Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

En fortreffelig, grusom og skremmende krim

Foto: Simen Ingemundsen Foto: Simen Ingemundsen

208 sider med reinspikka spenning

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Leïla Slimani er en kritikerrost fransk-marokkansk forfatter og journalist. Hun debuterte med romanen "I uhyrets hage", som handlet om seksuell avhengighet. Hennes internasjonale gjennombrudd kom med "Vuggesang", som i år ble utgitt på Cappelen Damm. Det er denne thrilleren jeg skal ta for meg i denne anmeldelsen. Leïla Slimani står også bak sakprosaboken "Sex og løgner - Sexliv i Marokko". Med "Vuggesang" har hun skrevet en skarp, intelligens og intens psykologisk thriller. Forfatteren griper fatt i deg som leser, og får deg til å skjelve av spenning. Dette er en ekstremt god og stemningsfull thriller, såpass fengende at du ikke får tid til å kjede deg når du leser.

"Vuggesang" er en temmelig sjokkerende og til tider skremmende thriller. Leïla Slimani byr på psykologiske beskrivelser og gjennom sine skildringer gir hun en grenseløs spenning som får selv den harde leser til å grøsse. Dette er en velskreven thriller, som på en helt unik måte tar for seg klasse, rase og morskap. Den handler om hvordan vi på en destruktive måten organiserer vårt moderne liv på. Dette er en historie som er såpass oppsiktsvekkende og engasjerende, at den tvinger deg til å lese ferdig boken. Det er helt umulig å legge fra seg boken, for hvert kapittel en leser, jo mer dras leserne inn i handlingen, som både gir deg frysninger og gjør deg målløs.

Historien tar for seg en babyen som er død. Det tok bare noen få sekunder. Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil være det perfekte paret. De vil ha kontroll over karrieren, invitere venner på mat- og vinkvelder, gi barna en god oppvekst. Da den middelaldrende, Mary Poppins-aktige barnepiken Louise kommer inn i familien, synes alt å falle på plass: Louise passer barna, sørger for innkjøp og matlaging og blir raskt helt uunnværlig for den lille familien. Men det Myriam og Paul ikke aner noe om, er de mørke sidene og den grenseløse sårbarheten til kvinnen som de har betrodd det mest dyrebare, nemlig barna. Helt til tragedien en dag rammer.

Med "Vuggesang" byr Leïla Slimani på en fortelling så ubehagelig, iskald og grusom, at selv den harde leser vi bli stum. Handlingen er grufull på grunn av barne-død og vond på grunn av at herskap og tjenere har en sentral rolle i boken. Den storartede handlingen er satt til det moderne klassesamfunnet. Forfatteren tar pusten fra deg som leser og byr på en fortreffelig historie som fenger deg allerede fra første side. Med "Vuggesang" har forfatteren gjort et godt stykke arbeid og leserne blitt servert en nifs, uhyggelig og urovekkende fortelling. Så skal du ha en thriller, som gir deg frysninger langt nedover ryggen og gåsehud langt opp over armene, ja da er det ingen tvil, da bør du lese "Vuggesang".

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...