmannen har og motsegn til begge arealforslaga i N4 (Gangenes) av omsyn til landbruk og jordvern. Alternativ 1 kjem og i konflikt med eit heilskapleg og flott kulturlandskap.» Me var førebudd på motsegn, men her var nei til alt og uklart kva ein kan arbeide vidare med.

Jostein Eiane (Krf) er varaordfører i Rennesøy kommune og nestleder i Fellesnemda for Nye Stavanger. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

Viktige fortrinn i Rennesøy

Kva gjer me så? Landar Green Mountain på at Hanasand likevel har potensial, kan næringa utviklast der når ny straumforsyning er på plass. Kommunen har eigna areal å avhende til utviklar som vil etablere arbeidsplassar. Kjem dei til same konklusjon at her er for vêrhardt har me eit problem. Fylkesrådmannen og fylkesmannen framstilte etablering av nye datasenter som eit kretsmeisterskap der ein må sjå regionalt på ting. Det er det ikkje. Etablering kjem like gjerne i andre deler av landet eller i andre land. Nyttar ein ikkje fortrinna som eit fiberknutepunkt gjev i Rogaland og Rennesøy kan fylket like gjerne ha spelt sin sjanse for å få fleire bein å stå på enn i dag.

Ikkje tid for ørkenvandring

Er ikkje Hanasand eigna treng Rennesøy andre signal frå regjeringa enn dei me har fått til nå. Kjem ikkje det, ser eg det som nyttelaust å leggje arbeid i ein prosess i langdrag. Ørkenvandring med mekling, settefylkesmann og anking til departementet er det ikkje rom for med vår relativt korte tid til å lande ein plan. Avklaringsrundar knytt til innspela som er komne vil være naudsynt og det er å håpe at det fører til eit resultat som gjev næringa høve til langsiktig vekst i Rennesøy. Samstundes er det ei målsetjing å komme til ei løysing med stor vekt på innspel som er komne knytt til jordvern og viktige verdiar i bygda.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...