En tankevekkende, gripende og rørende roman

Foto: Simen Ingemundsen Foto: Simen Ingemundsen

En uforglemmelig og eventyrlig reise tilbake i tid

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Victoria Bø debuterte som forfatter i 2004 med romanen "Historien om Henrik Wiklunds barnebarn". Tre år etter kom "Tårnseilere", i 2008 kom "Selma og dagen som ble grå", i 2013 kom "Teresa Birnas bortgang" og i kom 2016 "Adresse Alberta". I år er hun igjen aktuell og denne gangen med et mesterverk av en historisk roman. "Jeg vet meg et land" er en roman om å gjøre det rette, om å finne kjærligheten og om å finne sin plass i en tid fylt av usikkerhet og motsetninger. Dette er en særdeles sterk, uforglemmelig, gripende og tankevekkende historie. En roman som jeg satt igjen med en klump i halsen etter å ha lest, en bok som både får deg til å tørke tårer og som overrasker såpass mye at du sitter målløs i det du legger sammen boken. Dette er et godt stykke roman-håndverk, en historie som virkelig bør oppleves, som du vil angre om du ikke leser. Jeg vil dra det så langt å si at, dette er en bok du bør lese før du dør.

Musikeren Eilif Abelsen kjemper med seg selv og sprengkulda i et mørklagt Oslo. Han vil gjøre noe, yte motstand mot tyskerne. Men hvordan? I den strenge krigsvinteren ser Eilif strimer av lys bare i klaverspillet til studenten Astri og i den forunderlige blåtonen i stemmen til en kvinne han ikke kjenner. Mager og lungesyk finner han likevel viljen til å våge, men hvem kan man stole på i Oslo nå? Eilif må ut av byen og takker ja til å være organist i Valdres. På veien får han med seg en avis, og da han tar imot, kjenner han at det ligger noe inne i den. Det er brev, brev som ikke må komme i feil hender. Dagene er annerledes i bygda, roligere, men samtidig blir alt mer synlig der mellom de mektige fjellene. Også de tingene Eilif gjerne vil holde skjult.

"Jeg vet meg et land" er Victoria Bø`s femte roman og en litterær opplevelse som er en fryd å lese. Den gir deg frysninger langt ned over ryggen og griper fatt i leseren. Det er sjelden jeg tørker tårer når jeg leser en bok, men med denne historien var det fram med lommetørkle. Dette er nærmest en tidsmaskin, der miljøskildringene er detaljerte og troverdige, og realistiske karakterbeskrivelser som får leserne til å se en helhet i historien. Forfatteren er enormt god til å tegne bilde av handlingen, og serverer en handlingsmettet og engasjerende historie. Den traff meg, og gjorde meg pass allerede fra første lesestund. En dramatisk, alvorlig og rørende roman som virkelig bør leses. Dette er uten tvil Victoria Bøs beste utgivelse, en litterær sidevender som treffer deg dypt inn i hjerte roten. Det er andre verdenskrig og musiker Eilif Abelsen vil gjøre motstand mot tyskerne, i en tid som er usikker og i en verden som er i krig. Jeg er meget imponert over Victoria Bø, fantastisk hvordan hun fanger øyeblikkene og skaper et litterært mesterverk ut av dem. Jeg må bare applaudere henne og håper hun kommer med ny roman snart.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...