Mimretur gjennom Nedre Grødem

På gamle trakter: Helga Lerang Nes har bodd på Nedre Grødem hele livet. Her vokste hun opp på en gård langs Ryggveien, som fortsatt er i familien. Foto: Ingvild Olaussen

Helga Lerang Nes har vokst opp på Nedre Grødem og er lommekjent i bygda. Hun har sett nabolaget gå fra gårder og marker til boligfelt og industriområde.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Jeg har bodd på Grødem hele livet, forteller Helga Lerang Nes idet vi går ned oppkjørselen hennes i Kongleveien.

I hagen til Helga blomster julerose, og løkblomstene har begynt å sprette opp. Årets første vårtegn. Himmelen er blå og solen skinner og varmer. Fra huset til Helga kan man se rett over på Ryfylkes snødekte fjelltopper. Det er helt rolig i nabolaget denne mandag ettermiddagen, selv om E 39 ikke er mer enn noen hundre meter unna.

Forholdene kunne ikke vært bedre for å ta en spasertur gjennom Nedre Grødem sammen med en som har bodd i bygda hele sitt liv. Helga skal vise meg rundt i nabolaget og gi meg et innblikk i hvordan området har forandret og utviklet seg, som hun husker det.

Grødem gård

Vi starter omvisningen utenfor Helgas hus i Kongleveien. Her flyttet hun da hun giftet seg på begynnelsen av 70-tallet.

– Her var det ingen hus før, sier 74-åringen og peker nordover mot Ryggveien.

– Det var bare utmark her da, forklarer hun.

Østover, ned mot sjøen, var det heller ikke så mange hus da Helga og mannen flyttet hit.

– Men så kom husene opp nokså raskt på 70-tallet, forklarer hun.

Vi tusler gjennom en lekeplass og bort til Stølsbrotet. Her er Grødem gård, ett av to nye boligfelt på Nedre Grødem.

I sine karakteristiske fargekombinasjoner, i hvitt, gult, grått og rødt, står de moderne boligene på rekke og rad nedover bakken parallelt med Ryggveien. Fortsatt ser man snøkledde fjelltopper i det fjerne.

Både rekkehus, leiligheter og eneboliger står tett i tett i det nye feltet, i kontrast med eneboligene med hager som ble bygget på 60- og 70-tallet.

Grønt: – Alt dette var marker som hørte til gården, forteller Helga om det nye boligfeltet Grødem gård. Foto: Ingvild Olaussen

Idyll ved Hansabryggen

Før i tiden lå området Grødem gård på marker og jorder.

– Alt hørte til samme gård. Gården jeg vokste opp på, forteller randabergbuen.

Helga vokste nemlig opp på gården langs Ryggveien, som nå tilhører hennes nevø Ingve Lerang.

– Her gikk vi og rusket opp poteter og gulrøtter i gamle dager, mimrer hun.

Vi begynner å bevege oss langs Ryggveien, nedover mot havnen. Vi hører barnelek og latter fra Ryggstranden barnehage idet vi går ned til båtkaien.

Helga smiler.

– Jeg husker det var noen naust og gamle brygger her på Ryggstranden. Vi gikk ofte ned hit for å bade. Det var veldig idyllisk her, smiler hun.

Spesielt godt husker Helga Hansabryggen, som lå like ved kommunegrensen til Stavanger.

– Det var utrolig flott der, men bryggen er borte nå. Nå er det et industriområde. Det var mange folk som kom dit for å bade. Ikke bare randabergfolk, men også folk fra Stavanger.

Idyllisk: Med utsikt til fjelltoppene på andre siden av fjorden er Ryggstranden fortsatt en idyllisk plass for båtfolk og turgåere. Foto: Ingvild Olaussen

«Pitrå» og handelslaget

Fra Ryggstranden følger vi grusstien som tar oss forbi Nedre Grødems andre nye boligfelt, Grødem Allé i Strandvågen. Løftekraner og anleggsarbeid bryter stillheten på en ellers så rolig ettermiddag. Vi tusler opp til Grødemveien og ser rett på busstoppet ved Barlindveien.

– Dette pleide å være en butikk før. Akkurat her hvor busstoppet er nå, forteller Helga.

– Handelslaget hadde en liten filial her, før de flyttet bort til der Eik Grafiske er nå.

Men det har også vært enda en butikk på Nedre Grødem, der Hafrsfjord begravelsesbyrå holder til.

– Før det var begravelsesbyrå og bakeri her var det en liten dagligvarebutikk. De som eide butikken het Pettersen, så vi kalte bare butikken for «Pitrå». «Vi skal ned på Pitrå», sa vi, mimrer Helga.

Vi tar en rundtur rundt Randaberg videregående skole og ser elevene presse seg inn i en full buss nummer 8 på vei til Stavanger. Så vender vi snuten tilbake mot Kongleveien, men først går vi opp en grusbelagt blindvei mellom noen hus opp fra Grødemveien.

– Denne veien tror jeg er sånn den alltid har vært. Her ser det ut som det alltid har sett ut, i hvert fall sånn som jeg husker det, smiler hun.

Butikk: Akkurat her hvor busstoppet ved Barlindveien står pleide det å være en liten filial av Randaberg Handelslag, før butikken flyttet til det som nå er Eik Grafiske. Foto: Ingvild Olaussen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...