Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Stavanger historie sett gjennom alkoholen

Foto: Simen Ingemundsen Foto: Simen Ingemundsen

Endelig er historien om drikkekulturen i Stavanger tilgjengelig i bokform

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 10.05.2019 kl 19:56

Erling Jensen er født i Stavanger i 1956. I år er han aktuell med sin åttende bok "Skaal Stavanger". I tillegg til alle utgivelsene, er han også forfatter av flere lokalhistoriske artikler. Hans siste bok "Skaal Stavanger", tar for seg hundrevis av distriktets skjenke-, overnatting- og bevertningssteder fra tidlig på 1800-tallet og fram til 1980. Erling Jensen forteller om våre forfedres utskeielser og hvordan alkoholen fløt i Rogaland. Som om ikke det var nok, får leserne også servert en omfattende beskrivelse av flere av byens hoteller, restauranter, kaféer, hospits og pensjonat.

"Skaal Stavanger" er nærmest et leksikon om alkoholens rolle i Rogaland. Dette er 260 sider fullstappet med kunnskap og illustrasjoner over rogalendinger alkoholforhold. Det er lett å forstå hvorfor avholdsbevegelsen viste såpass stor motstand, leserne får nemlig innblikk i deres arbeid og hvordan Rogaland var under forbudstiden.

Forfatteren har hentet opplysninger fra flere hold, som blant annet skriftlige kilder, rådstue protokoller, nasjonale- og kommunale-fortellinger, adressebøker, nasjonalbiblioteket og arkivverk. En del av historien er også hentet fra aviser, som gir oss et detaljert innblikk i datidens skrivemåte. Alt er lagt til rette for at dette er en interessant, kunnskapsrik og underholdende reise tilbake i tid, på samme tid som det til tider både er alvorlig og dramatisk.

Det er en fryd å lese "Skaal Stavanger", en sann fornøyelse å sette seg inn i Erling Jensens framstilling av alkoholens historie i Rogaland. Her får leserne endelig svar på mye av det en ikke viste om drikkekulturen i Stavanger. Dette er et spennende, sjokkerende og skremmende dypdykk i de mange av alkoholens gleder og sorger.

Erling Jensen har gjort et imponerende stykke arbeid, når han har skrevet denne boken. "Skaal Stavanger" er oversiktlig på det sett at i staren er det en fyldig innholdsfortegnelse og i slutten er det et omfattende register. En kan når en leser, gå fram og tilbake, slik en får et mer fyldig innblikk i historien. Dette er uten tvil en bok de fleste siddiser og Rogalands folk bør ha i bokhyllen. Nærmest obligatorisk lesing for de som har hjertet sitt plantet i Stavanger og omegn.

For mens dansehus-madammene åpnet sine hjem til fest kjempet avholdsbevegelsen for å tørrlegge byen. I kjølvannet fulgte smugling, hjemmebrenning og kriminalitet. Etter første verdenskrig var det mer enn 50 ølklubber i Stavanger. Historien i boken starter tidlig på 1800-tallet og går frem til 1980. En beskrivelse av byens hoteller, restauranter, kaféer, hospits og pensjonat er også tatt med.

"Skaal Stavanger" er en praktfull bok, som virkelig bør anskaffes. Denne boken passer enten du drikker eller ikke, for dette er en historisk tidsskildring av Stavanger, som en aldri har fått så sammensatt før. Jeg er mektig imponert over Erling Jensen, han skriver med såpass mye respekt og verdighet, at boken krenker ingen. Det er bare å ta av seg hatten for Erling, og håpe at han følger opp med flere historiske bøker fra Stavanger. For Erling Jensen gjør en innmari god jobb med å samle inn fakta, for så å presentere det i bokform. Bravo Erling, dette var overraskende bra.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...