Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Byr på bedehushistorie i pilegrimsgarden

Styreleder i Utstein Pilegrimsgard, Ole Hodnefjell, inviterer til seminar om pietisme lørdag formiddag. Foto: Sigbjørn Berentsen

Pietismen - gledesdreping eller ballast for livet? Det er tema i Utstein Pilegrimsgard på lørdag.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Dette er mye god historie, som de fleste er opptatt av, sier Ole Hodnefjell, styreleder i Utstein Pilegrimsgard.

Seminaret er åpent for alle, og Hodnefjell håper at folk melder seg på forhånd om de vil delta på grunn av lunsj som vil bli servert. Men det går an å kjøpe billett i døra lørdag formiddag i tillegg.

Lokale innledere

I følge Store norske leksikon er «pietisme» en retning innen kristendom som understreker at tro må være en personlig sak.

Den legger vekt på personlig omvendelse og livsførsel, der spørsmål om hva som er forbudte handlinger og gjøremål blir sentralt.

Berner Meling fra Talgje og Arild Wøllestad, pensjonert prest og foredragsholder, skal innlede på seminaret.

Vøllestad kommer inn på historien om europeisk og norsk pietisme fram til 1850. Blant annet vil det omhandle inderliggjøringsbevegelse i Nord-Europa, i England kalt puritanisme. Den tyske presten Philip Jacob Spener, den danske biskopen og salmedikteren Hans Adolph Brorson vil også bli omtalt i Vøllestad sitt foredrag.

- Mitt foredrag vil vare i 45 minutter. Selv om det er om historien, kommer jeg også til å trekke linjer til situasjonen i dag, forteller Arild Vøllestad.

Interne konflikter i lekmannsbevegelsen, ikke minst mellom haugianere og rosenianere vil han komme inn på.

Vekkelsesbølge

Berner Meling fra Talgje er den andre innlederen lørdag. I godt voksen alder skrev han en masteroppgave etter å ha dykket ned i det lokale, religiøse livet lokalt på Talgje og Finnøy de siste 100 - 175 år.

- Hva vil du komme inn på?

- At et pietistisk kirkekritisk bedehusfolk vokste fram, og at kampen om den åndelige definisjonsmakten og hegemoniet spisset seg til, ikke minst i Ryfylke, sier Berner Meling, som også vil bruke 45 minutter på sitt foredrag.

Berner ser også for seg at det kan bli tid for samtale etter foredraget sitt.

Det kan jo bli interessant samtale rundt vekkelsesbølgen som skylte over Ryfylke da Svend Foldøen kom tilbake fra Amerika. Meling har i masteroppgaven sin blant annet analysert det åpne bruddet mellom embetsverk og presteskap sin forkynnelse og Foldøens kraftfulle oppgjør og stigmatisering av denne formen for forkynnelse. Foldøens forkynnelse på bedehuset førte til skillelinjer mellom folk på Reilstad og de på Steinnes, som var nær prestefamilien på Hesby.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...