Tilflyttere: Cecilie Øvrebø (t.v.) og Irmelin Østrem Ydstebø flyttet til Leiasundet for henholdsvis syv og ni år siden. Det ble de kjent med hverandre, og mange andre naboer. Foto: Jan Henrik Heggebø

Byttet ut bylivet med Leiasundet

Som ungdommer trodde hverken Irmelin Østrem Ydstebø eller Cecilie Øvrebø at de noen gang kom til å bosette seg på Kvitsøy. Nå, derimot, stortrives de i Leiasundet.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Første gang jeg besøkte Kvitsøy var i ungdomstiden. Jeg husker at jeg tenkte, her var det virkelig flott, men herlighet, går det an å bo her, ler Irmelin Østrem Ydstebø.

Lite visste hun da om at det var nettopp her hun skulle ende opp, i Leiasundet på Kvitsøy. Nå har hun bodd på øyen i nærmere ni år.

– Det var vel kjærligheten som lokket meg ut hit. Mannen min vokste opp her, og hadde tomten klar. Vi bosatte oss derfor på Kvitsøy, og jeg har ikke angret et sekund siden, sier Østrem Ydstebø. Selv kommer hun fra Etne i Hordaland, men har som ung voksen bodd i Stavanger.

Hennes nabo, Cecilie Øvrebø, er også tilflytter til Kvitsøy. Hun vokste opp på Vardeneset, men har nå bodd på Kvitsøy i godt og vel syv år.

– Jeg hadde vel alltid en drøm om å få bygge hus ved sjøen, men jeg trodde ikke at det kom til å bli på Kvitsøy. Da mannen min og jeg imidlertid bestemte oss for å flytte hit, sa folk at vi var galne. De lurte på hvordan vi kunne flytte til et slikt sted så ulikt byen. De sa det var som å flytte tilbake i tid, men slik er det absolutt ikke, sier Øvrebø flirende.

I syv år har hun stortrivdes i Leiasundet, og heller ikke hun har angret et sekund på at hun bosatte seg der. Nå har de begge stiftet egne familier, og har tre barn hver.

Østrem Ydstebø jobber på Bergeland videregående skole i Stavanger, mens Øvrebø jobber både på skolen og barnehagen på Kvitsøy. I tillegg er de begge selvstendig næringsdrivende.

Idyll: Leiasundet byr ikke bare på gode naboer, men også vakker natur. Foto: Jan Henrik Heggebø

Sterkt samhold på øyen

Er det én ting de synes gjør Kvitsøy og Leiasundet unikt, er det samholdet innbyggerne imellom.

– Det er et trygt og godt miljø her ute. Her er det et veldig godt samhold selv om det er mange ulikheter når det gjelder blant annet tro, politikk og fritidsinteresser. Det er med andre ord et stort mangfold her ute, men likevel et sterkt samhold. Sammen har vi skapt et samfunn hvor både barn og unge kan trives i lag, skryter Øvrebø.

De mener også at Leiasundet er et trygt sted for barn å vokse opp.

– Det er veldig mange barn her i Leiasundet, men foreldrene og barna kjenner hverandre godt. At alle kjenner alle gjør det tryggere for de yngste barna å kunne ferdes ute på egenhånd. De går fra hus til hus, fra hage til hage, året rundt. Vi voksne samles også ofte for en drøs, når vi først er ute med barna, sier Østrem Ydstebø.

Ble venner i Leiasundet

Når de to venninnene selv flyttet til Leiasundet, følte de seg velkomne fra første stund.

– Det er et veldig inkluderende samfunn, hvor naboene bryr seg om hverandre, og alltid er åpne for å knytte nye vennskap, understreker Øvrebø.

Selv ble Øvrebø og Østrem Ydstebø gode venner først etter å ha flyttet til Kvitsøy.

– Vi kjente hverandre litt fra før, for mennene våre jobbet den gang i samme firma. Vi reiste på firmaturer sammen, men var vel bare bekjente. Det var her i Leiasundet at vi ble venner og gode naboer, forteller Østrem Ydstebø.

Fellesskap: Cecilie Øvrebø og Irmelin Østrem Ydstebø er to av flere naboer som ofte slår av en prat. Foto: Jan Henrik Heggebø

Føler seg som tilflyttere

Selv om Østrem Ydstebø og Øvrebø har bodd på Kvitsøy i henholdsvis ni og syv år, regner de ikke seg selv som ekte kvitsøybuer. Da må de først ha bodd på øyen i minst halvparten så mange år som de har levd, mener de selv.

– Først da tror jeg at jeg får den følelsen. Jeg ser fremdeles på meg selv som en «byjente» på Kvitsøy, men er ikke i tvil om at det er her jeg vil bo, sier Øvrebø, mens venninnen nikker enig.

– Jeg har ikke bodd i Etne siden jeg var ungdom, så jeg føler jo at Leiasundet er hjemplassen til meg og familien, selv om jeg fremdeles er veldig glad i stedet jeg vokste opp. Jeg føler meg imidlertid fremdeles litt som en tilflytter og ikke ekte kvitsøybu, selv om jeg selvsagt ble tatt godt imot og inkludert da jeg kom hit, sier Østrem Ydstebø.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...