Holder deg på pinebenken

Foto: Simen Ingemundsen Foto: Simen Ingemundsen

Underholdende krim med en nervepirrende og hårreisende stemning

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2019 kl 15:29

Første møte vi nordmenn hadde med britiske/australske Jane Harper var i 2017, da hennes debut "Tørke" ble utgitt i Norge. Forfatteren har i mange år jobbet som journalist, helt inntil hun brakdebuterte. "Tørke" er en særdeles uhyggelige, svært brutal og innmari god kriminalromanen. Handlingen er lagt til en liten by, som blir utsatt for ekstrem hete og dystre hemmeligheter blomstrer fram fra overflaten. Det er nesten som du kan kjenne støv i munnen når du leser denne knusktørre historien, som både er spennende, sjokkerende og skremmende.

Et par år senere, er hun endelig tilbake igjen. Denne gangen med en mer dramatisk, mystisk og alvorlig kriminalroman. Spør du meg, så er denne enda flere hakk bedre enn hennes debut. Med "Falsk natur" har Jane Harper igjen vist sitt solide talent som spenningsforfatter. Jeg er virkelig begeistret over forfatterens måte å skrive på. Hennes måte å fange øyeblikkene på, å servere dem mellom to permer i tekstform, der plottet er både rått, intenst og heftig. Hun holder leserne på pinebenken, helt til siste setning. Dette er en fantastisk leseopplevelse, du ikke bør gå glipp av i år. Det er en historie så fengslende og så brutal og sjarmerende på en og samme tid.

Dette er en historie, som ikke anbefales for den sarte leser, dette er en historie selv den harde leser blir grå i ansiktet av å lese. Det er sjelden jeg hopper såpass mye i stolen, når jeg leser en kriminalroman, men med Jane Harper mystiske, grøssende og spennende historie, var det vanskelig å la være. Jeg skalv og kriblet i beina, av det hårreisende og nervepirrende bilde forfatteren tegnet av miljøet og karakterene.

Fem kvinner legger motvillig ut på en teambuildingstur i den australske villmarken. Bare fire av dem kommer tilbake. Kvinnen som mangler er Alice, den manipulerende og mislikte kollegaen med store ambisjoner. Politiets etterforsker Aaron Falk blir kalt inn da han allerede er i gang med etterforskning av bedriften kvinnene jobber i. Alice er hans kontakt fra innsiden.

Under avhørene av de fire gjenværende kvinnene vokser det fram et lite flatterende bilde av maktmisbruk, mistillit og svik. Det er har vært et sterk vennskap mellom kvinnene, men også et nett av løgner misunnelse og gamle historier. Samtidig renner tiden ut for å finne Alice i live - Alice med alle hemmelighetene.

Jane Harper forteller om en teambuildingstur som ender i katastrofe. Den ene av kvinnene forsvinner. Det er med slike historier jeg blir målløs, situasjoner som kan skje i virkeligheten, blir skrevet i bokform. En så virkelighetsnær og troverdig kriminalroman som Jane Harper har skrevet, skal en lete lenge etter. Jane Harper er et geni av en forfatter, som jeg gleder meg til å følge videre. Selv husker jeg godt hvordan hennes debut "Tørke", gjorde inntrykk. Hennes debut som forfatter var enormt bra, men jeg vil si at på de to årene, har hun blitt flere hakk bedre. "Falsk natur" er et løft i hennes forfatterskap, og en prestasjon som jeg er meget imponert over. Jeg håper Jane Harper kommer med noe nytt snart. For hennes univers er både sjarmerende, forbløffende og veldig fengende. Jeg bøyer meg i støvet for Jane Harper og gleder meg allerede til neste.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...