Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Heidi Birkeland og Bjørn Egil Goa har godt over 200 juletrær klare for felling. Foto: Jan Henrik Heggebø

Byr på selvhogst og juleopplevelser

Bjørn Egil Goa og Heidi Birkeland åpner for selvhogst av flere hundre juletrær på Goa. Der venter stemningsfylte opplevelser for de besøkende.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Idet solen brer seg over gården på Goa, smelter små iskrystaller som over natten har lagt seg på edelgranens grønne grener. Lukten av barnål og bark siver gjennom den kalde morgenbrisen, og midt mellom flere hundre juletrær står gårdseierne Bjørn Egil Goa og Heidi Birkeland.

Like utenfor huset sitt, på omtrent 20 mål med jord, har de dyrket nærmere 12.000 planter av typen nordmannsedelgran.

- Vi kunne bare ikke la denne muligheten passere, sier Bjørn Egil smilende.

Han er 7. generasjons gårdseier på Goa. Selv tok han over gården på bakketoppen like nord for Hålandsvannet i 2010. Med 100 mål jord til disposisjon oppsto ideen. De ville starte sin egen juletreproduksjon.

Frost: Snøen har uteblitt, men frosten har lagt seg som et fint lag over flere av edelgranens grener. Foto: Jan Henrik Heggebø

Første bestilling i august

I 2011 plantet Bjørn Egil de første plantene. Etter å ha spiret og grodd i åtte år er de første trærne endelig leveringsklare. Det betyr en travel førjulstid for de ferske juletreprodusentene.

- Vi fikk de første forhåndsbestillingene allerede i august. Både lag, foreninger og enkeltpersoner har kommet hit for å merke juletrærne sine. Nå som julen nærmer seg strømmer de til for å hente edelgranene hjem, sier Bjørn Egil, som antar å ha rundt 200 - 300 juletrær klare for felling.

Nå tar paret en siste edelgraninspeksjon før flere av trærne hugges ned, tas med hjem og pyntes med stjerner, julekuler og glitter.

Mange trær: Det antas å være rundt 12000 juletrær av typen nordmannsedelgran på gården på Goa. Foto: Jan Henrik Heggebø

Vil skape en tradisjon

Når de besøkende først ankommer gården skal de tilbys mer enn bare et juletre. Heidi og Bjørn Egil ønsker også å gi dem en stemningsfylt opplevelse.

- Her får de tilbudet om å hugge juletreet selv, som vi tror kan være en koselig opplevelse, særlig for småbarnsfamilier. Det er en gammel tradisjon som gjerne ikke er like vanlig i dag. Vi ønsker å gjenskape litt av den tradisjonen for de som ønsker det, sier Hilde.

Som en del av opplevelsen får de også hilse på Heidi og Bjørn Egils fire hjelpere, nemlig shorpshiresauene Mette, Vera, Martine og Hera, som beiter mellom edelgranene. De spiser det som er av ugress, slik at juletrærne kan vokse fritt, uten å kveles av andre plantevekster.

- De gjør en formidabel jobb og sparer oss for mye arbeid. De kan også være til stor underholdning for gjestene våre. Sauene er veldig tamme, og kommer springende med en gang vi finner fram en brødskalk. For barna bringer det fram både smil og latter. Det har vi allerede erfart, forteller Bjørn Egil.

Som om ikke det var nok har juletreselgerne satt fram sin egen versjon av traktoren Gråtass. Den står plassert på jordet, med grantrær og utsikt ned til Hålandsvannet i bakgrunnen.

- Tanken er at de besøkende som kommer hit kan knipse et bilde til årets julekort, enten med sauene og/eller traktoren, forklarer Heidi.

For paret på Goa handler det om å gi de besøkende en god opplevelse, slik at de på den måten kommer tilbake årene etter.

- Vi vil sørge for at hver og en blir sett. At de sitter igjen med en god opplevelse er den beste markedsføringen for oss. Da spres et godt rykte, og forhåpentligvis kommer både gamle og nye besøkende tilbake i årene som kommer, sier Heidi.

Gressklippere: Shorpshiresauene sørger for å holde ugresset nede rundt juletrærne. Foto: Jan Henrik Heggebø

- Jobber for dette året rundt

De to gårdseierne har foreløpig kort erfaring som produsenter og selgere av juletrær. Likevel er ideene rundt konseptet mange. Flere av dem har de planer om å realisere etter hvert som tiden strekker til.

De har begge fulltidsjobber utenom juletreproduksjonen og gårdsdriften, og har de siste årene revet og bygget nytt hus på gården. Huset nærmer seg ferdig, men det gjenstår fremdeles en del arbeid utendørs.

- Vi har hatt mye å henge fingrene i, men begynner å se enden på byggeprosessen. Nå kan vi stå på terrassen og se milevis i alle retninger, i tillegg til rett ned på juletrærne våre, sier Bjørn Egil.

På juletrefeltet tilbringer de mange ettermiddager og kvelder, for som juletreprodusenter er det ikke bare å plante et tre og vente på at det skal vokse seg stort og flott.

- Det trenger omsorg og næring underveis. Det skal blant annet klippes og formes i mange år før det kan kalles et juletre, sier Bjørn Egil spaserende mellom plantevekstene.

Med 12.000 edelgraner som alle krever sitt, går det noen timer i felten.

- Her er et godt eksempel på et tettvokst juletre av god kvalitet, sier han og griper tak i trestammen.

- Slik blir de ikke av seg selv. Dette jobber vi for året rundt, sier juletreprodusenten mens han studerer edelgranen.

Gråtass: Juletreprodusentene har plassert en gammel traktor fra 1954 på ett av jordene. Foto: Jan Henrik Heggebø

- Har blitt en livsstil

Heidi og Bjørn Egil er tydelig engasjerte når de viser fram alle trærne på gården. Med stort engasjement, og forhåpentligvis mange besøkende, ønsker de å fortsette driften som juletreprodusenter i mange år framover.

- Selv om det kreves mye arbeid er det noe beroligende med det hele. For oss er dette blitt en livsstil som vi trives med. Vi håper å fortsette med dette så lenge folk ønsker å kjøpe juletrær av oss, avslutter Bjørn Egil.

Byr på opplevelser: Bjørn Egil Goa og Heidi Birkeland ønsker å by på mer enn bare selvhogst på juletregården på Goa. Foto: Jan Henrik Heggebø

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...