Sjarmerende og engasjerende krim

Foto: Simen Ingemundsen Foto: Simen Ingemundsen

Spektakulær og oppsiktsvekkende spenning fra Viveca Sten

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2019 kl 16:52

Viveca Sten er en kritikerrost og bestselgende krimforfatter fra Sverige. Hennes debut som forfatter kom i 2008, da hun ga ut kriminalromanen "Farlig farvann". Det var første bok i Sandhamn-serien, og uten tvil en debut som gjorde henne anerkjent som forfatter. I bøkene til Viveca Sten blir leserne kjent Thomas Andersson, som sammen med bankjurist Nora Linde, løser saker. Handlingen utspiller seg i vakre og idylliske omgivelser, nærmere bestemt Stockholms skjærgård. Et år etter Viveca Stens debut, kom oppfølger "I den inneste kretsen" som høstet like mange lovord.

I år er forfatteren endelig aktuell igjen. Denne gangen, med "I feil selskap", som er min favoritt blant hennes utgivelser. Dette er den niende boken i Sandhamn-serien, og uten tvil hennes beste utgivelse til nå. En vet hva en får servert når en setter seg ned med en ny Viveca Sten bok, en vet at det er kvalitet i hver en setning. Dette er virkelig en forfatter som kan anbefales.

For de som husker starten av denne anmeldelsen, så tillot jeg meg å bruke begrepet "Sjarmerende", når jeg beskrev denne boken. Grunnen til at jeg nettopp bruker dette ordet, er for at "I feil selskap" utspiller seg i flotte og nydelige Stockholm. Måten Viveca Sten beskriver skjærgården i Stockholm på, gjør dette til en sjarmbombe av et sted. Leserne får følelse av at det er et enormt idyllisk og vakker sted. En får gjennom forfatterens skildringer en følelse av å være der, for en får lyst til å krype inn i boken, og bare være der. Så dyktig er Viveca Sten i hennes miljøbeskrivelser.

Selve historiene derimot, er ikke så sjarmerende. Det er som nevnt bare miljøet som er sjarmerende i Viveca Stens univers. Historie er brutal, intens og rå, og forfatteren byr på hårreisende og nervepirrende beskrivelser. Personlig har jeg aldri vært så begeistret for Viveca Stens forfatterskap, men i de siste kriminalromanene hennes, har hun utmerket seg mer og mer. Kriminalromanen "I feil selskap" er uten tvil hennes beste historie til nå.

Advokat Nora Linde står overfor sin mest kompliserte sak. Lederen for en av Stockholms største narkoligaer er anklaget for økonomisk kriminalitet og en vanskelig rettssak står for døren. Den unge kvinnen Mina er på desperat flukt fra sin voldelige ektemannen. Alt hun ønsker er å beskytte sin sønn, men hun er en nøkkelperson i den kommende rettssaken hvis Nora får henne til å vitne.

Viveca Sten er en forfatter som har et stort talent for å skrive kriminalromaner. "I feil selskap" er så fengende at det er mulig å legge fra seg boken. Forfatteren byr på ekstrem spenning allerede fra første kapittel, og tar leserne med på en realistisk og troverdig reise til Sverige og lar oss ta del i en grusom historie som virkelig både er sjokkerende og skremmende. Dette er en forfatter, som jeg virkelig gleder meg til å lese mer av, for det er ingen tvil om at hun kan skrive. Nå skal jeg også ta frem de tidligere bøkene, å lese dem. Gi meg mer Viveca Sten, vær så snill, gi meg mer.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...