Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Blodig bra kveld på pubben

En nokså fullsatt Landsbypubben fikk høre om forfatterskap og festlige anekdoter da forfattere som Jørn Lier Horst og Hans Olav Lahlum var på besøk. Som vi omtalte for noen dager siden, ble også krimfestivalens pris, Sølvkniven, delt ut.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 29.04.2019 kl 05:02

Det var en blid gjeng med forfattere som inntok Landsbypubben for å by på en lang kveld med krimsnakk og litt sjakk.

Rikholdig program

– Det er en fin landsby dere har her, jeg har blant annet vært og fått sett Vistehola, bemerket Kurt Aust i sin samtale med festivalsjef og arrangementsvert Simen Ingemundsen.

Sammen med sin kone og hyppige medforfatter Kin Wessel, Ingar Johnsrud, Jørn Lier Horst og Hans Olav Lahlum, bød han på et innblikk skriveprosessen og hvor man finner inspirasjon. Aust var på scenen både alene og med Wessel, og sammen fortalte de om bakgrunnen for deres seneste bok, «Udyr».

– Til en bursdag fikk jeg en ballongferd over den afrikanske savannen av min kone, som har høydeskrekk, fortalte Aust til stor latter.

– Jeg tenkte at dette måtte jeg bruke til noe «kriminelt». Hvordan slår man noen i hjel her? Kan man dytte noen ut av en ballong uten at de andre får med seg hvem som gjorde det?

Akkurat dét viste seg å være litt vanskelig å gjøre troverdig, men da han lærte om krypskyttere i Masai Mara, og den blodige internasjonale handelen i eksotiske dyreprodukter som elfenben, var premisset for en bok på plass.

Vant Sølvkniven

Premisset må ha vært godt, for Aust og Wessel ble beæret med årets Sølvkniven, prisen som Blodig alvor i landsbyen deler ut for beste nye krimbok. De glade vinnerne hadde mye godt å si om festivalsjef Ingemundsen, og hvorfor han klarer å lokke store navn til den lille festivalen:

– Simen er en ildsjel, han har en smittende begeistring. Vi trenger sånne som ham, som tar tak og får ting til å skje, sa Aust, mens Wessel bar trofeet bort til bordet deres.

– Denne skal vi ta bilde av og skrive om på Facebook i kveld, smilte hun.

–Frister til gjentakelse

Jørn Lier Horst signerte velvillig en jevn strøm av bøker, og en av krimelskerne som fikk autografen på hans seneste utgivelse var Siri Hovland.

– Det er jo særlig bøkene til disse to jeg er interessert i, sa hun, med henvisning til Horst og Hans Olav Lahlum. Sistnevntes quizbok sikret hun seg også pennestrøk i.

Hovland ble tipset om festivalen av søsteren Ida, som var representant for Norli og solgte bøker under arrangementet. Hun var glad for at hun kom.

– Jeg ble gledelig overrasket! Ikke at jeg hadde forventet noe dårlig, men det var bare veldig bra. Det frister absolutt til gjentakelse, konstaterte hun.

Krimquiz

Som avslutning på kvelden var det quiz i regi av Hans Olav Lahlum. Alle spørsmålene var selvsagt om krim, og vinnerlaget må sies å ha hatt litt flaks da de klarte å kapre Jørn Lier Horst som medhjelper.

Festivalsjef Simen Ingemundsen forteller i etterkant at Lahlum kjørte en streng linje under quizen, og at han her og der utbasunerte «Hold kjeft!» da noen pratet under spørsmålene. Dette naturligvis til stor forlystelse for publikum. Tidligere skulle det også ha vært sjakk-kamp med Lahlum, men ingen publikummere turte å melde seg. Antakeligvis var det de velkjente ferdighetene hans heller enn den strenge minen som skremte.

–Etter tredje året er det vel tradisjon?

Ingemundsen var veldig fornøyd da han oppsummerte årets festival.

– Forfatterne koste seg og ga gode tilbakemeldinger. Akkurat som publikum, liker de disse møtene i en intim setting. Å møte leserne sine.

Han håper at det blir Blodig alvor også neste år:

– Etter tredje året er det en tradisjon, er det ikke det de sier? Vi løftet det iallfall mange hakk fra i fjor, så nå gjenstår det å se om vi får det til en gang til.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...