Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Blomster, druer, fiken, humler og fugler gir nytt liv i klostergården

Den nye klsoterhagen ved Utstein kloster er på plass i klostergården. - Blomstene, plantene, gresset, fuglene og humlene gir en spesiell atmosfære for alle besøkende, sier vert, Trond Bø.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Dette hadde vi aldri fått til uten Jostein Gard, sier Marie-Theres Fojuth, avdelingsdirektør, avd. for kulturhistorie ved MUST (Museum Stavanger).

Dugnad

Jostein Gard, som driver Gard gartneri på Talgje, er konsulent og sponsor for den nye klosterhagen. Sammen med Trond Bø har de funnet ut hva som måtte med av blomster, planter og urter.

- Det er blitt veldig bra. Men det trenger nok et par år for at plantene virkelig får satt seg, sier Gard om klosterhagen som kom på plass i midten av mai.

- Hagen gir et helt eget samtalemiljø. Det er et sted hvor man kan sette seg og stresse ned, det er blitt et helt annen atmosfære, sier Bø.

- Klosteret fortjener virkelig dette. Det er flott dugnadsarbeid som er gjort, sier Gard.

- Alle klostrene hadde en slik hage vet du, forteller Bø engasjert.

- Det er som en Edens hage. Paradisets hage. Her hadde de 110 forskjellige planter, urter og prydblomster som de brukte til både matlaging, medisin og til å lage blekk for å skrive med, sier Bø kledd i tidsriktig drakt, laget etter vertslige klær fra 12-1300-tallet, funnet på Island.

Ser man ned fra andre etasje i klosteret, på de fire kassene med blomster, urter og forskjellige planter i klostergården vil man se at plasseringen er nøye gjennomtenkt, og lager et kors.

- Kassene er det teknisk avdeling ved MUST som har laget. Ved å bruke kasser slipper vi å søke Riksantikvaren om dispensasjon, sier Fojuth.

Utvikle klosteret

Draktene vertene har på, og den nye klosterhagen er planlagte grep, og arbeidet er ikke ferdig.

- Vi jobber for å være det attraktive, synlige og tilgjengelige klosteret. Hagen og vertenes drakter er en del av opplevelsen besøkende får. Det er hjelper på historieformidlingen vi skal gjøre, sier Fojuth.

MUSTt søkte fylkeskommunens "handlingsprogram næring", og fikk tilsagn om støtte på kr 300 000,- i støtte i år og kr 300 000,- som kommer neste år, for å utvikle kulturturismen ved klosteret.

- Vi ønsker at klosteret er et sted som lokale øyboere og regionens beboere besøker igjen og igjen, sier Fojuth.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...